Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, chciałbym prosić o poradę dotyczącą zmiany którą chcę dokonać w swoim systemie audio.

Co mam:
1) Kino domowe-
Amplituner ONKYO TX-RN6100 7.2

Zestaw kolumn 5.1 Jamo (tak wiem i słyszę że one nie grają ;) )
front 2 x S803
tył 2 x S801
centralny S83
Sub S 810

Brzmienie tego zestawu jest ostre i proste. Podpinając do amplitunera kolumny KEF słychać ogromny przeskok, ulgę i jeszcze większy konflikt brzmieniowy głośnika centralnego Jamo i podstawek KEFa.

2) Zestaw stereo-

Wzmacniacz Musical Fidelity a 3.2
Kolumny KEF R300
DAC Rme adi 2 dac

Brzmienie tego zestawu jest dla mnie optymalne, łagodne bez ostrej góry, na bardzo rzadko przerysowane uderzenie basów przymykam oko.

Co chcę mieć i do czego zmierzam:

Chciałbym pozostać przy obu wzmacniaczach. Kolumny Jamo idą na sprzedaż. KEFy również aczkolwiek tutaj powodem jest dziecko w drodze i obawa o to że już niedługo będzie mogło je ściągnąć ze standów robiąc sobie krzywdę. Zastąpić te kolumny chciałbym jednym zestawem kolumn podłogowych które podpięte byłby do amplitunera KD oraz wzmacniacza stereo. Do tego z tej samej serii głośnik centralny subwoofer i dwie satelity na tył. Pytanie czy dla takiej konfiguracji pójście w stronę rozwiązań KEFa to dobra droga. Wiem że w takich tematach często przewijają się też kolumny np Klipsch jednak z czasów odsłuchów kojarzą mi się one z bardzo V-kształtnym brzmieniem, a mimo wszystko wciąż zależy mi na jakości muzyki i średnicy w stereo. Czy macie jakieś inne sugestie kolumn które sprawdzą się w kinie domowym i jednocześnie nie zabiją stereo?

Budżet jakim dysponuje to.... jest racjonalny, chciałbym najpierw poznać sensowne opcje

Pytanie Techniczne: czy w przypadku podpięcia pod kolumny podłogowe amplitunera i wzmacniacza stereo i jednoczesnego przypadkowego uruchomieniu obu urządzeń, nie dojdzie do jakiegoś "zwarcia"? Bardziej obawiam się tutaj o amplituner, gdyż kojarzę że musical fidelity podaje na kolumny wyższe napięcie niż standardowy wzmak.

Napisano
9 minut temu, linden napisał:

Budżet jakim dysponuje to.... jest racjonalny, chciałbym najpierw poznać sensowne opcje

Sensowna opcja to ta która się Tobie podoba. Skoro lubisz KEFa to idź w tę stronę. 

9 minut temu, linden napisał:

Pytanie Techniczne: czy w przypadku podpięcia pod kolumny podłogowe amplitunera i wzmacniacza stereo i jednoczesnego przypadkowego uruchomieniu obu urządzeń, nie dojdzie do jakiegoś "zwarcia"?

Nie rób tego! Do tego celu służą specjalne przełączniki wzmacniaczy/kolumn. Od takich za ~200 PLN po Beresforda za ~800 PLN. Urządzenia te mają przełączniki z pozycją neutrealną właśnie po to by zapobiec spotkaniu się w torze wyjść z 2 różnych wzmacniaczy. 

Tutaj przykład https://avstore.pl/switche-audio/acoustique-quality-aq32-przelacznik-wzmacniaczy.html

Napisano

Wymiana kolumn. Koniecznie.

Ale i subwoofera.

Niesyety to bardzo słaby set. I wymiana samych frontów nic nie da. Bo centralny jest kiepski i sub też.

Końcowka nie pomoże.

KEF seria R czy nawet Q tak. Ale centralny i sub też.

Suba REL albo SVS.

Napisano

Cześć, myślę, że dobrze byłoby też pomyśleć nad elektroniką tutaj. Ampli z preout i wzmacniacz z wejściem by-pass to na pewno da prostsze możliwości podłączenia i nieco uporządkuje zestaw. Wchodzi w grę coś takiego, czy tylko same kombinacje z kolumnami? :) 

Napisano
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

6100 ma Pre out.

ale końcówka do tych Jamo? To nic nie da. Bo to kiepskie kolumny.

zmiana kolumn też, miałem w głowie pozostanie przy KEFie i dokupienie reszty setu z linii Q. Co do pre - fakt, przeoczyłem :) 

Napisano
Dnia 15.05.2024 o 20:29, Piotr Sonido napisał:

Suba REL albo SVS.

Dnia 17.05.2024 o 11:11, Q21 napisał:

zmiana kolumn też, miałem w głowie pozostanie przy KEFie i dokupienie reszty setu z linii Q. Co do pre - fakt, przeoczyłem :) 

Rozumiem że w układzie z pre-out fronty miałyby być napędzane ze wzmacniacza stereo tak?

Napisano
Dnia 15.05.2024 o 11:35, linden napisał:

Witam, chciałbym prosić o poradę dotyczącą zmiany którą chcę dokonać w swoim systemie audio.

Co mam:
1) Kino domowe-
Amplituner ONKYO TX-RN6100 7.2

Zestaw kolumn 5.1 Jamo (tak wiem i słyszę że one nie grają ;) )
front 2 x S803
tył 2 x S801
centralny S83
Sub S 810

Brzmienie tego zestawu jest ostre i proste. Podpinając do amplitunera kolumny KEF słychać ogromny przeskok, ulgę i jeszcze większy konflikt brzmieniowy głośnika centralnego Jamo i podstawek KEFa.

2) Zestaw stereo-

Wzmacniacz Musical Fidelity a 3.2
Kolumny KEF R300
DAC Rme adi 2 dac

Brzmienie tego zestawu jest dla mnie optymalne, łagodne bez ostrej góry, na bardzo rzadko przerysowane uderzenie basów przymykam oko.

Co chcę mieć i do czego zmierzam:

Chciałbym pozostać przy obu wzmacniaczach. Kolumny Jamo idą na sprzedaż. KEFy również aczkolwiek tutaj powodem jest dziecko w drodze i obawa o to że już niedługo będzie mogło je ściągnąć ze standów robiąc sobie krzywdę. Zastąpić te kolumny chciałbym jednym zestawem kolumn podłogowych które podpięte byłby do amplitunera KD oraz wzmacniacza stereo. Do tego z tej samej serii głośnik centralny subwoofer i dwie satelity na tył. Pytanie czy dla takiej konfiguracji pójście w stronę rozwiązań KEFa to dobra droga. Wiem że w takich tematach często przewijają się też kolumny np Klipsch jednak z czasów odsłuchów kojarzą mi się one z bardzo V-kształtnym brzmieniem, a mimo wszystko wciąż zależy mi na jakości muzyki i średnicy w stereo. Czy macie jakieś inne sugestie kolumn które sprawdzą się w kinie domowym i jednocześnie nie zabiją stereo?

Pytanie Techniczne: czy w przypadku podpięcia pod kolumny podłogowe amplitunera i wzmacniacza stereo i jednoczesnego przypadkowego uruchomieniu obu urządzeń, nie dojdzie do jakiegoś "zwarcia"? Bardziej obawiam się tutaj o amplituner, gdyż kojarzę że musical fidelity podaje na kolumny wyższe napięcie niż standardowy wzmak.

Witam, to co napisałeś, że kolumny podłogowe byłyby podpięte do KD i wzmacniacza, zaciekawiło mnie. Mam kino, które wg mnie b. dobrze sie sprawuje. Jednak stereo nie jest przeze mnie akceptowalne. Myślałem o dołożeniu w pokoju wzmacniacza stereo, ale nie za bardzo nam miejsce na następne głośniki. Kino gra 5,2,1. 

Jak wykorzystać te same głośniki do kina i stereo? Moje kolumny mają 2 pary zacisków. 

1 minutę temu, Plaku napisał:

Witam, to co napisałeś, że kolumny podłogowe byłyby podpięte do KD i wzmacniacza, zaciekawiło mnie. Mam kino, które wg mnie b. dobrze sie sprawuje. Jednak stereo nie jest przeze mnie akceptowalne. Myślałem o dołożeniu w pokoju wzmacniacza stereo, ale nie za bardzo nam miejsce na następne głośniki. Kino gra 5,2,1. 

Jak wykorzystać te same głośniki do kina i stereo? Moje kolumny mają 2 pary zacisków. 

Czy mogę wykorzystać drugą parę zmostkwanych zacisków? 

Napisano
Dnia 17.05.2024 o 11:11, Q21 napisał:

Ok, post był nie czytelny w takim razie. Czyli jesteśmy podobnego zdania.

21 godzin temu, linden napisał:

Rozumiem że w układzie z pre-out fronty miałyby być napędzane ze wzmacniacza stereo tak?

Na razie zostaw amplituner wymień kolumny. Czas dołożenia końcówki albo integry zawsze masz furtke.

10 godzin temu, Plaku napisał:

1. Kupić amplituner z pre amp

2. kupic amplituner który gra dobrze w stereo

3. Przelaczać miedzy amplitunerem a wzmacniaczem za pomoca przełącznika

4. Przepinac kable na bananach.

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, linden napisał:

A które modele polecałbyś dla tej kubatury?

Rozumiem, że set stereo będzie grał sobie niezależnie (wspólne kolumny frontowe dla KD i stereo napędzane ze wzmacniacza stereo)  i tam basu Ci wystarcza. W takim razie do kina poszedłbym w Klipsch RP-1000SW. Jeżeli masz gdzie i umiesz ogarnąć to najlepiej 2 sztuki. 

Edytowano przez PanKlor