Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Ma ktoś jakieś info czy mają pojawić się następcy kolumn podłogowych Yamahy NS 555/777 ? Widzę że te u sprzedawców w sieci powoli stają się produktami archiwalnymi. Sam posiadam kilkunastoletnie NS 555 (nie narzekam) ale do świeżo nabytego  ampli tunera Yamahy R/N 800A i gramofonu TT S-303 przydały by się lepsze .

Napisano
21 godzin temu, Darek T napisał:

Witam. Ma ktoś jakieś info czy mają pojawić się następcy kolumn podłogowych Yamahy NS 555/777 ? Widzę że te u sprzedawców w sieci powoli stają się produktami archiwalnymi. Sam posiadam kilkunastoletnie NS 555 (nie narzekam) ale do świeżo nabytego  ampli tunera Yamahy R/N 800A i gramofonu TT S-303 przydały by się lepsze .

Cześć

Yamaha, nic oficjalnie nie wspomniała o wycofaniu modeli NS555 i 777.

Na dziś dzień, są bardzo dobre konstrukcje w postaci NS2000 i NS5000 ,ale ceny są już zauważalnie wyższe.

Napisano
Dnia 22.06.2024 o 19:13, Darek T napisał:

Miejmy nadzieje że nie. To nie jest udana linia.

Kiedyś były modele NS 7900 i 8900 nie doczekały się kolejnych wcieleń. Myslę że tu będzie podobnie.

Dnia 22.06.2024 o 19:13, Darek T napisał:

ale do świeżo nabytego  ampli tunera Yamahy R/N 800A i gramofonu TT S-303 przydały by się lepsze .

Wybierz z pośród wielu innych, lepszych producentów kolumn :)

Napisano

Też mogę zaproponować posłuchanie Opali 30, używa ich mój znajomy,słyszałem je u niego z ciepłym piecem vintage, i lampą w push-pullu. W obu przypadkach grają przyjemnie cicho, i z rozmachem głośno, jednocześnie nie dzielą włosa na czworo. W tej cenie warto ich posłuchać.

Napisano
Dnia 25.06.2024 o 06:43, Piotr Sonido napisał:

Osobiscie nie lubię tych kolumn. le słuchałeś? Odpowiadają Ci?

Właśnie jestem świeżo po odsłuchu i... nie nie odpowiadają mi .Odsłuch miałem też na Tesi 6 i na te się zdecydowałem. Na dzień dzisiejszy uważam, że w parze z RN 800A Yamahy uzupełniają się idealnie. 

Napisano
18 godzin temu, Darek T napisał:

Właśnie jestem świeżo po odsłuchu i... nie nie odpowiadają mi .Odsłuch miałem też na Tesi 6 i na te się zdecydowałem. Na dzień dzisiejszy uważam, że w parze z RN 800A Yamahy uzupełniają się idealnie. 

W takim razie gratulujemy zakupu!

Pamiętaj, że nowy zestaw wymaga wygrzania. Za kilkadziesiąt godzin otrzymasz jeszcze lepszy efekt!

p.s

a kabelki masz do tego przyzwoite? :)

https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-glosnikowe/bm-250-t-kabel-glosnikowy.html

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Na razie (tymczasowo) 4x 4 Rca  Rocket 11, konfekcjonowane i kupione w Państwa salonie ale chodzi mi po głowie Melodika (bi wiring),  chyba że polecicie coś innego w podobnym przedziale cenowym (Rocket 33? ;) ).

Edytowano przez Darek T
Napisano
Dnia 29.06.2024 o 16:53, Darek T napisał:

Mówiłem. No dziwnie to gra.

Tak Tesi pasują do Yamahy.

Dnia 30.06.2024 o 16:42, Darek T napisał:

Na razie (tymczasowo) 4x 4 Rca  Rocket 11, konfekcjonowane i kupione w Państwa salonie ale chodzi mi po głowie Melodika (bi wiring),  chyba że polecicie coś innego w podobnym przedziale cenowym (Rocket 33? ;) ).

Melodika jest zamulająca. Jesli chcesz uspokoić góre to wtedy dobry trop. Jeśli nie to Chord Clearway albo Kimber 8PR

4 Ci w sumie starszy pod ten zestaw.

Napisano
23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Kimber 8PR ?

https://nautilus2.pl/konfekcja-glosnikowa/33542-kimber-kable-8pr-2x2m-8-wtykow-nakamichi-konfekcja.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=70f63388-814e-d679-5604-6f3bcb32306c

Nie za tani? ok nie zawsze co tanie to złe i odwrotnie ale po to mamy forum żeby dzielić się doświadczeniami więc masz jakieś doświadczenie z tym kabelkiem?

Napisano
Dnia 3.07.2024 o 17:36, Darek T napisał:

https://nautilus2.pl/konfekcja-glosnikowa/33542-kimber-kable-8pr-2x2m-8-wtykow-nakamichi-konfekcja.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=70f63388-814e-d679-5604-6f3bcb32306c

Nie za tani? ok nie zawsze co tanie to złe i odwrotnie ale po to mamy forum żeby dzielić się doświadczeniami więc masz jakieś doświadczenie z tym kabelkiem?

To dobry kabel. Solidny. Konfekcje masz robia przez nich wiec w Rzeszkowie dlatego nie doliczaja za nią dużo.

Konfekcja u producenta jest dużo droższa.

Chcesz drożej to proszę:

https://avcorp.pl/product-pol-5261-Chord-Clearway-X-single-wire-banany-ChordOhmic-.html?selected_size=30&cd=20311895175&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjws560BhCuARIsAHMqE0GSq8go8wDn0N2D2ioQqvcKz_FpYrWr0gGx4r5TYWY-K3lf66dQJOEaAilzEALw_wcB

I konfekcja w Chordzie.

Chord ma lepsza izolację.

Oba kable są bardzo fajne.

Napisano
Dnia 30.06.2024 o 16:42, Darek T napisał:

Rocket 33 jest innym kablem, pomimo tego, że seria nosi wspólną nazwę :)

W R.33 masz osiem sztuk litych drutów, w dodatku w specyfikacji PSC i PSC+. Brzmi grubiej, jest lekko przyciemniony. Wnosi dużo energii i masywu. Są w Tophifi pary demo, można wypożyczać i słuchać :)

https://www.audioquest.com/products/rocket-33-speaker-cable