Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć!

Jestem na etapie projektowania domu i chciałbym już zaplanować rozwiązania poprawiające akustykę. Wizualnie wysoki salon był zawsze marzeniem żony, z kolei ja obawiam się o echo i problemy z akustyką. Salon ma wymiary ok, 7,4m x 7,3m x wys. 6m. Planuję wykonać podłogę z drewna oraz wstawić dwa zespoły okien 4m x 5,6m + zasłony 6m wys. Dołączam wizualizację salonu na bazie, której inspiruje się architekt. Przede wszystkim chciałbym zredukować echo w pomieszczeniu oraz stłumić rozprzestrzenianie się dźwięku po domu. Drugim celem jest zapewnienie względnie dobrej akustyki potrzebnej do oglądania filmów oraz słuchania muzyki - oczekuję dobrej jakości dźwięku na potrzeby domowe ale nie na poziomie "studyjnym". 

Czy możecie doradzić co na etapie projektowania domu trzeba już uwzględnić oraz za jakim sprzętem/nagłośnieniem się rozglądać? 

Przy researchu w Internecie pojawiła mi się również opcja skorzystania z tynku akustycznego/wygłuszającego - czy ktoś ma doświadczenia/opinie czy warto coś takiego zastosować? 

Jeżeli możecie polecić kogoś kto zajmuje się doradztwem/projektowaniem akustyki to też proszę o namiar 🙂 

Będę wdzięczny za wszelkie dobre rady :)

image.png.04a970035b3a3d3f701666fb0a511ce5.png4 image.png.3d653a59ce227e7d299199bf18044667.png

image.png.1959f0be309bd3f42ce92b5cf41aec12.png

Edytowano przez Robert W.
Napisano
1 godzinę temu, Robert W. napisał:

Jeżeli możecie polecić kogoś

Acoustic Lab

Mirosław Andrejuk
tel. 790 417 963
info@acousticlab.pl

Zachęcam do wykręcenia tego numeru. To nic nie kosztuje.

Reszta już poleci. 

W międzyczasie zachęcam do obejrzenia co tam ten Mirosław już zaprojektował, zastosował, no warto wejść. Stronę znajdziesz już sam👍

Napisano
5 godzin temu, Robert W. napisał:

Salon ma wymiary ok, 7,4m x 7,3m x wys. 6m.

Wspolczuje sprzatania, malowania, urządzania, poglosu, problemow z adaptacja akustyczna i chyba tez z nieprzewidywalnym odbiorem muzyki. Bylem kiedys w podobnym pokoju i ZA CHINY LUDOWE nie zrobiłbym sobie takiego psikusa. 

pozdrawiam

Napisano

możesz do mnie napisać albo dzwonić ale najlepiej po 26 maja bo jestem za granicą:

692 490 990 / chojnacki@soundway.pl

Tynk akustyczny jest super. Wszyscy go uwielbiają, bo jest monolityczną powierzchnią i w zasadzie nie widać że tam cokolwiek jest zrobione. Zapał słabnie, jak się okazuje że jego montaż to koszt mniej więcej 900-1200 zł za m2 a trzeba zrobić całą ścianę lub sufit

Napisano (edytowany)

W salonie mam sufit na wysokości 6m. Połączony z jadalnią i kuchnią, czyli dość spora przestrzeń. Też się zastanawiałem co to będzie. I jakież było moje zdziwienie, kiedy uruchomiłem pierwszy raz hifi. Sądzę, że to są bardziej obawy przed nieznanym. Duża kubatura i przestrzeń w moim odczuciu wpływa bardzo pozytywnie na rozchodzenie się dźwięków. Co ciekawe, po zrobieniu pokoju (37m2): stereo/kino domowe, to cały czas mam myśl w głowie, żeby te głośniki podłogowe przenieść właśnie tam do salonu. Cały czas intuicyjnie sądzę, że właśnie tam jest odpowiednie miejsce dla nich, ...może kiedyś wezmę się za zamianę. Póki co w salonie, to pięknie gra radio na monitorach.

P.S. Gratuluję projektu, coś pięknego!

Edytowano przez AutoPirat
Napisano

To dom z widokiem czy jaki projekt? 

Szczerze taniej będzie właśnie mieć drugi pokój do audio, a salon niech sobie żyje swoim życiem, bywam często w takich domach z racji zawodu cudów to się tam nie zrobi, a koszta jak koledzy piszą wyżej mega...

Napisano

Córeczka gra na skrzypcach. I co jakiś czas w przestrzeniach, gdzie sufit do nieba. Gdy to samo zagra u nas, to już nawet grymasu nie ukrywamy. 
O obserwacjach koncertowych/malutkie, ale wysokie pomieszczenia nie wspomnę. 

Być może porównuję jabłka z gruszkami. Nie muszę mieć racji. 
Ale wolałbym mieć 6mtr nad głową i z 50mtr kw nawet w kwadracie aniżeli 12-18 mtr kw ze stałym sweet spot. 

Cieszę się szczęściem kolegi,  jeśli stać na chatę, zarobi i na przyzwoitą niezbędną i „smaczną akustykę”. 

Napisano
Dnia 19.05.2024 o 20:31, Wing0 napisał:

To dom z widokiem czy jaki projekt? 

Szczerze taniej będzie właśnie mieć drugi pokój do audio, a salon niech sobie żyje swoim życiem, bywam często w takich domach z racji zawodu cudów to się tam nie zrobi, a koszta jak koledzy piszą wyżej mega...

Projekt jest wykonywany indywidualnie od zera przez architekta. Główną bazą i inspiracją jest projekt LK 1690 : https://lk-projekt.pl/projekt-domu-lk1690