Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam jeszcze przed tynkami i pomysł zrobimy kino domowe 

pytanie pomoże ktoś w doborze głośników i rozmieszczenia jakie kable pociągnąć i gdzie rozmieścić głośniki jestem zielony więc proszę o wyrozumiałość 

budżet jaki bym chciał przeznaczyć 10k

jaki byście system  polecili ?

chciałbym dodać  głośniki sufitowe 

opcja jest taka że nad sofa chciałem projektor zamiast tv , jakie kable i gdzie je powypuszczac ? może ktoś pomógłby mi z takim projektem ? 

Odległość sofy od ściany gdzie rzucany by był obraz z rzutnika 4m  a do tylnej ściany 7m

IMG_5249.jpeg

Napisano (edytowany)

Tutaj masz wytyczne odnośnie rozmieszczenia głosników 

https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1.2-overhead-speaker-setup-guide i https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1.4-dolby-atmos-enabled-speaker-setup-guide

Warstwa dolna to 5 głośników i subwoofer - jest taka sama w obydwu przypadkach. Górna to 2 albo 4 głośniki. Próbowałbym budować 5.2.4 biorąć pod uwagę pomieszczenie. Jednak w budżecie 10k ciężko będzie się zmieścić jeżeli to ma dobrze grać w 49 metrach. 

Kable głośnikowe kup 2x2.5 mm^2 Oehlbach albo coś podobnego. Ważne, żeby były z miedzi beztlenowej. 

21 minut temu, macho100 napisał:

może ktoś pomógłby mi z takim projektem ? 

No to może wrzuć projekt pomieszczenia... 

Edytowano przez PanKlor
Napisano

Odpal Painta narysuj prostokąt, zaznacz okna i drzwi, wskaż gdzie chcesz ekran i kanapę postawić. podaj kluczowe wymiary. Długość, szerokość, wysokość, odległości okien i drzwi i będziemy myśleć. Z wrzuconego planu niewiele wynika i trzeba się domyślać co jest co...

Napisano
13 godzin temu, PanKlor napisał:

https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1.4-overhead-speaker-setup-guide

Przy 5.1.4 dałeś wytyczne z "nakładek". Podrzucam link z głośnikami zamontowanymi w suficie.
Przy tym metrażu powinno być ok. U mnie w małym pomieszczeniu atmosy dałem znacznie węziej.

Czy te 10k to budżet na samo audio? Wspomniałeś o projektorze.

Napisano
27 minut temu, MASX napisał:

https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1.4-overhead-speaker-setup-guide

Przy 5.1.4 dałeś wytyczne z "nakładek". Podrzucam link z głośnikami zamontowanymi w suficie.
Przy tym metrażu powinno być ok. U mnie w małym pomieszczeniu atmosy dałem znacznie węziej.

Czy te 10k to budżet na samo audio? Wspomniałeś o projektorze.

Tak samo audio bez projektora , wspomniałem o projektorze bo chciałem to jakoś razem wszystko spiąć 
Na tym etapie najbardziej chodzi mi gdzie puścić i jaki kabel 

Napisano
1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Odpal Painta narysuj prostokąt, zaznacz okna i drzwi, wskaż gdzie chcesz ekran i kanapę postawić. podaj kluczowe wymiary. Długość, szerokość, wysokość, odległości okien i drzwi i będziemy myśleć. Z wrzuconego planu niewiele wynika i trzeba się domyślać co jest co...

Projektor ma być nad sofa 

wymiary pomieszczenia długość 11m szerokość 4m wysokość 2,40m

i są 3 okna po prawej stronie i jedno wyjście  na korytarz po lewej 

IMG_5254.jpeg

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, macho100 napisał:

Projektor ma być nad sofa 

Projektory potrafią szumieć. Rozważ ten pomysł albo wybierz odpowiedni projektor.

Ekran wybierz transparentny dźwiękowo o głośników umieściłbym na ścianie za ekranem.

Glosniki surround na ścianach bocznych ok 1 metra za sofą skierowane w stronę środka sofy.

Glosniki gorne rozstaw tak jak frontowych 1.4 metra przed kanapa i 1.4 metra za kanapą. Glosniki warstwy dolnej na wysokości ok 100-120 cm (kopułka głośnika wysokotonowego).

Co do budzetu - bedzie ciężko. Żeby pociągnąć 9 kanałów amplituner to ok 4000, subwoofer do tej powierzchni to pewnie z 2 x 3500 (Klipsch RP 1000 albo 1200)... I już przekroczyliśmy budżet. Jako glosniki rozważyłbym Monitor Audio Bronze 100 x 4 i C150. Atmos małe np. Minx 12 albo też Monitor Audio AMS Bronze (kwestia montazu). Gorne powinny być skierowane także w miejsce odsłuchu. 

2 godziny temu, MASX napisał:

Racja, moje niedopatrzenie. Podałem już mniej więcej gdzie rozmieścić glosniki.

Edytowano przez PanKlor
Napisano
23 minuty temu, Marcinos89 napisał:

Większych bzdur nie słyszałem... kiepsko jesteś rozeznany w świecie Atmos... podstaw nawet nie znasz a się udzielasz

To wyjaśnij mistrzu jak to być powinno... 

Napisano (edytowany)
25 minut temu, Marcinos89 napisał:

Większych bzdur nie słyszałem... kiepsko jesteś rozeznany w świecie Atmos... podstaw nawet nie znasz a się udzielasz

Przecież @PanKlor z grubsza dobrze napisał.

Atmosy na boki rozstawia się praktycznie tak jak fronty. Jeśli chodzi o odległość wzdłużną, przy x.x.4 dwa Atmosy są 45 stopni z przodu w górę, a kolejne dwa 45 stopni z tyłu w górę. Odległość jest zależna od wysokości sufitu, prosta trygonometria. A 1,4m to dość prawdopodobne wyliczenie, wystarczy że od ucha do sufitu jest ta sama odległość. Głośniki warstwy dolnej ustawia się na wysokości odsłuchu. Jeśli uważasz to za bzdury to zapraszam kłocić się z Dolby że wiesz lepiej. A najlepiej określ która grafika poniżej jest największą bzdurą.

plansurround.PNG.dff40bd6a46d2c06e892ddafcfe622dc.PNG

trojkat.PNG.75bab45104efb750909d19c5609e5817.PNG

5.1.4.thumb.PNG.48c89465b20f519a0c659bdd79b4515e.PNG

1738520624_pooeniewysokocigonikw.PNG.d6bfe3d43c946634d18da9961677ccfa.PNG

Edytowano przez Butler
Napisano
25 minut temu, Marcinos89 napisał:

to mnie wyszło 45 tys zł i to na tanich kolumnach Heco Celan GT plus Denon X4700 i 2xSW B&W 608 ... gdy robiłem Auro3D 13.1 na używanych kolumnach Dali Oberon On Wall i Oberon 3 wraz koncówkami mocy i systemem SBA ( Single Bass Array ) i JVC RS2000 wyszło mnie 60 tys zł plus adaptacja akustyczna 20 tys zł... 

@PanKlor Nie dasz rady :)

Napisano (edytowany)
29 minut temu, Marcinos89 napisał:

Kup se Creativy i będziesz zadowolony 😃 

O! Taki temat trzeba zalozyc! Kiedy ktos bedzie pytal, czegos nie wiedzial, to walnac mozna to :) Kup se kreajtiwy i ch ;)

Edytowano przez no_i_fajnie
Napisano (edytowany)
4 minuty temu, Butler napisał:

Też mi sie tak wydaje, stare demony chyba wróciły haha

E tam stare... dołączył we wtorek... daję mu czas do niedzieli 😉

Edytowano przez PanKlor
Napisano
Przed chwilą, Marcinos89 napisał:

a dolna warstwa to 90 cm jak już( licząc przeciętnego Kowalskiego ze wzrostem 175 cm ) 

Kowalski może mieć zarówno 100cm jak i 200cm wzrostu. Kwestia jak wysoko siedzi i gdzie ma ucho. Przyjmuje się że głośniki montuje się 120cm od podłogi, choć faktycznie warto zrobić je niżej. Nie każdy ma fotele kinowe w salonie. We własnych czterech kątach Kowalski rozkłada się nizej na zwykłej sofie schodząc z uchem poniżej metra od ziemi.

Napisano
4 minuty temu, Marcinos89 napisał:

z tym że zapomniałeś dodać że szerokość Atmosów wynika z tego że bierze się szerokość pokoju razy 0,4-0,7

Masz na grafice. Z grubsza podobnie jak fronty jak proporcje pola odsłuchu w normie.

Napisano
8 minut temu, Marcinos89 napisał:

szerokość Atmosów wynika z tego że bierze się szerokość pokoju razy 0,4-0,7

Jak już tak chcesz pouczać innych to nie szerokość pokoju tylko pola odsłuchu.... 

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, Marcinos89 napisał:

1. Jak fronty... dobry jesteś😁😁😁 a gdy będą w narożniku to co w tedy? Mondralo? 

2. A jak tam twoja salka kinowa? W domku jednorodzinnym? Zrobiłeś wszystko bo w połowie uciekłeś z sąsiedniego forum...? 

3. Tobie miało by się zrobić głupio? Przecież ty też wywaliłeś sporo kasy z tym że z tego co pamiętam to bez Proja a zamiast niego był TV... coś się zmieniło

4. Widzę że piórka urosły... 

5. Jak tam mój 4700 tz nie mój bo mojego zjebałeś i na mnie winę zrzuciłeś a sam go nawet nie sprawdziłeś kiedy do Ciebie przyjechałem 

1. Tak jak pisałem, założenie dotyczy salonu o proporcjach które są normie. Trzymajmy się prawidłowo ustawionego systemu gdzie L/R nie są w rogach tylko w prawidłowej pozycji 20-30 stopni od osi. W rogach kolumn frontowych się nie stawia.

2. Zrobiłem wszystko i jest fajnie. Nie uciekłem tylko nie chciało mi się z (niektórymi) debilami dyskutować.

3. Jest i proj, i nowy ampli. Denon cieszy syna w pokoju obok.

4. Ooo pewnie. I to jak!

5. Nie Twój tylko mój. Kupiłem go uczciwie od Ciebie i nie sprawdziłem od ręki, moja wina. Usterka wyszła dopiero przy podłączaniu kilka miesięcy później. Sprzęt był na gwarancji i został naprawiony. Nigdy nie wnikałem czy uszkodzenie powstało w czasie Twojego transportu, u mnie przy leżakowaniu czy przy samym podłączeniu. Była wada i tyle. Nie winiłem Cię nigdy za nic, nie wiem o co Ci chodzi.

Edytowano przez Butler