Gumowe Ucho Napisano 3 czerwca Udostępnij Napisano 3 czerwca Chciałbym zrobić upgrade subwoofera. Czy takowy może być "za duży" do danego pomieszczenia? Salon z kuchnią ma powiedzmy 30m^2, jednak jest otwarty na długi korytarz. Subwoofer niestety jest w kącie obok kanapy (nie ma zasadniczo dlań innego miejsca). Obecnie jest to Magnat Alpha RS8, zadowalający ale chcę więcej - zejścia i precyzji. Na papierze idealny wydaje mi się SVS SB-1000, jednak jest już niedostępny, jedynie wersja Pro - co naturalnie wymusza porównanie z SB-2000 nie-Pro, które na forum już było grane, i w zasadzie "wygrał" 2000. Mocniejszy wzmacniacz 2000 i inne parametry mnie przekonują, pytanie jednak czy przy takim metrażu i ustawieniu to sprawi, że będzie wymiernie lepiej niż 1000, lub co gorsza - gorzej? 1000 ma najwyższy mid-bass trochę wyżej niż 2000. Czy 1000 jest szybszy? Czy lepiej uzupełni satelitki-surroundy? 2000 ma wystarczająco wysoko Frequency response. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kw202 Napisano 3 czerwca Udostępnij Napisano 3 czerwca Lepiej wyjdziesz na dwóch mniejszych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 3 czerwca Autor Udostępnij Napisano 3 czerwca 29 minut temu, Kw202 napisał: Lepiej wyjdziesz na dwóch mniejszych. Super - pisałem że jeden jest wbity między ścianą a kanapą bo nie ma dosłownie gdzie indziej wstawić, więc dwa to w szczególności nie jest opcja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comret Napisano 3 czerwca Udostępnij Napisano 3 czerwca Zaryzykowałbym stwierdzenie, że tu będzie ważniejsze ustawienie tego suba niż jego moc. Sb-2000 nie będzie za duży na to pomieszczenie. Szedłbym w mocniejszego suba i walczył z jego najleszym ustawieniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 3 czerwca Udostępnij Napisano 3 czerwca 2 Nie ma za dużych subów Mam 2 x SVS SB 2000 i 2 x Tannoy TS 2.8 do sprzedania. Zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 3 czerwca Autor Udostępnij Napisano 3 czerwca 16 minut temu, maciek72 napisał: 2 Nie ma za dużych subów Mam 2 x SVS SB 2000 i 2 x Tannoy TS 2.8 do sprzedania. Zapraszam Pisałem na priv:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 czerwca Udostępnij Napisano 3 czerwca Na 30m2 to spokojnie można i wciskać SB-4000 Jednak tak, najlepszą opcją byłyby dwa subwoofery. Jak się nie da, to SB-2000 jest bdb opcją 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 4 czerwca Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca (edytowany) Wcisnąłem ten SB-2000. Jeszcze nic nie skalibrowane, ale przeskok jest naprawdę duży. Tak jak chciałem i wnioskowałem z wykresów, podaje równo "wysokie" jak na subwoofer mid-bass, przez co surround i atmosy w 5.1.2 nieprawdopodobnie ożyły. No i na "Hz test" na YouTube tam, gdzie poprzednik wymiękał przy 35Hz, ten autentycznie bulgocze przy 20Hz WSZYSTKO jakieś takie czystsze, przez lepszy bas którego w kinie dużo. Streamingowałem scenę akcji z Gwiezdnych Wojen Przebudzenia Mocy którą ktoś polecał jako trening dla Atmosów. Teraz było naprawdę je słychać, polepszył się odbiór przestrzenny, nie rozumiem nawet jak. Tzn rozumiem--subwoofer robiący dodatkowo za głośnik niskotonowy umieszczony z tyłu znacznie precyzyjniej dopełnił malutkie satelitki. A przez ich wyższe tony są do zlokalizowania. To już ich drugie "odżycie", raz po przesiadce z 5.1 na 5.1.2, teraz po "subgrade"! Edytowano 4 czerwca przez Gumowe Ucho 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 czerwca Udostępnij Napisano 4 czerwca Gratulacje! Sprawdź czy zmieścisz SB-3000, bez grilla wcale nie jest taki duży. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 czerwca Udostępnij Napisano 4 czerwca SB2000 powinien być na styk w 30m^2 , mimo iż obudowa zamknięta będzie przyjemnie w filmach. SB1000 dobrze gra w okolicach 20m^2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 czerwca Udostępnij Napisano 4 czerwca Niech służy w takim razie, miłego słuchania 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 czerwca Udostępnij Napisano 5 czerwca Nie ma za dużych subwooferów Aczkolwiek wiadomo estradowe do domu tak średnio. Przeskok z RS8 na pewno odczuwalny. Wszystkiego dobrego! Oby długo służył. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts