Piotrek29 Napisano 1 kwietnia Udostępnij Napisano 1 kwietnia Witam, Proszę o wasze opinie na temat soundbara HISENSE AX5120G, szukam czegoś niedrogiego do niedużego salonu co polepszyło by dzwięk podczas oglądania filmów i seriali, jeśli macie jakieś inne propozycje tak do +/- 2000zł to bardzo poproszę. Z góry dziękuję za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janeo Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia (edytowany) Hisense to gdzie indziej już popularna marka chińska, w Polsca od niedawna. Serwisem zajmuje się znana firma Gorenje. Mam go od 2 tygodni. Nie ma lepszego za tą cenę, a i wśród najlepszych niewiele odstaje, w każdym razie na pewno dla mnie różnice nie będą słyszalne. W rankingach jeszcze może nie występować, a w innych z wyznacznikiem popularności (sieciówki) może przegrywać z 2.0 za 900 zł. W najnowszym z marca 2024 w miarę obiektywnym rankingu w grupie 5.1 https://fonorama.net/soundbary-liczba-kanalow-5-1-2/# zajmuje 3-cie miejsce wśród najlepszych, gdzie miejsca 1-2 są za 2600-3600 zł. Do tego HISENSE AX5120G jako jedyny ma 2 głośniki tylne. Jedyne minusy są niewielkie: - brak regulacji głośności na tylne głośniki (tylko poprzez oddalanie/przybliżanie, lub jak ja przy ścianie regulacja wysokością) - brak wyjścia na słuchawki (ale niewielu to chce bo to zwykłe stereo) Edytowano 2 kwietnia przez Janeo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 kwietnia Udostępnij Napisano 3 kwietnia Gorenje zajmuje się serwisem ich urządzeń AGD. Nie bardzo wierze że serwisuje ich soundbary Co nie zmienia faktu że firma prężnie weszla na rynek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janeo Napisano 4 kwietnia Udostępnij Napisano 4 kwietnia Dnia 2.04.2024 o 08:22, Janeo napisał: To nie kwestia wiary a rzeczywistość. Wystarczy sprawdzić 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janeo Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Dnia 2.04.2024 o 08:22, Janeo napisał: - brak regulacji głośności na tylne głośniki (tylko poprzez oddalanie/przybliżanie, lub jak ja przy ścianie regulacja wysokością) Myliłem się. Jest regulacja głośności tylnych głośników tego soundbara a sposób opisany jest w instrukcji (w jęz. angielskim w internecie bo polskiej nie ma) i to oczywiście skandal bo nikt nic nie wie. Ustawienie głośności tylnych głośników względem przedniej belki to podstawa. Sposób taki: przytrzymać klawisz pilota Surround przez 3 sek. aż pojawi się na wyświetlaczu “ SUR-0”, wtedy głośność zwiększyć do +5 albo zmniejszać do -5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia Dnia 9.04.2024 o 15:58, Janeo napisał: Myliłem się. Jest regulacja głośności tylnych głośników tego soundbara a sposób opisany jest w instrukcji (w jęz. angielskim w internecie bo polskiej nie ma) i to oczywiście skandal bo nikt nic nie wie. Ustawienie głośności tylnych głośników względem przedniej belki to podstawa. Sposób taki: przytrzymać klawisz pilota Surround przez 3 sek. aż pojawi się na wyświetlaczu “ SUR-0”, wtedy głośność zwiększyć do +5 albo zmniejszać do -5. Dzięki za info. Rozważam jakiś soundbar do 2 tys. Na kino domowe obecnie brak miejsca. Stary Philps Fidelio HTB9550D/12 już się wysłużył. Nie ma Atmosa a teraz większość płyt w tym formacie. Brałem pod uwagę PHILIPS TAB7908/10, ale brak DTS-HD MA odpycha. Mam sporo koncertów w tym formacie. Fidelio TAFB1/10 cena z kosmosu i celowo osobno sprzedają Suba i tylne głośniki by naciągnąć na kasę. Hisense znałem z telewizorów. Szukałem potwierdzenia tych tylnych głosników. Na zdjęciach są a żadnej informacji spec. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia (edytowany) Rozważam kupno https://uk.hisense.com/products/audio/soundbars/SOUNDBAR-SYSTEM-AX5125H-HSN/p/000000000020014260 Ale nie widzę instrukcji obsługi PL. więc trudno powiedzieć czy menu jest PL. Tam sub mocniejszy bo 200 W. W niższym modelu 120 W. Spora różnica Edytowano 15 grudnia przez bramowicz1 lit. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia https://www.tophifi.pl/glosniki/soundbary/yamaha-sr-x60a.html Zerknij proszę na model Yamahy SRX60a. Nie muszę chyba porównywać obu producentów Zważając, że zrobiliśmy świetną cenę na produkt, który pod względem jakości jest nieporównywalnie wyżej 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia Yamaha , Onkyo wadoma rzecz. Ale musiałbym niezłą sumkę przeznaczyć na dobry model. Ten, który wskazałeś ma miejszą moc i mniej kanałów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia Mała ilość kanałów w soundbarze? A jaki wyobrażasz sobie zysk kupując np. 11.1.4 z belki? W warstwie podstawowej masz LCR oraz w tych lepszych konstrukcjach odczepiane surroundy a więc łącznie 5 kanałów. I to jest max, więcej w opisach to chory marketing. W warstwie Atmos belki opierają się na odbiciach od sufitu i to czasem (CZASEM!) się sprawdza przy korzystnych warunkach akustyczno-aranżacyjnych. Tak więc dwa kanały Atmos grają w górę od belki, kolejne dwa mogą być grające w górę od surroundów. Nie ma opcji na więcej jak dwa kanały Atmos jak odpowiada za nie wyłącznie jednostka centralną. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia Mam na myśli pozostałe kanały. Atmosowe dwa w belce to max. A efekt masz rację i tak słaby będzie. Aczkolwiek jakiś Samsung na odsłuchu mnie zdziwił. Ale cena nie dla przecietnego zjadacza chleba. Pozostałe jak najbardziej im ich więcej tym lepiej. Każdy jakąś tam moc generuje. Sumując te z wyższej półki dają nawet do 700 W. I gdyby nie ceny to bym brał. W Hisense te tylne myślę, że robią robotę bo są z tyłu i bez względu na akustykę bedą dobrze słyszalne. Poki co wystarczy mi to bo pokój mały. Ale to 280 W Yamahy to nawet dla mnie mało. A w specyfikacji raczej nie kłamią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 15 grudnia Udostępnij Napisano 15 grudnia 33 minuty temu, bramowicz1 napisał: Każdy jakąś tam moc generuje. Co najwyżej pobiera... 33 minuty temu, bramowicz1 napisał: Ale to 280 W Yamahy to nawet dla mnie mało. A w specyfikacji raczej nie kłamią. Tylko, że sama moc bez informacji o skuteczności niewiele mówi... Parametry tych zestawów mają robić wrażenie na tych którzy nie mają o tym pojęcia i zachęcić do zakupu. Najlepiej będzie jak pojedziesz i sam posłuchasz ewentualnie kupisz przez internet i jak nie podpasuje to odeślesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 16 grudnia Udostępnij Napisano 16 grudnia (edytowany) A która żarówka 20W lepiej świeci? LED czy wolframowa? To samo w audio, moc w belkach to pic na wodę, fotomontaż. Dobrze że PMPO nie podają, dopiero by była komedia. Edytowano 16 grudnia przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 grudnia Udostępnij Napisano 16 grudnia DTS HD , Atmos z belki? Czy to aby nie przesada? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 16 grudnia Udostępnij Napisano 16 grudnia DTS-HD całe szczęście że potrafi odpalić. I nie chodzi o jakość tylko o sam fakt bo to bardzo popularny format audio na BluRay. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 16 grudnia Udostępnij Napisano 16 grudnia 20 godzin temu, bramowicz1 napisał: Yamaha , Onkyo wadoma rzecz. Ale musiałbym niezłą sumkę przeznaczyć na dobry model. Ten, który wskazałeś ma miejszą moc i mniej kanałów. Posłuchaj, przekonasz się. Może się okazać, że to wystarczy i ta przestrzenność będzie w sam raz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramowicz1 Napisano Piątek o 18:32 Udostępnij Napisano Piątek o 18:32 (edytowany) Jednak zdecydowalem się na zamówienie w dobrej cenie Soundbar Philips TAFB1/10 Atmos Fidelio 7.1.2. 3900 zł zwalało mnie z nóg, ale 2500 tys. zł to już dobra cena za ten sprzęt. A marka Fidelio nie oszczędza na jakosci. Poprzednie Kino domowe Fidelio gdyby miało Atmosa zapewne by zostało. I biorę bez odsłuchu bo ufam serii Fidelio. No i odtwarza wszystkie formaty, które mnie interesują. Jak dla mnie brakuje tam tylko certyfikatu Hi-Res, wszystkie flagowce raczej to mają. Być może Philips uznał, że listwa ma być przeznaczona do filmów a nie muzyki. Bo fakt jest taki, że nie zastąpi to dobrego zestawu stereo. Kino z prawdziwego zdarzenia też nie ale napewno lepiej się sprawdzi do filmów niż muzyki. Pasmo prezenoszenia mnie zastanawia bo takie pasmo ma Hi-Res: 20–40 KHz. Może dodanie certyfikatu Hi-Res podniosło by cęnę i tak drogiego już sprzetu. Oczywiście trzeba z czasem dodać sobwoofer pomimo, że ten model ma wbudowany zintegrowany subwoofer. Edytowano Piątek o 18:34 przez bramowicz1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Cóż moge powiedzieć. No byle byś był zadowolony. I wszystkiego najlepszego oraz dużo zdrowia na te Święta. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts