Skocz do zawartości

Test Chińszczyzny czyli Wiim ultra oraz Fosi V3 mono z Dynaudio x34

Recommended Posts

Napisano
Dnia 17.08.2024 o 19:43, Szymek3392 napisał:

Teraz podłączyłem Daca Topping d70s 

Dzięki za opinie bo zastanawiałem sie nad właśnie nim do Ultra, niby słychać różnice ale dawać kolejne 2 k zl za minimalna zmianę  to raczej nie ma sensu 

Napisano (edytowany)
Dnia 20.08.2024 o 20:52, Tweeter2016 napisał:

Piszesz o audiophonics.fr ?

Tak, kupowałem z ich strony(inny wzmak-lampowy)

Zainteresowany tematem znalazłem fajny test.

Gość podmienia 3 kości, na słuchawkach wyraźnie słuchać różnice.

I jeszcze porównanie ze.wzmakami.

Edytowano przez kassyx
Napisano

Po odsłuchu(wiem, że nie miarodajny) fajnie brzmi Sparkos 3602 a ze wzmaków nie mogłem się zdecydować pomiędzy Fosi a Naim-em. 

Poczekam jak emocje kupujących opadną i będzie bardziej dostępny. Kupię niby dla syna :)

Napisano

Mam takie pytanie 

Posiadam inny model końcówki mocy stereo , ale może robić za monoblok , gdy podłączę go przez XLR.

Czy mogę w gniazda RCA wpiąć suba przewodem Y RCA do suba ? Nic nie uszkodzę ? 

Będą dwie takie końcówki mocy i 2 x sub SVS SB 2000 

PANO_20240821_195809.jpg

Napisano

Wzmacniacze operacyjne nie są tak drogie jak lampy, a zabawa również może być przednia ;) Mają podstawkę DIP-8 więc wymiana jest bajecznie prosta.

Coraz więcej rzeczy skłania mnie do zakupu / sprawdzenia FOSI.

1 godzinę temu, kassyx napisał:

Na Ali w przedsprzedaży po rabacie wychodzi £174.39 za V3

Tu znalazłem set za 1224 zł:

https://pl.aliexpress.com/item/1005007310872364.html

Napisano (edytowany)
21 minut temu, kassyx napisał:

Zamówiłem, wyniesie około 900zł.

@Szymek3392 dzięki za fajny temat.

Ktoś próbował inne opamp-y?

Mam nadzieję, że się wpasuje w resztę toru i gusta. U mnie monobloki zostają ;) wima póki co zwracam, zostaje malina po USB. Super funkcjonalny lecz i tak słuchałbym po USB z Topping d70s. Dzisiaj miałem dłuższe odsłuchy ze szwagrem i jednogłośnie stwierdziliśmy, że Topping buduje lepszą przestrzeń, dynamikę i daje więcej szczegółów. Gra bardziej audiofilsko, podczas gdy wiim ultra gra cieplej, wolniej z mniejszą ilością detalu, z pozoru obfitszym basem ale mniejszym wykopem,   różnorodnością i kontrolą. Takie było moje pierwsze wrażenie i tak faktycznie jest. Fosi natomiast rozwaliło mózg szwagra, w tej cenie i wielkości taka jakość i skala dźwięku :) w przyszłości zamierzam pobawić się opampami. W przeszłości budowałem prosty przedwzmacniacz z regulacją głośności i testowałem tam różne opampy więc wiem, co który może zmienić :D raczej uważałbym z pojedynczym zasilaczem ponieważ na ASR można wyczytać sporo problemów z tym rozwiązaniem. Być może u Ciebie wszystko będzie ok :)

Edytowano przez Szymek3392
Napisano

Niby jest tam dołożony filtr, no różnie piszą z tymi zasilaczami, w razie problemów wymienię na dwa.

Który z obecnych Topping lub innej firmy pre/dac jest warty polecenia, w niewygórowanej cenie?

To teraz nie masz wyjścia i musisz podzielić się wiedzą na temat opamp 🙂

Zamówiłem na pierwszy test x4 - Muses 02

Napisano
Dnia 23.08.2024 o 00:20, kassyx napisał:

Niby jest tam dołożony filtr, no różnie piszą z tymi zasilaczami, w razie problemów wymienię na dwa.

Który z obecnych Topping lub innej firmy pre/dac jest warty polecenia, w niewygórowanej cenie?

To teraz nie masz wyjścia i musisz podzielić się wiedzą na temat opamp 🙂

Zamówiłem na pierwszy test x4 - Muses 02

Opa1612 - dźwięk szybki, mocny bas, energetyczne granie z dosyć ładną średnicą, wyraźne wysokie tony, dużo przestrzeni i powietrza. 
Muses8820 - analogowe miękkie granie, obszerny mocny bas, nasycona średnica , mniej wysokich tonów, ładnie ułożona, trójwymiarowa scena. 

NE5532 - neutralne granie, najsłabsze wysokie tony, bas przeciętny ale przyjemne w słuchaniu. 
OPA2134 - dźwięk szybki, przestrzenny, mocny bas, lekko ciepła średnica, wyraźna góra.
O ile pamiętam najbardziej wówczas podobał mi się dźwięk opa1612, w drugiej kolejności Muses jak chciałem bardziej analogowo i ciemniej.