gutozaur Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: No ja tutaj nie widze nigdzie dzwieku HD. Teraz już to wiem. 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Amplitunerów nie trzyma się w szafkach No wiadomo. Na szafce też jest 40 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 50 minut temu, gutozaur napisał: No wiadomo. Na szafce też jest 40 cm. Uwierz mi, nie dla każdego. Niektórzy do centymetra szafki zamawiają by AV ładnie się zmieścił. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 7 minut temu, Butler napisał: Uwierz mi, nie dla każdego. Niektórzy do centymetra szafki zamawiają by AV ładnie się zmieścił. Jestem w stanie to zrozumieć. Minimalizm jest modny. Trzeba pamiętać że nie każdy wygra z żoną. Swoją drogą mam wrażenie że mało kto wie o tym że taki sprzęt powinien mieć dobrą wentylację. Przy okazji dopytam, bo ciężko coś znaleźć na internecie.. jakie są odległości sprzętu od głośników? W instrukcji frontów mam że minimum 50cm od tv, ale co z resztą?Chciałbym przy szafce niedaleko amplitunera czy konsoli postawić subwoofer i co wtedy? A centralny? Będzie miał odstęp od tv kilkanaście centymetrów a może jak uda mi się nie znaleźć uchwyty do MA bronze 150 to będzie centymetr od tv ,bo widziałem że ma jakieś zaślepki z tyłu więc zakładam że jest coś takiego, ale jeszcze nie patrzyłem instrukcji. Są jakieś reguły ile od tv czy amplitunera stawiać centralny czy subwoofery? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Kolumny są ekranowane więc odległościami od TV czy innego sprzętu audio bym się nie martwił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 19 minut temu, Butler napisał: Kolumny są ekranowane więc odległościami od TV czy innego sprzętu audio bym się nie martwił. Ale wszystkie? Pytam bo sugerowałem się instrukcją Bowersów. Ten prawy rysunek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) Jeśli chodzi o ustawienie głośników to ważne są kąty oraz kąty. A... bym zapomniał że jeszcze ważne są kąty. Co co odległości to lepiej mieć głośniki ponad 1m od najbliższego słuchacza oraz na wysokości uszu. Reszta to geometria zależna od wielkości pokoju i wysokości sufitu. Tu masz większość odpowiedzi na pytania dotyczące ustawienia kolumn, obrazki może czasem mają kiepską skalę, ale ważne są... No wiesz już co https://www.dolby.com/siteassets/technologies/dolby-atmos/atmos-installation-guidelines-121318_r3.1.pdf Edytowano 30 grudnia 2024 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Dnia 30.12.2024 o 14:24, gutozaur napisał: Teraz już to wiem. No wiadomo. Na szafce też jest 40 cm. ok i ok Dnia 30.12.2024 o 15:33, gutozaur napisał: Trzeba pamiętać że nie każdy wygra z żoną Nie mogę tego zrozumieć do dnia dzisiejszego. Że to takie walki odchodzą. Na co dzień to musi być tragedia a nie wspolne życie skoro amplituner powoduje takie problemy. Dnia 30.12.2024 o 17:49, gutozaur napisał: Ale wszystkie? Pytam bo sugerowałem się instrukcją Bowersów. Ten prawy rysunek. Jeśli wszystkie 3 kolumny z przodu będziesz miał w kupie to nie będzie tego efektu o którym jest mowa. To bez sensu to montować. Jak wspomniał butler wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Nie mogę tego zrozumieć do dnia dzisiejszego. Że to takie walki odchodzą. Na co dzień to musi być tragedia a nie wspolne życie skoro amplituner powoduje takie problemy. Na szczęście ja nie mam tego problemu. 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Jeśli wszystkie 3 kolumny z przodu będziesz miał w kupie to nie będzie tego efektu o którym jest mowa. To bez sensu to montować. Jak wspomniał butler wyżej. Nie wiem czy dobrze rozumiem, bo mi się wydaje że teraz chodzi wam z @Butler o ustawienie kolumn względem słuchacza czyli według instrukcji co jest dla mnie jasne i oczywiście. Ja pytałem o potencjalne problemy z uszkodzeniem tv, amplitunera, konsoli czyli wszystkiego tego co znajdzie się w pobliżu głośników. Wszystkie te sprzęty będą w pobliżu dwóch frontów, centralnego i jednego bądź dwóch subwooferów. Jeszcze nie podjąłem decyzji czy jeden subwoofer będzie stał z przodu czy za kanapą, ale on też może nieść ze sobą jakieś zagrożenie związane z polem magnetycznym. Chyba że jesteście pewni że w tych czasach i w budżecie niemarketowym mogę być spokojny. P.S. jestem po pierwszych testach i jest chyba lepiej niż sobie wyobrażałem. Jeszcze nie robiłem kalibracji bo czekam na zasłony i kanapę więc jeszcze zejdzie ze 2 miesiące, ale pewnie będzie jeszcze poprawa. Na szybko mogę powiedzieć, że klipsch rp1000sw robi wrażenie. Zastanawiam się co by zrobił największy subwoofer z serii, skoro ten już jest tak mięsisty i trzęsie chałupą, a mam jeszcze starego wharfedalea jako drugi. Audio monitor bronze centralny. Pierwsze zdziwienie - brak bass reflex. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Jak zacząłem obrabiać kabel to zacząłem od centralnego i tą kolumnę podłączyłem jako pierwszą. I cieszę się bo dialogi są bardzo wyraźne, ale na razie nie jestem do końca zadowolony, bo mam wrażenie że ten głośnik gra inaczej niż fronty. W sensie że mniej jasno, ale może to być spowodowane tym że na razie głośnik stoi na wysokości 26 cm i patrzy mi w piszczele więc tweeter nie dociera do moich uszu. Podczas dialogów słychać praktycznie że tylko z niego wydobywaja się słowa jeśli akcja jest na środku telewizora, ale pewnie tak ma być. Ustawie go poprawnie podkładając podkładki gumowe z klina za jakiś czas i zobaczymy ile to da. W aplikacji Yamahy można mnóstwo rzeczy ustawić więc to też pewnie trochę poprawi sytuację. Ogólnie głośnik ten wybija się podczas dialogów a mam wrażenie że tak nie powinno być tylko powinien współgrać z frontami tak że nie wiadomo skąd leci tekst, ale to tylko moje wyobrażenie. Monitor audio 100. Kolejnym głośnikiem pojedynczym był monitor audio 100. Podłączyłem go do tego jednego obrobionego kabla i włączyłem piosenkę na której testuje głośniki. Na odsłuchach na nią trafiłem jak chciałem posłuchać różnic między a4a a rn800 i takie połączenie przypadkowo podłączone do Bowersow i tej piosence (chyba Chris Jones) sprzedało mi bowersy bo nawet nie myślałem że wydam tyle na kolumny, ale do rzeczy. Podłączyłem setki i klops. Spodziewałem się czegoś lepszego. Brak detalu, brak głębi, brak basu. Mówię trudno. Przecież one i tak są tylko efektowe, ale dziwne było to że przy takich gabarytach jest tak słaby dźwięk. Na tym chciałem już kończyć testy ale pomyślałem że spróbuję przełączyć ten głośnik pod wejście front, bo było podłączone do kanału centralnego no i tu już było zupełnie co innego. Naprawdę ładny,.czysty i mięsisty dźwięk. Podobnie jak bowersy tylko odrobinę ciemniej. Jestem ogólnie pod wrażeniem ale to pierwsze podstawki jakich słuchałem i nie myślałem że z takiej obudowy może być tyle dźwięku. Ogólnie bardzo bardzo jestem zaskoczony i zadowolony. Przy okazji podpytam o wieszaki. Widziałem na portalu wieszaki do MA oryginalne, ale nie piszą że są do setek. Jest napisane że do jakichś tam i MA bronze 50. Kilogramowo są na styk bo do 7 kilo i pytanie czy będą w stanie nieruchomo i bezpiecznie trzymać powieszone MA 100? To jest taki uchwyt z kulką i trzpieniem do wkręcenia w głośnik który ma fabryczne otwory. Atmos. Tu ciężko coś powiedzieć. Są zamontowane. Przy demo atmos słychać że dźwięk idzie z góry ale nie wyraźnie tylko że otaczanie raczej. Jest na tyle subtelnie że 2 razy sprawdzałem czy one pracują wchodząc na drabine i od razu włączyłem na plus 3 dB. Kopułki skierowane na słuchacza. I tu ponownie nie wiem czy tak ma być że nie wychylają się te głośniki czy po kalibracji będzie lepiej? Ogólnie słychać, że dźwięk otacza więc chyba spełniają swoją rolę. Klipsch. Tak jak pisałem trzęsie chałupą. Jest ustawiony tak jak wyciągnąłem z kartonu czyli wszystko w połowie skali. Jeszcze nawet nie sprawdzałem fazy. Tu nie mam wątpliwości że będzie tylko lepiej. Jak mi się uda to wcisne go obok frontów, ale go okleje bo wygląda jak koszmarek. Okleina drewnopodobna czarna, zaoblenia i ta długość. Jeśli się sprawdzi z przodu to okleję go. Jeśli nie to będzie za kanapą tak jak teraz. I to tyle na tą chwilę. Teraz muszę powiesić souroundy bo na razie jeden stoi na stole a drugi na parapecie w różnych odległościach i kątach względem słuchacza, ale właśnie potrzebowałbym informacji czy te wieszaki z MA się sprawdzą czy lepiej nie ryzykować. Są jakieś inne które mają mnóstwo pozytywnych opinii, ale już nie są tak minimalistyczne jak te z MA tylko ściskają kolumnę u podstawy. To samo w zasadzie tyczy się centralnego. Wieszać pod tv pod kątem, bo są takie wieszaki do MA gdzie są do wyboru kąty czy położyć na szafce z klinem aby go podnieść? I tu też wracamy do magnesowania tv, czy głośnik centymetr pod tv jest bezpieczny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Nic się nie powinno stać. Wnioski na temat głośników itp. wyciągaj po prawidłowym połączeniu i skalibrowaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, gutozaur napisał: Ja pytałem o potencjalne problemy z uszkodzeniem tv, amplitunera, konsoli czyli wszystkiego tego co znajdzie się w pobliżu głośników. Wszystkie te sprzęty będą w pobliżu dwóch frontów, centralnego i jednego bądź dwóch subwooferów. Jeszcze nie podjąłem decyzji czy jeden subwoofer będzie stał z przodu czy za kanapą, ale on też może nieść ze sobą jakieś zagrożenie związane z polem magnetycznym. Chyba że jesteście pewni że w tych czasach i w budżecie niemarketowym mogę być spokojny. Odpowiedziałem Ci już. Musiałbyś magnes głośników przykładać bezpośrednio do elektroniki by potencjalnie coś mogło by się uszkodzić. Pole magnetyczne szybko maleje ze wzrostem odległości. Przy 10 cm wpływ nawet sporego magnesu będzie już znikomy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts