Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, amatordźwięku napisał:

Bardzo proszę o szczegółowe podzielenie się doświadczeniem w dziedzinie adaptacji akustycznej dla amatorów 

To można powiedzieć, temat rzeka. Bo z basem mogą być problemy różnego rodzaju.

Możesz tego basu mieć za mało w miejscu odsłuchowym bo mody pomieszczenia powodują, że ucieka w inne miejsca.

Możesz też basu mieć za dużo, przy tym on się wzbudza i buczy.

W pierwszym przypadku bo miałem problemy z brakiem basu, ja pomogłem sobie robiąc kalibracje akustyki Dirac i to w dużym stopniu pomogło. Ale do tego trzeba mieć albo wzmaka z jakąś kalibracją pomieszczenia albo inny sprzęt DSP.

W drugim przypadku trzeba uważać by nie dobierać za dużych kolumn do wielkości pomieszczenia i zapewniać im sporo wolnego miejsca szczególnie z tyłu i po bokach.

Gdy słyszymy już że mamy problemy to najlepiej by było kogoś kto zrobi profesjonalne pomiary i według nich doradzi nam w jaki sposób im zaradzić poprzez adaptację akustyczną.

Wiadomo nie każdego na to stać, i wtedy może spróbować sam sobie z tym poradzić. Wrogi pomieszczenia za kolumnami dać pułapki basowe, a z a kolumnami panele akustyczne absorbujące. Dobrze gdy mamy na podłodze jakiś dywan, na ścianach z oknami , dość grube najlepiej pluszowe zasłony.Na ścianach sporo obrazów, czy półek z książkami.Im więcej mebli tym lepiej, spore ilości dużych kwiatów czy roślin też nie zaszkodzą.

Na początek to możemy spróbować w rogi pomieszczenia położyć jakieś grube poduchy by zlikwidować możliwość licznych odbić.

Sposobów jest mnóstwo, a i pułapki czy panele absorbujące czy rozpraszające są w różnych cenach, nie ktore całkiem nie drogie i od takich można zacząć.

Najtańsze pułapki basowe:

https://allegro.pl/oferta/bitmat-pulapka-basowa-naroznik-akustyczny-100x28cm-do-biura-calll-center-7025174092?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=ZmYxM2I2NzktY2I0MS00ZmYwLTlkYjktNTk3MjZmYTdlNDgxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4b06faa3-86ed-4880-948a-c20ec355f278

Napisano

Szczegółowo to pojeżdziłem monitorami po salonie i na moje pierwsze bolączki pomogło 😀 . Kolega Marek dał dobry pierwszy kurs /i najtańszy/. Póżniej sytuacja się komplikuje i robi się drożej . Kolega no i fajnie słusznie sugeruje ,żeby doprecyzować na czym polega sedno problemu , bo na tak ogólnie postawione pytanie doświadczonym kolegom może nie chcieć się odpowiadać 😀