Skocz do zawartości

Wiim Amp czy Denon x2800h (Stereo + Sub czy KD)

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

szukam nowego wzmacniacza/amplitunera. Proszę o Wasze cenne sugestię w którą stronę pójść: Wiim Amp i stereo + sub czy Denon x2800h i KD.

Nie chciałbym wydawać na wszystko więcej niż 4000 zł. Nie chciałbym wydawać na wszystko na teraz więcej niż 4000-5000 zł (im mniej tym lepiej, bo półroczny bąbel to duże wyzwanie finansowe 😀).

Obecnie posiadam amplituner Technics SA-GX100 i kolumny Dali 400. To wszystko spięte do TV optykiem przy pomocy DAC FX-audio X6.

Pokój to salon z kuchnią 17m2 w bloku.

Zależy mi na rozbudowanych funkcjach sieciowych, bo już męczą mnie te protezy przy pomocy DACa i odpalanie TV żeby posłuchać muzyki z Tidala.

Przeznaczenie to 50% muzyka, 30% serwisy streamingowe, 20% konsola (Series X). TV to LG C1.

Czy przy takim przeznaczniu lepiej inwestować w KD czy zostać przy stereo + sub do filmów? Przy sygnale PCM sub będzie normalnie działał?

Skłaniam się lekko w stronę stereo, gdyż to mieszkanie nie jest docelowe i z żoną planujemy budowę domu za 2 lata i tam na pewno chciałbym mieć już KD.

Aspekt finansowy jest istotny i w przypadku zakupu Wiim Ampa i suba wyjdzie to duuużo taniej niż Denon x2800h + cały zestaw KD.

Czy Wiim Amp zgra się z tymi kolumnami? Jakiego suba do 1000-1500 zł polecacie?

Czy jednak KD już teraz? A może lepiej kupić je dopiero do docelowego metrażu?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Edytowano przez odyniec
  • odyniec changed the title to Wiim Amp czy Denon x2800h (Stereo + Sub czy KD)
Napisano

Dzięki za sugestię. Wczoraj zakupiłem właśnie Wiima. 

Z budżetu ok 4000 zł zostało 2400 zł. Mam trochę starego sprzętu audio: dwa amplitunery, dwa DAC FX (3ka i 6ka). Jak to sprzedam to będzie dodatkowo około 1000 zł i razem 3400 zł. Powiedzmy, że sub to 2000 zł. Zostaje 1400 zł. Czy warto rozważyć sprzedaż kolumn Dali 400 za około 1000-1200 zł i zakupić inne kolumny do tego setupu za około 2500 zł?

Czy lepiej dać szansę obecnym kolumnom i odkładać już kasę na KD do docelowego miejsca zamieszkania? ;)

Metraż jak wspominałem to 17 m2.

Napisano

Dzięki za sugestię. Wczoraj zakupiłem właśnie Wiima. 

Z budżetu ok 4000 zł zostało 2400 zł. Mam trochę starego sprzętu audio: dwa amplitunery, dwa DAC FX (3ka i 6ka). Jak to sprzedam to będzie dodatkowo około 1000 zł i razem 3400 zł. Powiedzmy, że sub to 2000 zł. Zostaje 1400 zł. Czy warto rozważyć sprzedaż kolumn Dali 400 za około 1000-1200 zł i zakupić inne kolumny do tego setupu za około 2500 zł?

Czy lepiej dać szansę obecnym kolumnom i odkładać już kasę na KD do docelowego miejsca zamieszkania? ;)

Metraż jak wspominałem to 17 m2.

Odległość między środkiem kolumn to 220 cm.

20240402_205919.jpg

Napisano
16 godzin temu, odyniec napisał:

Na razie bym się osłuchał z WiiMem i brzmieniem po dorzuceniu subwoofera :) Suby do tylko kina wychodzą taniej, bo możesz wziąć niedrogiego Klipscha, czy Magnata, a do muzyki przedstawiłem wyżej rozsądne opcje ;)