Skocz do zawartości

XLR - oplot + 2 czy 3 przewody ?

Recommended Posts

chcę polutować sobie kable XLR miedzy steramerem a wzmacniaczem. Kupiłem już wtyki XLR i kabel, ale przy okazji ale znalazłem też takie które mają 4 miejsca do lutowania ( KaCsa - MC-942G )

jak wtedy wygląda lutowanie takiego kabla ? gorący i zimny normalnie ale czy wtedy kabel powinien mieć 3 żyły i oplot ->  3cia żyła to ground a oplot lutujemy do 4go pinu ? 

Czym będzie różnił w praktyce taki kabel ?

Dnia 3.05.2024 o 17:27, crazy_fly napisał:

chcę polutować sobie kable XLR miedzy steramerem a wzmacniaczem. Kupiłem już wtyki XLR i kabel, ale przy okazji ale znalazłem też takie które mają 4 miejsca do lutowania ( KaCsa - MC-942G )

Czym będzie różnił w praktyce taki kabel ?

Kabel symetryczny ma 2 żyły i ekran (oplot) jak to mówisz. 

Poszukaj schematów na XLR 3 pinowy, bo tylko takie stosuje się w połączeniach między urządzeniami,  4 pinowy jest do słuchawek.

Ostatnio zaplotlem XLR w warkocz 3 żyłowy z jedną żyłą srebrną (GND) bez żadnych ekranów i na wtykach srebrzonych WW i też jest całkiem spoko brzmieniowo.

Edytowano przez DiBatonio

Dnia 3.05.2024 o 17:27, crazy_fly napisał:

jak wtedy wygląda lutowanie takiego kabla ? gorący i zimny normalnie ale czy wtedy kabel powinien mieć 3 żyły i oplot ->  3cia żyła to ground a oplot lutujemy do 4go pinu ?

Nie, nie kombinuj za bardzo, bo troszkę,e na oślep to robisz.

Z XLRami jest inaczej niż z RCA i trzeba uważnie w takim kablu łączyć odpowiednie piny wtyczki męskie i wtyczki żeńskiej.

Wtyk XLR 4 pinowy ma inne przeznaczenie i służy do wpięcia się w wyjście słuchawkowe zbalansowane, są jeszcze wyjścia słuchawkowe 2 x 3pin tzw zbalansowane dual mono. 

Nie mieszam Ci w głowie, bo to nie ten temat.

XLR4 pin to inny schemat i inne przeznaczenie.

Male4PinXLR.JPG.6868ef442da5525547d9ba8e60796069.jpeg

48 minut temu, crazy_fly napisał:

dzieki za opowiedź. Tego nie napisałem: wtyk  KaCsa - MC-942G ma 3 piny, ale 4 miejsca do lutowania, stąd pytanie.

Każdy ma 4 miejsca do lutowania, ale tego do masy obudowy wtyku nie trzeba, mierzyłem kilka XLRów nawet tych drogich, mój Albedo Monolith Monocrystal też i nie ma połączenia pinu GND z masą obudowy wtyku.

Trzeba tylko uważać na oznaczenia w żeńskim i męskim wtyku XLR, żeby nie pozamieniać żył.

XLR.jpg

el_xlr.png

xlr.png

8 godzin temu, DiBatonio napisał:

Każdy ma 4 miejsca do lutowania

zagadka wyjaśniona :)

To teraz pozostaje pytanie czy byłaby różnica w działaniu kabla który ma 3 żyły przylutowane do pinów a ekran do tego 4go miejsca. Gdzieś kiedyś czytałem lub słyszałem na filmie YT że ekran lutuje sie wtedy tylko z jednej strony ( chyba od źródła ) i wtedy to jakoś lepiej działa, ale ile w tym prawdy to nie wiem. 

8 godzin temu, crazy_fly napisał:

zagadka wyjaśniona :)

To teraz pozostaje pytanie czy byłaby różnica w działaniu kabla który ma 3 żyły przylutowane do pinów a ekran do tego 4go miejsca. Gdzieś kiedyś czytałem lub słyszałem na filmie YT że ekran lutuje sie wtedy tylko z jednej strony ( chyba od źródła ) i wtedy to jakoś lepiej działa, ale ile w tym prawdy to nie wiem. 

Nie, coś kojarzysz i coś dzwoni, ale gdzie i jak nie do końca wiesz. To dotyczy przewodów RCA, a i tak nie zawsze jet to przepis na dobre rozwiązanie, poza tym są producenci, gdzie spływ z ekranu robią po stronie wzmacniacza i jest to też logiczne, nie chce mi się rozpisywać na ten temat.

Kabel symetryczny ma dwie żyły plus ekran, który lutujesz do pinów 1 (GND) w każdym z wtyków.

Schemat pokazałem.

A kabel symetryczny to taki.

https://allegro.pl/oferta/klotz-my206rt-kabel-mikrofonowy-symetryczny-100m-8109362510

1 godzinę temu, crazy_fly napisał:

dzięki za zainteresowanie wątkiem. Chciałem się w nim dowiedzieć czy produkuje się kable z dolutowanym ekranem do obudowy wtyku  i czy jest różnica ( np. słyszalna ) w działaniu takiego kabla

Do tego 4 styku robi się mostek z pinu GND, tylko tyle i jak już to z najlepszego przewodnika 😉

Nie w każdym urządzeniu się to sprawdzi, poczytaj też o pętli masy, czasem warto jej unikać, niwelować jej wpływ. 

• 7 months later...