Q21 Napisano 25 lipca 2024 Udostępnij Napisano 25 lipca 2024 23 godziny temu, 77Mariusz77 napisał: Piotr z tym drugim kolejnymi subami to każdy z czasem sam dochodzi wniosku. Oj nie każdy Nie każdy ma też możliwości na dołożenie drugiego suba z rozsądnym ustawieniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 lipca 2024 Udostępnij Napisano 26 lipca 2024 Im mniej rozsądne tym może nawet ciekawsze 😈 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiks Napisano 26 lipca 2024 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2024 Powrócimy do tematu chyba dopiero w przyszłym roku, trzeba ciułać na wykończeniówkę i lepszy amplituner, np. coś w stylu Onkyo 7100 Jeszcze raz wielkie dzięki dla Was rodacy! Pozdro 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 lipca 2024 Udostępnij Napisano 29 lipca 2024 To moze byc już inny model. Ale może z drugiej strony nadszedł ten czas że producenci zluzują nieco z tymi nowymi modelami co rok. Niektórzy już tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiks Napisano 30 stycznia Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia Witam ponownie, prosząc ponownie o porady drodzy rodacy Zakup sprzętów AGD i RTV już wkrótce, w tym Onkyo 7100, a po głowie chodzą mi te surroundy za sofą... Ściana za sofą, licząc od narożnika do okna nad stołem, ma 2,60m szerokości. Sofa będzie miała 2,40 - 2,60m i odsunę ją od ściany najdalej jak się da, tj. akceptacja żony, czyli myślę max 50cm. U góry tej ściany w planach jest półka na książki. Jeden głośnik surround wypada w narożniku, drugi obok okna. Czy w związku z tym lepiej uderzać w zwykłe, małe głośniki naścienne czy głośniki dipolowe? Czytam opinie, że dipole zapewnią szerszą scenę w filmach, ale są też zdania, że zwykłe głośniczki, skierowane do środka sofy radzą sobie całkiem nieźle. Myślę, że 2k mógłbym wydać na parę, ale nie mogą być za duże, zastanawiam się też jak się ma do tego wszystkiego sprawa półki na książki... Rysunek salonu na pierwszej stronie tematu Z góry dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 stycznia Udostępnij Napisano 31 stycznia Ja miałem tak blisko miejsca odsłuchowego i słuchałem wielu jednych i drugich generalnie otwarcie jestem fanem Dipoli. Mój glos na to. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etharr Napisano 31 stycznia Udostępnij Napisano 31 stycznia Mój salon ma podobny układ i rozmiar, przynajmniej w kwestii ustawienia sofy i telewizora, aczolwiek w moim przypadku, jedno i durgie jest oddalone o ok. 1m od ściany z oknem. Udało mi się też przekonąć drugą połowę do odsunięcia sofy o 70 cm od ściany. Głośniki surround, Dali Fazon Sat, powiesiłem za sofą w odległości 270 cm od siebie. I jestem bardzo zadowolony z efektów. Twój salon, ma nawet lepsze propocje niż mój, bo Twój ma aż 510 cm szerokości, a mój tylko 400 cm. Moim zdaniem powinieneś przekonać swoją lepszą połowę do tego, aby odsunąć sofę o 1m od ściany i zamontować zwykłe głośniki. A tak wygląda to u mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiks Napisano 31 stycznia Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia Raczej nie przekonam jej do większej odległości sofy od sciany, bo wtedy sofa będzie "nachodzić" na okno tarasowe, a to chyba nie przejdzie. Czytam od 3 dni różne fora, wątki i chyba zdecyduje się na dipole. U mnie trzebaby zmieścić obydwa dipole na szerokości 2,60m, a przecież jeszcze jakiś dystans od narożnika wypada zostawić. Zakładając, że wisiałyby na wysokości 1,5 - 1,8m to planowana półka na książki, pomiędzy nimi, musiałaby wisieć na wysokości ponad 2m? Kurde te dipole to spore rozmiary mają ;/ A czy ktoś wypowiedziałby się na temat takich oto gagatków? (patrz foto) Cena petarda, kolor mi bardzo odpowiada, bo cały dom wewnątrz będzie w różnych odcieniach drewna, małe gabaryty, ale ciekawi mnie ta koncepcja 3 tweeterów...??? Seria Magnat pasuje do kompletu i to są też dipole, ale wcześniej takiego rozwiązania nie widziałem, ktoś coś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 1 lutego Udostępnij Napisano 1 lutego Tego wyżej nie znam, ale przeszedłem niedawno z dużych podstawkowych kolumn na bronze fx 6g i to co piszą o dipolach na forum również potwierdzam. Scena szersza/ dopełniła się, a do tego taka zgrabna konstrukcja lepiej się prezentuje w salonie z wypoczynkiem pod ścianą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego Dnia 31.01.2025 o 19:15, kiks napisał: Raczej nie przekonam jej do większej odległości sofy od sciany, bo wtedy sofa będzie "nachodzić" na okno tarasowe, a to chyba nie przejdzie. Czytam od 3 dni różne fora, wątki i chyba zdecyduje się na dipole. U mnie trzebaby zmieścić obydwa dipole na szerokości 2,60m, a przecież jeszcze jakiś dystans od narożnika wypada zostawić. Zakładając, że wisiałyby na wysokości 1,5 - 1,8m to planowana półka na książki, pomiędzy nimi, musiałaby wisieć na wysokości ponad 2m? Kurde te dipole to spore rozmiary mają ;/ A czy ktoś wypowiedziałby się na temat takich oto gagatków? (patrz foto) Cena petarda, kolor mi bardzo odpowiada, bo cały dom wewnątrz będzie w różnych odcieniach drewna, małe gabaryty, ale ciekawi mnie ta koncepcja 3 tweeterów...??? Seria Magnat pasuje do kompletu i to są też dipole, ale wcześniej takiego rozwiązania nie widziałem, ktoś coś? Bo to jest nowy model u nich. Ale w takiej konfoguracji sprawdza sięKlipsch 402s albo Monitor Audio Bronze FX ale rozumiem one sa z kolei dużo droższe. Kiedyś klipsch miał super małe serie S1 ale to uzywane i cieżko do dostania. Melodika Tez miała takie modele BLS20 bodajże. Chyba się z tego tez wycofali, szkoda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts