Rega Napisano 23 czerwca Udostępnij Napisano 23 czerwca Wiem coś na ten temat, a jeszcze więcej na temat pt ,,jak trudno je zdobyć,, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 24 czerwca Autor Udostępnij Napisano 24 czerwca Fajnie, że temat żyje, a mógłby ktoś podpowiedzieć czy np dobrana para Electro Harmonix to dobry pomysł na poprawę detalu w A-10? Myślę o tych Golden Lion, które opisał Q21, ale są dość drogie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 25 czerwca Udostępnij Napisano 25 czerwca 16 godzin temu, Ketrab78 napisał: Myślę o tych Golden Lion, które opisał Q21, ale są dość drogie... Ze dwa miesiace temu widziałem na olx parę praktycznie nowych za równą stówę. W opisie miały błąd, sprzedawca napisał fonetycznie Gold Lajon, stąd pewnie miał tak małą oglądalność aukcji mimo dobrej ceny. Pogadałem nawet z gościem, niby grały kilkanaście godzin i zupełnie nie wpasowały się w jego gust i wystawił w tak śmiesznej cenie, bo go bardzo wnerwiają i niech się ktoś inny z nimi buja. Ogólnie gość sprawił okropne wrażenie na mnie, brak logiki, pieprzył trzy po trzy, taki bełkot wręcz i trochę wystraszyłem się zakupu i ewentualnych rozmów z nim w przypadku problemów, mimo tak dobrej ceny. Pokazałem natomiast tę aukcję jednemu koledze forumowiczowi, zaryzykował i bez problemu je kupił. Teraz jednak dokupił sobie gdzieś z Bułgarii na ebay 6n23p i jest bardziej zadowolony niż z Lionów. Liony określił jako trochę sterylne, tranzystorowe i mało lampowe. Ale jak chcesz zapolować na nie to zaserduszkuj sobie wyszukiwanie na olx i prędzej czy później trafią się. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 25 czerwca Autor Udostępnij Napisano 25 czerwca Dzięki za info, a czy tymi 6n23p można zastąpić ecc81 w moim wzmaku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 5 lipca Autor Udostępnij Napisano 5 lipca Przymierzam się już do wymiany. Otworzyłem swój wzmak i tam jest taka metalowa klatka otaczającą lampy. Śruby widać zalakowane, więc pewnie stracę gwarancję ale trudno. Wiecie może w jaki konkretnie klucz się zaopatrzyć aby to odkręcić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 8 lipca Udostępnij Napisano 8 lipca Dnia 5.07.2024 o 20:28, Ketrab78 napisał: jaki konkretnie klucz się zaopatrzyć aby to odkręcić Już to rozgryzłeś czy jeszcze czekasz na odpowiedź? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 8 lipca Udostępnij Napisano 8 lipca Nie chcę aby niegrzecznie to zabrzmiało, ale jaki kłopot wziąć do ręki 6 czy 8mm klucz i przymierzyć, który pasuje? A gdy wymienisz lampy i dokręcisz te nakrętki zawsze można spróbować podgrzać ten silikon czy co to tam jest, by oblał te śrubki i by wyglądało na nieruszane. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 8 lipca Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 13 minut temu, Wito76 napisał: Nie chcę aby niegrzecznie to zabrzmiało, ale jaki kłopot wziąć do ręki 6 czy 8mm klucz i przymierzyć, który pasuje? No taki , że chciałem kupić odrazu ten pasujący, bo nie miałem żadnego. Ale problem rozwiązany, bo ogarnąłem cały komplet A wiecie może czy lampami 6n23p można zastąpić ecc81 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 8 lipca Udostępnij Napisano 8 lipca Wg mojej wiedzy raczej nie. Nigdy nie spotkałem się by gdzieś pisano że to bezpośrednie zamienniki. Różnią się prądami roboczymi, zupełnie inne choćby napięcie przebicia katoda-żarnik itd 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 8 lipca Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 7 minut temu, Wito76 napisał: Wg mojej wiedzy raczej nie. Dzięki, odkładam więc na parę pomierzonych Golden Lion Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 8 lipca Udostępnij Napisano 8 lipca 6n23p to bezpośrednie zamienniki E88cc 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 lipca Udostępnij Napisano 8 lipca (edytowany) 35 minut temu, Ketrab78 napisał: A wiecie może czy lampami 6n23p można zastąpić ecc81 ? NIE MOZNA. ECC81 można zamienić na 12AT7. A Golden Lion to też nie jest jakiś wypas. Są jedynie trochę lepsze od JJ, czy EH. Edytowano 8 lipca przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 8 lipca Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 3 minuty temu, Rega napisał: A Golden Lion to też nie jest jakiś wypas. Są jedynie trochę lepsze od JJ, czy EH. No to które uważasz za wypas? Lepszy detal szczególnie w dolnym paśmie mile widziany... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 lipca Udostępnij Napisano 8 lipca (edytowany) Lepszy detal w dolnej części pasma to Telefunken, Siemens, Brimar, Amperex lub Philips. W miarę dobre to Raytheon, RCA, Sovtek lub Tung-sol. Pytałeś to odpowiedziałem, ale jesli lampy wypas to cena też. Jedynie Philipsa, Raytheona lub Tung-sol można kupić w jeszcze znośnej cenie. Pozostałe odleciały w kosmos. Edytowano 8 lipca przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 8 lipca Autor Udostępnij Napisano 8 lipca Z Tung Sol te są widzę dostępne: https://sklep.toroidy.pl/pl/p/12AT7-W-Tung-Sol/693 Mogą być? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 8 lipca Udostępnij Napisano 8 lipca To niestety nie jest cena wypas więc lampy też pewnie nie będą wypas. Wydaje mi się że koledze @Rega chodziło o lampy z dawnych czasów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 lipca Udostępnij Napisano 8 lipca (edytowany) @Palmos - masz rację. Zapomniałem dodać , ze piszę o lampach NOS (New Old Stocking) lub lampach uzywanych , ALE z produkcji sprzed 1984r. Obecnie produkowane lampy są dużo słabszej jakości. Przynajmniej, jeśli chodzi o jakość brzmienia. Przykładem Mullard made in Rossja. Pozostała nazwa i znaczek firmowy, które Rosjanie kupili. PS. Nie chciałbym być źle zrozumiany - nie odradzam zakupów nowych lamp w sklepach, które się tym zajmują. Jednakże z racji tego, że osobiście uzywam prawie wyłącznie lamp z lat 50, 60 i 70 ub.wieku, (przynajmniej jako sterujących) to moje opinie dotyczą właśnie takich lamp. Edytowano 8 lipca przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 8 lipca Autor Udostępnij Napisano 8 lipca (edytowany) Przy moim szczęściu gdybym zamówił nos 'y to przyszłyby niesprawne lub zużyte w 50% rozumiem zajawkę i te korzyści, ale nie mam w tym aż takiego doświadczenia aby zaryzykować Edytowano 8 lipca przez Ketrab78 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts