Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

JA jestem z Krakowa, jeżdze do innych Topów :(

Wcale mnie to nie dziwi. Dzisiaj w poszukiwaniu czegoś tam, to google sprowadziło mnie na "złą" drogę (czyt. sklep Topów) i znowu traumatyczne wspomnienia wróciły. 

Ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że to zależy od ludzi. I dobrze słyszeć, że to może nie jest ogólno-polskie firmowe "pranie szarych". Czas podobno leczy rany, chociaż takie głębokie, to nie wiem. Nawet słowa przepraszam, ani nic, co za Typy z Topów! 😢

Napisano

Okej koniec tematu. Koniec tematu co zrobić aby RX V4 grał zaspokajająco. Tak jak mówię muzyka gra dobrze oprócz ciszy. Muzyka z TV leci bardzo słabo a na denonie leciała genialnie. 

Proszę o pomoc o wybraniu mi do 3000 zł wzmacniacza który pięknie współgra z Indiana tessi line 561 na tyłach 261. Denon raczej jednak odpada. Na surround  TV Gra pięknie ale nie tak czysto jak Yamaha w muzyce. Więc może coś innego. Może ktoś z was ma taki zestaw albo znajomego i gra to naprawdę dobrze. Czekam na odpowiedzi. Dajmy spokój z Yamahą i denonem do tych kolumn

Napisano

Czytam, czytam i tyle chaosu, to dawno nie widziałem. Coś tu jest nie tak :) 

15 minut temu, ksieciunio3231 napisał:

Koniec tematu co zrobić aby RX V4 grał zaspokajająco. Tak jak mówię muzyka gra dobrze oprócz ciszy. Muzyka z TV leci bardzo słabo a na denonie leciała genialnie. 

...czy chodzi o frontowe?

16 minut temu, ksieciunio3231 napisał:

Denon raczej jednak odpada. Na surround  TV Gra pięknie ale nie tak czysto jak Yamaha w muzyce.

...a tu chodzi o surroundy?

To Denon gra "genialnie" i "pięknie". A Yamaha gra "bardzo słabo" i "tak czysto".

I po takich słowach nie chcesz Denona, ciekawe? :) 

Napisano

Denon na moich kolumnach zagrał pięknie na kinie, Na filmach i sygnale canal plus. Muzyka zaś mułowato na  stereo i innych dekoderach dźwiękowych Denona. Jedynie na programie surround TV ale mocno wyeksponowany centralny głośnik. 

Napisano
49 minut temu, ksieciunio3231 napisał:

Muzyka zaś mułowato na  stereo

Nie wiem dokładnie jak w porównaniu do kina, ale w stereo za jakość brzmienia w 70% odpowiadają głośniki. Pozostałe 30%, to amplituner akustyka i źródło dźwięku. 

Napisano
21 godzin temu, AutoPirat napisał:

Jak by to była Gościówa, to bym się może i przejechał ...a tak, to pozostaje kontakt telefoniczny.  Będę pamiętał.

Tez mimo zaproszenia jeszcze nie skorzystalem. To jednak kawał drogi dla mnie. Ale w drodze na wakacje skorzystam z propozycji kawy :) Chwili rozmowy

6 godzin temu, ksieciunio3231 napisał:

Okej koniec tematu. Koniec tematu co zrobić aby RX V4 grał zaspokajająco. Tak jak mówię muzyka gra dobrze oprócz ciszy. Muzyka z TV leci bardzo słabo a na denonie leciała genialnie. 

Proszę o pomoc o wybraniu mi do 3000 zł wzmacniacza który pięknie współgra z Indiana tessi line 561 na tyłach 261. Denon raczej jednak odpada. Na surround  TV Gra pięknie ale nie tak czysto jak Yamaha w muzyce. Więc może coś innego. Może ktoś z was ma taki zestaw albo znajomego i gra to naprawdę dobrze. Czekam na odpowiedzi. Dajmy spokój z Yamahą i denonem do tych kolumn

Yamaha 6A

2 godziny temu, ksieciunio3231 napisał:

Pioneer mnie zaciekawil

To Kopia Onkyo. Wiec je także weź pod uwage

Napisano

Pioneer tańszy 

A szczerze ja to mam mętlik w głowie jak 150. Zadzwoniłem do q21 z Pabianic żeby się zorientować czy można kupić u nich sprzęt i ewentualnie oddać albo wypożyczyć. Przy okazji pogadałem sobie o moim kinie i tak dalej i tak dalej. Pan powiedział że Pioneer nic nie zmieni ani żaden wzmacniacz w klasie do trzech czterech tysięcy. Przeskok zrobi o wiele wyższej klasy amplituner a najlepiej zmienić kolumny. 

Już nie wiem naprawdę kogo słuchać

Wezmę pod uwagę chyba tego Pioneera. Sama moc jest większa i powinna zrobić już różnicę. 

Napisano
18 minut temu, ksieciunio3231 napisał:

Pan powiedział że Pioneer nic nie zmieni ani żaden wzmacniacz w klasie do trzech czterech tysięcy. Przeskok zrobi o wiele wyższej klasy amplituner a najlepiej zmienić kolumny. 

Ale co mu powiedziałeś? Że co chcesz zmienić?

O wymianie Tessi też mówiłem.

19 minut temu, ksieciunio3231 napisał:

Sama moc jest większa i powinna zrobić już różnicę. 

Weź pod uwagę że jeśli słuchasz na okreslonej głośnosci to jest durza szansa że z obu amplituner pojdzie do kolumn podobna ilość Watów.

Napisano
1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Weź pod uwagę że jeśli słuchasz na okreslonej głośnosci to jest durza szansa że z obu amplituner pojdzie do kolumn podobna ilość Watów.

Tylko jest jeden problem. Są Waty i są Waty. Nie są takie same 🤣

W sumie dobrze powiedzieli w sklepie, trzymając się tej kategorii cenowej nie wyjdziemy nagle przed szereg z jakością grania. Będą grały trochę inaczej, patrz różnica Yamaha i Denon. Ale istotą są kolumny i akustyka pomieszczenia.

Napisano

Kolumn narazie nie ma szans zmienić.  

A mówiliście żeby włączyć Ypao volume. Musicast coś mi nie działa mimo że jest podpięte do tej samej sieci WiFi i nic nie zmieniałem. 

Czy w normalnych ustawieniach z pilota da radę to włączyć? Czy rzeczywiście coś to da

Napisano
2 minuty temu, ksieciunio3231 napisał:

A mówiliście żeby włączyć Ypao volume. Musicast coś mi nie działa mimo że jest podpięte do tej samej sieci WiFi i nic nie zmieniałem. 

Czy w normalnych ustawieniach z pilota da radę to włączyć? Czy rzeczywiście coś to da

Tak, z pilota na OSD wszystko ustawisz.

Napisano
Dnia 7.05.2024 o 19:54, ksieciunio3231 napisał:

a jak daleko masz router od samego amplitunera Yamahy?

Napisano

Internet ogólnie mam w routerze bo mi radio internetowe pięknie śmiga

Nie mogę się połączyć Ja już próbowałem was ze dwie godziny łącznie. Po prostu nagle mnie wylogowało i dziękuję. Nie trzeba chyba mieć konta założonego na stronie Yamaha? 

Nie mogę się połączyć Ja już próbowałem was ze dwie godziny łącznie. Po prostu nagle mnie wylogowało i dziękuję. Nie trzeba chyba mieć konta założonego na stronie Yamaha? 

Napisano

Włącz przycisk connect na urządzeniu. Potem kołuje i wyskakuje ,,połączenie nie powiodło się,, 

Czasem wyskakuje okienko do wpisania hasła sieci WiFi. Tej do której cała moja chałupa jest podłączona. Wpisuje hasło i dalej połączenie nie powiodło się

Napisano (edytowany)

Jeśli status sieci wifi dla Yamahy jest ok to wyczyść w telefonie dane/pamięć aplikacji musiccast, nie zaszkodzi też ją odinstalować, zainstalować ponownie i wtedy dodać urządzenie. Telefon oczywiście w tej samej sieci wifi co Yamaha, a nie dane komórkowe.

Jeśli konfiguracja wifi wypadła to na nowo zrób

https://manual.yamaha.com/av/20/rxv4a/en-US/312052619.html

Edytowano przez lion
Napisano

Na pewno jest podłączony do tej samej sieci. Ale coś musi być w dekoderze bo nie działa mi radio internetowe i z tego co kojarzę to nie działa od tego momentu co mnie wylogowało z musiccast

Antenki wyprowadzone prawidłowo i

dokręcone

W sensie Nie w dekoderze tylko w amplitunerze

Napisano

Dziś szwagier uraczył mnie prezentem. Zewstaw kina. Starego kina. Onkyo TX SR501E i kolumny quadral 205 na frontach. Teraz mam pytania. 

Czy Onkyo ,które nie posiada wejścia HDMI zgra sie z  moim tv Sony Bravia. 

Czy spróbować podpiąć Onkyo do moich Indiana tessi czy na odwrót? Yamaha Rx-V4A do Quadrali. Znacie ten sprzęt z przed lat? Co sądzicie? 

Dziś szwagier uraczył mnie prezentem. Zewstaw kina. Starego kina. Onkyo TX SR501E i kolumny quadral 205 na frontach. Teraz mam pytania. 

Czy Onkyo ,które nie posiada wejścia HDMI zgra sie z  moim tv Sony Bravia. 

Czy spróbować podpiąć Onkyo do moich Indiana tessi czy na odwrót? Yamaha Rx-V4A do Quadrali. Znacie ten sprzęt z przed lat? Co sądzicie?