crazy_fly Napisano 3 maja 2024 Napisano 3 maja 2024 chcę polutować sobie kable XLR miedzy steramerem a wzmacniaczem. Kupiłem już wtyki XLR i kabel, ale przy okazji ale znalazłem też takie które mają 4 miejsca do lutowania ( KaCsa - MC-942G ) jak wtedy wygląda lutowanie takiego kabla ? gorący i zimny normalnie ale czy wtedy kabel powinien mieć 3 żyły i oplot -> 3cia żyła to ground a oplot lutujemy do 4go pinu ? Czym będzie różnił w praktyce taki kabel ? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 maja 2024 Napisano 4 maja 2024 4 - ro pinowe wtyczki XLR to raczej do słuchawek, do połączeń zbalansowanych. Nie widzę sensu kombinowania z czterema pinami przy zwykłym interkonekcie. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 4 maja 2024 Napisano 4 maja 2024 (edytowany) Dnia 3.05.2024 o 17:27, crazy_fly napisał: chcę polutować sobie kable XLR miedzy steramerem a wzmacniaczem. Kupiłem już wtyki XLR i kabel, ale przy okazji ale znalazłem też takie które mają 4 miejsca do lutowania ( KaCsa - MC-942G ) Czym będzie różnił w praktyce taki kabel ? Kabel symetryczny ma 2 żyły i ekran (oplot) jak to mówisz. Poszukaj schematów na XLR 3 pinowy, bo tylko takie stosuje się w połączeniach między urządzeniami, 4 pinowy jest do słuchawek. Ostatnio zaplotlem XLR w warkocz 3 żyłowy z jedną żyłą srebrną (GND) bez żadnych ekranów i na wtykach srebrzonych WW i też jest całkiem spoko brzmieniowo. Edytowano 4 maja 2024 przez DiBatonio Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 4 maja 2024 Napisano 4 maja 2024 (edytowany) Dnia 3.05.2024 o 17:27, crazy_fly napisał: jak wtedy wygląda lutowanie takiego kabla ? gorący i zimny normalnie ale czy wtedy kabel powinien mieć 3 żyły i oplot -> 3cia żyła to ground a oplot lutujemy do 4go pinu ? Nie, nie kombinuj za bardzo, bo troszkę,e na oślep to robisz. Z XLRami jest inaczej niż z RCA i trzeba uważnie w takim kablu łączyć odpowiednie piny wtyczki męskie i wtyczki żeńskiej. Wtyk XLR 4 pinowy ma inne przeznaczenie i służy do wpięcia się w wyjście słuchawkowe zbalansowane, są jeszcze wyjścia słuchawkowe 2 x 3pin tzw zbalansowane dual mono. Nie mieszam Ci w głowie, bo to nie ten temat. XLR4 pin to inny schemat i inne przeznaczenie. Edytowano 4 maja 2024 przez DiBatonio Odpisz, cytując
crazy_fly Napisano 4 maja 2024 Autor Napisano 4 maja 2024 dzieki za opowiedź. Tego nie napisałem: wtyk KaCsa - MC-942G ma 3 piny, ale 4 miejsca do lutowania, stąd pytanie. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 4 maja 2024 Napisano 4 maja 2024 (edytowany) 48 minut temu, crazy_fly napisał: dzieki za opowiedź. Tego nie napisałem: wtyk KaCsa - MC-942G ma 3 piny, ale 4 miejsca do lutowania, stąd pytanie. Każdy ma 4 miejsca do lutowania, ale tego do masy obudowy wtyku nie trzeba, mierzyłem kilka XLRów nawet tych drogich, mój Albedo Monolith Monocrystal też i nie ma połączenia pinu GND z masą obudowy wtyku. Trzeba tylko uważać na oznaczenia w żeńskim i męskim wtyku XLR, żeby nie pozamieniać żył. Edytowano 4 maja 2024 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
crazy_fly Napisano 5 maja 2024 Autor Napisano 5 maja 2024 8 godzin temu, DiBatonio napisał: Każdy ma 4 miejsca do lutowania zagadka wyjaśniona To teraz pozostaje pytanie czy byłaby różnica w działaniu kabla który ma 3 żyły przylutowane do pinów a ekran do tego 4go miejsca. Gdzieś kiedyś czytałem lub słyszałem na filmie YT że ekran lutuje sie wtedy tylko z jednej strony ( chyba od źródła ) i wtedy to jakoś lepiej działa, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 maja 2024 Napisano 5 maja 2024 8 godzin temu, crazy_fly napisał: zagadka wyjaśniona To teraz pozostaje pytanie czy byłaby różnica w działaniu kabla który ma 3 żyły przylutowane do pinów a ekran do tego 4go miejsca. Gdzieś kiedyś czytałem lub słyszałem na filmie YT że ekran lutuje sie wtedy tylko z jednej strony ( chyba od źródła ) i wtedy to jakoś lepiej działa, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Nie, coś kojarzysz i coś dzwoni, ale gdzie i jak nie do końca wiesz. To dotyczy przewodów RCA, a i tak nie zawsze jet to przepis na dobre rozwiązanie, poza tym są producenci, gdzie spływ z ekranu robią po stronie wzmacniacza i jest to też logiczne, nie chce mi się rozpisywać na ten temat. Kabel symetryczny ma dwie żyły plus ekran, który lutujesz do pinów 1 (GND) w każdym z wtyków. Schemat pokazałem. A kabel symetryczny to taki. https://allegro.pl/oferta/klotz-my206rt-kabel-mikrofonowy-symetryczny-100m-8109362510 Odpisz, cytując
crazy_fly Napisano 5 maja 2024 Autor Napisano 5 maja 2024 dzięki za zainteresowanie wątkiem. Chciałem się w nim dowiedzieć czy produkuje się kable z dolutowanym ekranem do obudowy wtyku i czy jest różnica ( np. słyszalna ) w działaniu takiego kabla Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 maja 2024 Napisano 5 maja 2024 1 godzinę temu, crazy_fly napisał: dzięki za zainteresowanie wątkiem. Chciałem się w nim dowiedzieć czy produkuje się kable z dolutowanym ekranem do obudowy wtyku i czy jest różnica ( np. słyszalna ) w działaniu takiego kabla Do tego 4 styku robi się mostek z pinu GND, tylko tyle i jak już to z najlepszego przewodnika 😉 Nie w każdym urządzeniu się to sprawdzi, poczytaj też o pętli masy, czasem warto jej unikać, niwelować jej wpływ. Odpisz, cytując
spoker Napisano 6 grudnia 2024 Napisano 6 grudnia 2024 Troszkę odswieżę temat. Jeśłi w DAC oraz wzmacniaczu mam gniazda XLR typu balanced to czy to coś zmienia jeśłi bym chciał sobie samemu wykonać taki kabel? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 6 grudnia 2024 Napisano 6 grudnia 2024 5 godzin temu, spoker napisał: Troszkę odswieżę temat. Jeśłi w DAC oraz wzmacniaczu mam gniazda XLR typu balanced to czy to coś zmienia jeśłi bym chciał sobie samemu wykonać taki kabel? A jak w DAC i we wzmacniaczu masz gniazda RCA, to coś zmieni jakbyś chciał sobie zrobić samemu kabelek RCA? 😆 Odpisz, cytując
crazy_fly Napisano 6 grudnia 2024 Autor Napisano 6 grudnia 2024 u mnie słyszlana różnica na korzyść XLR. Działaj Odpisz, cytując
spoker Napisano 8 grudnia 2024 Napisano 8 grudnia 2024 Dnia 6.12.2024 o 15:30, DiBatonio napisał: A jak w DAC i we wzmacniaczu masz gniazda RCA, to coś zmieni jakbyś chciał sobie zrobić samemu kabelek RCA? 😆 Troszkę może źle sformułowałem zapytanie. Zmyliło mnie że wtyczki do mikrofonu ma 4 piny a audio ma 3. Teraz już wszystko jasne. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 8 grudnia 2024 Napisano 8 grudnia 2024 4 godziny temu, spoker napisał: Troszkę może źle sformułowałem zapytanie. Zmyliło mnie że wtyczki do mikrofonu ma 4 piny a audio ma 3. Teraz już wszystko jasne. W audio też są wykorzystywane wyj.zbalansowane 4 pinowe, patrz wyjścia słuchawkowe. Odpisz, cytując
Recommended Posts