Patryk Szulc Napisano 16 sierpnia Udostępnij Napisano 16 sierpnia Koledzy, rozbiłem bank i będę zmieniał wszystko! Zaczynam od głośników, 35m2 połączone z kuchnią 15m2. Spodobały mi się ostatnio Focal Aria 936. Z kolei mogę kupić od znajomego za ok 8 tysi (dobra cena?) Electry 936, podobno też dobre. Które zagrają lepiej? Elektronikę na razie zostawmy, chodzi o jakość głośników. Inny znajomy sprzedaje PMC Fact 8. Doradzicie coś przy założeniu, że wstępnie wpadły mi w ucho te Arie 936? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 16 sierpnia Udostępnij Napisano 16 sierpnia 29 minut temu, Patryk Szulc napisał: Koledzy, rozbiłem bank i będę zmieniał wszystko! Zaczynam od głośników, 35m2 połączone z kuchnią 15m2. Spodobały mi się ostatnio Focal Aria 936. Z kolei mogę kupić od znajomego za ok 8 tysi (dobra cena?) Electry 936, podobno też dobre. Które zagrają lepiej? Elektronikę na razie zostawmy, chodzi o jakość głośników. Inny znajomy sprzedaje PMC Fact 8. Doradzicie coś przy założeniu, że wstępnie wpadły mi w ucho te Arie 936? Cześć Tutaj sytuacja jest jednoznaczna. Electry są pod każdym względem lepszymi kolumnami. Ale żeby to wykorzystać, to trzeba mieć dobrą, a nawet bardzo dobrą elektronikę. Co mamy? No i czy te kolumny to ostatnie słowo? Czy chciałbyś rozważyć coś z innych marek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 17 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 8 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć Tutaj sytuacja jest jednoznaczna. Electry są pod każdym względem lepszymi kolumnami. Ale żeby to wykorzystać, to trzeba mieć dobrą, a nawet bardzo dobrą elektronikę. Co mamy? No i czy te kolumny to ostatnie słowo? Czy chciałbyś rozważyć coś z innych marek? Electry będą u mnie za 3 dni. Czy te 7 500, które dałem to bobra cena? Jaki wzmacniacz do tego byście polecili - najlepiej używany. Źródło teraz to stare DVD Denona ale na 4xpcm1704. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 17 sierpnia Udostępnij Napisano 17 sierpnia Są to całkiem dobre pieniądze. Jeśli stan jest ładny, głośniki nie wysilone, korzystać! Krell KAV 400xi i więcej Ci nie będzie trzeba. Za około 5-6 wzmacniacz na lata. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 sierpnia Udostępnij Napisano 19 sierpnia Dnia 16.08.2024 o 21:39, Patryk Szulc napisał: Koledzy, rozbiłem bank i będę zmieniał wszystko! Zaczynam od głośników, 35m2 połączone z kuchnią 15m2. Spodobały mi się ostatnio Focal Aria 936. Z kolei mogę kupić od znajomego za ok 8 tysi (dobra cena?) Electry 936, podobno też dobre. Które zagrają lepiej? Elektronikę na razie zostawmy, chodzi o jakość głośników. Inny znajomy sprzedaje PMC Fact 8. Doradzicie coś przy założeniu, że wstępnie wpadły mi w ucho te Arie 936? Fact 8 to zupelnie inny produkt. Kilka klas wyższe granie. Ale dla bardziej swiadomego odbiorcy. Electra 936 jest teoretycznie wyższym modelem od Arii ale pytanie czy to jest dobra cena, jaki stan itp. Dnia 17.08.2024 o 07:06, Patryk Szulc napisał: Electry będą u mnie za 3 dni. Czy te 7 500, które dałem to bobra cena? Jaki wzmacniacz do tego byście polecili - najlepiej używany. Źródło teraz to stare DVD Denona ale na 4xpcm1704. Jaki budzet na wzmak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 19 sierpnia Udostępnij Napisano 19 sierpnia Dnia 17.08.2024 o 07:06, Patryk Szulc napisał: Electry będą u mnie za 3 dni. Czy te 7 500, które dałem to bobra cena? Jaki wzmacniacz do tego byście polecili - najlepiej używany. Źródło teraz to stare DVD Denona ale na 4xpcm1704. Zależnie od stanu, ale moim zdaniem dobra Co do wzmacniacza, zależnie od budżetu. Idealnym kompanem moim zdaniem jest Denon PMA-A110, ale już swoje kosztuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 19 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Fact 8 to zupelnie inny produkt. Kilka klas wyższe granie. Ale dla bardziej swiadomego odbiorcy. Electra 936 jest teoretycznie wyższym modelem od Arii ale pytanie czy to jest dobra cena, jaki stan itp. Jaki budzet na wzmak? 5-7K. Ale zastanawiam się czy nie wymienić ich na mniejsze 826 i wtedy dołożyć do elektroniki, więc byłoby ok 8-10K pewnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 19 sierpnia Udostępnij Napisano 19 sierpnia 6 godzin temu, Patryk Szulc napisał: 5-7K. Ale zastanawiam się czy nie wymienić ich na mniejsze 826 i wtedy dołożyć do elektroniki, więc byłoby ok 8-10K pewnie. W takim razie zainteresowałbym się Musical Fidelity M5si oraz Denonem PMA-1700NE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 19 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 4 godziny temu, Q21 napisał: W takim razie zainteresowałbym się Musical Fidelity M5si oraz Denonem PMA-1700NE Zapomniałem dodać, że interesują mnie tylko używki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 19 sierpnia Udostępnij Napisano 19 sierpnia 11 godzin temu, Patryk Szulc napisał: 5-7K. Ale zastanawiam się czy nie wymienić ich na mniejsze 826 i wtedy dołożyć do elektroniki, więc byłoby ok 8-10K pewnie. ale to jednak cofanie się... po co? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 sierpnia Udostępnij Napisano 20 sierpnia 21 godzin temu, Q21 napisał: Idealnym kompanem moim zdaniem jest Denon PMA-A110, ale już swoje kosztuje No to PMA 2500ne. Dużo taniej a niewiele słabiej 19 godzin temu, Patryk Szulc napisał: 5-7K. Ale zastanawiam się czy nie wymienić ich na mniejsze 826 i wtedy dołożyć do elektroniki, więc byłoby ok 8-10K pewnie. No to znajdziesz starszy PMA 2500ne albo starze odpowiedniki 2020ae itp. Widziałem w dobrej cenie też Roksan Blak kiedyś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 20 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 11 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: ale to jednak cofanie się... po co? Bo kolumny staną jednak w 22 m2 i nie wiem czy 936 się nie uduszą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczorzanalogiem Napisano 20 sierpnia Udostępnij Napisano 20 sierpnia Dnia 16.08.2024 o 21:39, Patryk Szulc napisał: Koledzy, rozbiłem bank i będę zmieniał wszystko! Zaczynam od głośników, 35m2 połączone z kuchnią 15m2. Spodobały mi się ostatnio Focal Aria 936. Z kolei mogę kupić od znajomego za ok 8 tysi (dobra cena?) Electry 936, podobno też dobre. Które zagrają lepiej? Elektronikę na razie zostawmy, chodzi o jakość głośników. Inny znajomy sprzedaje PMC Fact 8. Doradzicie coś przy założeniu, że wstępnie wpadły mi w ucho te Arie 936? Generalnie widzę kilka dziur koncepcyjnych. Jeżeli wydaje Ci się, że kupując "lepsze głośniki" dostaniesz lepsze brzmienie to... masz rację - wydaje Ci się. To elektronika (zrodlo+wzmak) zrobią na tym poziomie brzmienie. Sklepy i na AVS bardzo często bywa, ze masz kolumny za 20k z elektroniką za 100k - przypadek? Nie. To pierwsza sprawa. Druga, co do wielkości kolumn: W takim metrażu możesz wstawić właściwie dowolne kolumny rozmiaworo - Klipsch Cornwall, AudioPhase Flow, czy co tam sobie pomyslisz i będą grały lepiej mniejsze... pod warunkiem, że w te duże nie wpompujesz 200W w AB - wówczas zabiją Cie basem i górą i dadzą chudy środek. Trzecia sprawa: Lepiej to pojęcie względne - zależy co mają grać i z czym Czwarta sprawa: Focal potrafi być bardzo wdzięczny, ale i bardzo wredny. To dość trudna kolumna do zrobienia w sposób zbalansowany i smaczny i jeśli nie masz kilku wzmaków, źródeł i paru kabli to będzie Ci ciężko wycisnąć z nich dobrze brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 20 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 1 godzinę temu, wieczorzanalogiem napisał: Generalnie widzę kilka dziur koncepcyjnych. Jeżeli wydaje Ci się, że kupując "lepsze głośniki" dostaniesz lepsze brzmienie to... masz rację - wydaje Ci się. Czyli dostane lepszy jak kupię gorsze? Ok kumam 1 godzinę temu, wieczorzanalogiem napisał: Sklepy i na AVS bardzo często bywa, ze masz kolumny za 20k z elektroniką za 100k - przypadek? Nie. Oczywiście, że nie. Chcą opier...ić "góniane" głośniki za pomocą elektroniki za pierdylion. Stara sztuczna - chcesz opylić Altusy warte 1000 za za 5K,, podłącz je do dwóch takich jak poniżej 1 godzinę temu, wieczorzanalogiem napisał: Druga, co do wielkości kolumn: W takim metrażu możesz wstawić właściwie dowolne kolumny rozmiaworo - Klipsch Cornwall, AudioPhase Flow, czy co tam sobie pomyslisz i będą grały lepiej mniejsze... pod warunkiem, że w te duże nie wpompujesz 200W w AB - wówczas zabiją Cie basem i górą i dadzą chudy środek. To chyba zależy jednak, co to za kolumny będą; za bardzo generalizujesz. 1 godzinę temu, wieczorzanalogiem napisał: Trzecia sprawa: Lepiej to pojęcie względne - zależy co mają grać i z czym Mają grać wszystko. Nie czytasz: "Elektronikę na razie zostawmy, chodzi o jakość głośników." Podpowiem - będą grać z odpowiednią elektroniką, po wyborze głośników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczorzanalogiem Napisano 20 sierpnia Udostępnij Napisano 20 sierpnia 1 godzinę temu, Patryk Szulc napisał: Czyli dostane lepszy jak kupię gorsze? Ok kumam 2 godziny temu, wieczorzanalogiem napisał: Wszystko sprowadza się do spasowania sprzętu i odpowiedniego podziału budżetu. Zdarzało mi się mieć dużo lepsze brzmienie z kolumn za 1000zł i elektroniką za 20 000zł niż z elektroniką za 20000 i kolumnami za 30k. 1 godzinę temu, Patryk Szulc napisał: Oczywiście, że nie. Chcą opier...ić "góniane" głośniki za pomocą elektroniki za pierdylion. Stara sztuczna - chcesz opylić Altusy warte 1000 za za 5K,, podłącz je do dwóch takich jak poniżej Jakby to powiedzieć.... Dla mnie te Arie to właśnie takie Altusy, wokół których chcesz robic system. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Kluczem jest wycisnąć 100% z założonego budżetu. ... albo budować system oparty o jeden element, wokół którego upgradujesz resztę w przyszłosci. 1 godzinę temu, Patryk Szulc napisał: To chyba zależy jednak, co to za kolumny będą; za bardzo generalizujesz. 2 godziny temu, wieczorzanalogiem napisał: Wypowiadam się na podstawie odsłuchu kilkuset setów w moim domu + tych u znajomych, salonach audio. Budżet 5000-200 000zł za system, ale jak wiesz lepiej, to już się nie wtrącam i miłego wieczora życzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 20 sierpnia Udostępnij Napisano 20 sierpnia 3 godziny temu, wieczorzanalogiem napisał: Generalnie widzę kilka dziur koncepcyjnych. Jeżeli wydaje Ci się, że kupując "lepsze głośniki" dostaniesz lepsze brzmienie to... masz rację - wydaje Ci się. To elektronika (zrodlo+wzmak) zrobią na tym poziomie brzmienie. Sklepy i na AVS bardzo często bywa, ze masz kolumny za 20k z elektroniką za 100k - przypadek? Nie. To pierwsza sprawa. Druga, co do wielkości kolumn: W takim metrażu możesz wstawić właściwie dowolne kolumny rozmiaworo - Klipsch Cornwall, AudioPhase Flow, czy co tam sobie pomyslisz i będą grały lepiej mniejsze... pod warunkiem, że w te duże nie wpompujesz 200W w AB - wówczas zabiją Cie basem i górą i dadzą chudy środek. Trzecia sprawa: Lepiej to pojęcie względne - zależy co mają grać i z czym Czwarta sprawa: Focal potrafi być bardzo wdzięczny, ale i bardzo wredny. To dość trudna kolumna do zrobienia w sposób zbalansowany i smaczny i jeśli nie masz kilku wzmaków, źródeł i paru kabli to będzie Ci ciężko wycisnąć z nich dobrze brzmienie. na początku dyskusji, również wskazywałem, aby myśleć o wydanej, dobrej ,porządnej elektronice jeśli przychylilibyśmy się do projektu Electra... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 sierpnia Udostępnij Napisano 21 sierpnia 21 godzin temu, Patryk Szulc napisał: Bo kolumny staną jednak w 22 m2 i nie wiem czy 936 się nie uduszą. nie. Pamiętaj że są jeszcze wieksze. To zalezy od akustyki. Ale mówimy o Electra tak? Nie Aria 9 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: na początku dyskusji, również wskazywałem, aby myśleć o wydanej, dobrej ,porządnej elektronice jeśli przychylilibyśmy się do projektu Electra... Zgadza się. Dnia 16.08.2024 o 21:39, Patryk Szulc napisał: Elektronikę na razie zostawmy, chodzi o jakość głośników. "Na razie" Poczekajmy aż kolumny wylądują w salonie. Zaczną grac. Temat wówczas wróci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 26 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 26 sierpnia Dnia 21.08.2024 o 08:17, Piotr Sonido napisał: Dnia 20.08.2024 o 10:37, Patryk Szulc napisał: Bo kolumny staną jednak w 22 m2 i nie wiem czy 936 się nie uduszą. nie. Pamiętaj że są jeszcze wieksze. To zalezy od akustyki. Ale mówimy o Electra tak? Nie Aria Tak Electra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 sierpnia Udostępnij Napisano 27 sierpnia Decyzja zapadła? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Szulc Napisano 5 września Autor Udostępnij Napisano 5 września Dnia 27.08.2024 o 07:21, Piotr Sonido napisał: Decyzja zapadła? Electry stoją w pokoju Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 września Udostępnij Napisano 5 września 8 godzin temu, Patryk Szulc napisał: Electry stoją w pokoju No i jak? Zapodaj jakąś fotkę. Jak je oceniasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts