Skocz do zawartości

Podejście do Kina vol. 2 - pomoc w doborze sprzętu.

Recommended Posts

2 godziny temu, PanKlor napisał:

Ja wiem, że okno, kaloryfer, że tu się mieszka 😉 itp. itd. ale patrząc po zdjęciach aż się prosi, żeby odwrócić to wszystko o 90 stopni. 

Ja wiem ale nie ma takiej opcji. Ta część której nie widać to same drzwi- 3 sztuki więc to nierealne. Poza tym nawet by nie miał gdzie souroundów wtedy postawić bo nie byłoby przejścia. Trzeba rzeźbić z tego co jest. Przede wszystkim trzeba tu mieszkać. Jak się dzieci wyprowadzą zrobię sobie sale kinowa i będzie po kłopocie.

Powodzenia z remontem! Pamiętaj, że jak nie masz tych 4,5 metra szerokości bo głośnik nie powinien lądować w samym rogu a z drugiej strony będzie pewnie przeszkadzał w przejściu. 

Masz rację. 4,5m to od rogu do przejścia więc realnie 2,5- 3m. Mam nadzieję że to wystarczy.

5 minut temu, gutozaur napisał:

Ja wiem ale nie ma takiej opcji. Ta część której nie widać to same drzwi- 3 sztuki więc to nierealne. Poza tym nawet by nie miał gdzie souroundów wtedy postawić bo nie byłoby przejścia. Trzeba rzeźbić z tego co jest. Przede wszystkim trzeba tu mieszkać. Jak się dzieci wyprowadzą zrobię sobie sale kinowa i będzie po kłopocie.

Jak tam jest 4.5 do przejścia to kanapę wstawiasz na 3.5 od okna i surround na bocznych ścianach. Tzn. czysto teoretycznie bo rozumiem, że opcja nie wchodzi w grę. ;)

21 godzin temu, gutozaur napisał:

Nie wiem czy WAŻ będzie odpowiedni. Biało dębowe fronty a centralny czarny. Chyba muszę iść w coś białego.

A to sięnie mieszam w to.

Monitor Audio Silver center? Fyne F500c biały połysk?

16 godzin temu, gutozaur napisał:

Jeszcze jedno. Przy założeniu że kiedyś te kolumny (souroundy) pójdą do innego zestawu jako stereo to szukałabym czegoś żywego z szeroką scena i dobrym wokalem  ale nie denerwującego gorą czyli to co w moim odczuciu mają bowersy.

No to bronze 100 ale to byki. Albo na promocji są QAcustic 3030 w q21 chyba.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Monitor Audio Silver center? Fyne F500c biały połysk?

Co do Fyne, niestety ale paskudna. Głośniki będą bez osłon a te śrubki w Fyne wyglądają źle. Wiem że to jest złe podejście ale nie mieszkam sam więc muszę zwracać na to uwagę. Co do silver center...drogo ale jeśli jest dużo lepszy niż centralny z bowersa 603 to może warto. Inaczej nie dość że drożej to jeszcze inny wygląd. Rozumiem że centralny z bronze jest dużo słabszy?

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to bronze 100 ale to byki. Albo na promocji są QAcustic 3030 w q21 chyba.

Nie szkodzi że to byki. Będę mial na to miejsce. Do tego wyglądają świetnie i pasują kształtem do B&W. Kupiłbym qacustic bez zastanowienia, ale są zaokrąglone. Jednak nie odrzucam ich, zapytam dzisiaj żonę czy przymknie oko na ten kształt. Ogólnie najłatwiej by było kupić wszystko z bowersa z serii 603. Jednak nie wiem czy tu czy gdzie indziej ktoś mi podpowiedział że bez sensu przepłacać bo można lepiej w tej cenie albo kupić tańsze i będzie podobnie. Prawda to? Co do silver center jest droższy od centrala z bowersa, ale jeżeli jest dużo lepszy to dopłacę. Jeśli to ten sam poziom to pójdę w bowersa, bo chce albo lepiej w tej samej cenie, albo taniej i podobnie. Zależy mi na tym żeby dialogi w filmach były bardzo dobrze słyszalne bo w tych cienkich telewizorach są takie głośniki, że dajcie spokój. Często oglądam na słuchawkach bo wielu słów nie rozumiem zwłaszcza w polskich produkcjach. Żeby to rozrysować jakoś łatwiej. Wybór mam taki

Centralne

Bowers centralny 3000 zł

MA Silver centralny 3400 zł

MA Bronze centralny 1300 zł.

Qacustic 3090 600 zł

Qacustic 5090 2400 zł.

Surroundy cena za dwa

Bowers 606s3 2800 zl

Bowers 607s3 2400 zl

Qacustic 3030i 1400 zł na tą chwilę w q21

MA Bronze 100 2600 zł.

I teraz pytanie, Który z centralnych i souroundów jest najbardziej wart swojej ceny? Chodzi mi stosunek cena jakość, bo jeśli jakość dźwięku zbliżona to idę w najtańsze. Jeżeli qacustic odbiega znacznie to za które z tych droższych warto zapłacić tą cenę. Jeśli te droższe grają podobnie to idę w B&W bo będzie ten sam wygląd ale jeżeli MA są lepsze to idę w nie bo są jeszcze ładniejsze i pasują do B&W. Kupuję to na długie lata i jeśli trzeba będzie to dopłacę. 

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Są, są ;) ostatnie sztuki w bieli. 

Rozważam. 

Edytowano przez gutozaur

Witam, podepnę się do wątku.

Posiadam salon 4x4m, jestem przed remontem i chciałbym sobie złożyć zestaw kina w Atmosie 5.1.2

Decyzja padła na Yamaha RXV6A + Yamaha NS-F51. Czy taki zestaw będzie dobrze grał? Ewentualnie co byście polecil w zbliżonym budżecie. I jakie głośniki atmosowe? Trochę poczytałem to tu to tam i sam nie wiem, wrzucać głośniki sufitowe czy zamontowane pod sufitem nad frontami?

Pozdrawiam

10 godzin temu, Bart C napisał:

Decyzja padła na Yamaha RXV6A + Yamaha NS-F51. Czy taki zestaw będzie dobrze grał? Ewentualnie co byście polecil w zbliżonym budżecie. I jakie głośniki atmosowe? Trochę poczytałem to tu to tam i sam nie wiem, wrzucać głośniki sufitowe czy zamontowane pod sufitem nad frontami?

Mam małą wiedzę, ale coś tam już wiem. Yamaha v6a spoko, te głośniki to nie wiem bo rzadko raczej są polecane głośniki yamahy gdziekolwiek. Z głowy powiem Ci że z budżetowych najczęściej polecane widziałem Wilson Raptor, indiana line tesi 561i jeszcze coś ale nie pamiętam. Co do atmosów zdecydowanie w suficie trochę przed kanapą. Te nad frontami to chyba jako kolejne ale przy tym amplitunerze podłączysz tylko dwa więc lepiej w sufit lub do sufitu jeśli nie masz podwieszanego.

Dnia 6.12.2024 o 21:20, Bart C napisał:

Posiadam salon 4x4m, jestem przed remontem i chciałbym sobie złożyć zestaw kina w Atmosie 5.1.2

Pozdrawiam

W dobrej cenie mamy zestaw Polk Audio T531 :) Warto się nim zainteresować. Znacznie lepiej instalować sufitówki, ewentualnie cokolwiek z uchwytem jak Cambridge Minx 12 :) 

Dnia 6.12.2024 o 09:48, Q21 napisał:

Są, są ;) ostatnie sztuki w bieli. 

https://www.q21.pl/q-acoustics-3030i-bialy.html

No dobry deal i świetne kolumny w tej cenie.

Dnia 6.12.2024 o 11:43, gutozaur napisał:

Co do Fyne, niestety ale paskudna. Głośniki będą bez osłon a te śrubki w Fyne wyglądają źle. Wiem że to jest złe podejście ale nie mieszkam sam więc muszę zwracać na to uwagę. Co do silver center...drogo ale jeśli jest dużo lepszy niż centralny z bowersa 603 to może warto. Inaczej nie dość że drożej to jeszcze inny wygląd. Rozumiem że centralny z bronze jest dużo słabszy?

Nie wnikam w wygląd w takim razie.

Tak Bronze jest bardzo czytelny, mocny w przekazie. silver zyskuje na barwie. Bardzo.

Dnia 6.12.2024 o 11:43, gutozaur napisał:

Surroundy cena za dwa

Bowers 606s3 2800 zl

Bowers 607s3 2400 zl

Qacustic 3030i 1400 zł na tą chwilę w q21

MA Bronze 100 2600 zł.

No to na surroundy 100tki nei maja sensu to wolał bym FX. Albo te QA.

Dnia 6.12.2024 o 21:20, Bart C napisał:

Pozdrawiam

nie. Kipskie kolumny. Szkoda amplitunera.

Wstępne podsumowanie.

Fronty b&w 603s3

Amplituner stereo Yamaha 800.

Do kupienia -tu jeszcze się zastanawiam co do niektórych pozycji.

Subwoofer klipsch Rp-1000SW - nie mam nic lepszego w tej cenie.

Centralny - MA silver c250 lub klipsch 504c - to jest największa niewiadoma. Nie wiem jak to gra, w sensie czy każdy będzie słyszał dialogi na 3 metrowej kanapie i czy nie będzie dało się usłyszeć różnic między przejściem Lewa centralna prawa kolumna,.że w środku nagle coś jest inaczej.

Souroundy - MA Bronze 50 lub qacustic te wcześniej tu opisywane lub cokolwiek białego ale w tej cenie chyba to nie ma zbyt dużego wyboru pasującego do grania bowersow.

Atmosy - Polk SC 80.

Amplituner - denon 2800x.

Największy problem mam z centralnym. Co człowiek to opinia, souroundy nie będą tak istotne ale dobrze by było żeby też były szczegółowe. 

Co sądzicie o tych wyborach? Czy można już zamykać etap i zamawiać sprzęt?

1 godzinę temu, gutozaur napisał:

Największy problem mam z centralnym. Co człowiek to opinia, souroundy nie będą tak istotne ale dobrze by było żeby też były szczegółowe. 

Oba bardzo dobre. Zawsze zostaje opcja rzutu monetą ;) 

1 godzinę temu, gutozaur napisał:

Subwoofer klipsch Rp-1000SW - nie mam nic lepszego w tej cenie.

Spróbowałbym z RP-1200SW, napisz do nas i przygotujemy wycenę :) Może zmieści się w budżecie 

Zapomniałeś o przełączniku wzmacniaczy.

Właśnie nie. Będę przepinał. Rozmawiałem ze sprzedawcą i mówi że on też przepina, bo przełącznik psuje dźwięk. Zarówno prywatnie jak i w sklepie przepina. Prawda to? Jeśli nie to jaki przełącznik kupić? Oni mieli na odsłuchu jakieś jamo za 1000 zł do kupienia ale go nie używali kropka niby bezpieczne dla sprzętu, ale w tym aspekcie mam zerową wiedzę.

51 minut temu, Q21 napisał:

Spróbowałbym z RP-1200SW, napisz do nas i przygotujemy wycenę :) Może zmieści się w budżecie 

Jak już będę miał ostateczną decyzję co do wyboru to jak najbardziej napiszę. Na wcześniejsze souroundy i centralne dostałem dobrą cenę więc skorzystam.

2 godziny temu, gutozaur napisał:

mówi że on też przepina, bo przełącznik psuje dźwięk.

Są tacy co słyszą kable i są tacy co nie słyszą kabli. 😉 Zrobisz jak uważasz. To raczej proste urządzenia bez elektroniki ingerującej w sygnał. Na Aliexpress pewnie miedzy 100 a 200 PLN. Można też lokalnie - https://www.audio-video-akcesoria.pl/przelacznik-aq32-wzmacniaczy-kolumn-przelaczanie-dwoch-wzmacniaczy-na-jedna-pare-kolumny-bez-strat-na-jakosci?srsltid=AfmBOoqgSuhkJM4_LAciJNCwHJEoD4aEctECMJZYM29GdPTQ60sFet8n

Jak chcesz przełączać to zaopatrz się w banany i tyle. Mi by się po prostu nie chciało. Albo szukaj wzmacniacza który potrafi działać jako końcówka mocy. To będzie najbardziej eleganckie rozwiązanie. 

17 godzin temu, PanKlor napisał:

Są tacy co słyszą kable i są tacy co nie słyszą kabli. 😉 Zrobisz jak uważasz. To raczej proste urządzenia bez elektroniki ingerującej w sygnał. Na Aliexpress pewnie miedzy 100 a 200 PLN. Można też lokalnie - https://www.audio-video-akcesoria.pl/przelacznik-aq32-wzmacniaczy-kolumn-przelaczanie-dwoch-wzmacniaczy-na-jedna-pare-kolumny-bez-strat-na-jakosci?srsltid=AfmBOoqgSuhkJM4_LAciJNCwHJEoD4aEctECMJZYM29GdPTQ60sFet8n

Jak chcesz przełączać to zaopatrz się w banany i tyle. Mi by się po prostu nie chciało. Albo szukaj wzmacniacza który potrafi działać jako końcówka mocy. To będzie najbardziej eleganckie rozwiązanie. 

Nie no ja raczej nie słyszę. Mam kable za 5 zł z metra i dobrze jest. Dzięki za link. Powiedz mi tylko proszę, czy taki przełącznik gdzie jest 0,1 jest bezpieczny dla sprzętu? W sensie czy istnieje ryzyko jakiejś pomyłki żeby poszedł sygnał na kolumny z dwóch amplitunerów. Nie wiem czy taki z pokrętłem nie jest bezpieczniejszy? Czy może wszytko to jest przemyślane i nie da się puścić dwóch jednocześnie.

Podpytałem jeszcze jedną osobę której nie znam o to czy MA silver centralny to dobry głośnik i potwierdził ale zapytał do czego to będę podłączał. Jak powiedziałem że denon x2800 to powiedział że to za mocny głośnik i raczej powinienem iść w bronze bo silver ma za duże wymagania. Ma to sens?