Skocz do zawartości

Wzmacniacz z wejściem Main in do Monitor Audio Bronze 500.

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, 

wątek trochę łaczony z kinem domowym.

Mam Denona X3800H i chciałbym, żeby w kinie domowym obsługiwał mi  wszystkie głośniki pod 7.1.4, a nie tylko 5.1.4. Jak dobrze wyczytałem, potrzebuję dokupić wzmacniacz z wejściem Main in i spiąć go z wyjściem pre out z Amplitunera. Grać to będzie z Monitor Audio Bronze 500. Rozważam opcje:

Onkyo A-9130

Cyrus one

Musical Fidelity M2si

Audiolab 6000A

Audiolab 6000A Play

Nie jestem audiofilem i szczerze, to nawet nie bardzo rozumiem wszystkie sformułowania typu, góra, dół, scena, głębia itd. Więc nie wiem czy nie iść po prostu w najtańszy model, bo i tak zagra "lepiej" niż ten Denon? Czy też może jakiś lepiej się sprawdzi w kinie domowym?

A teraz w kwestii technicznej. Jak to ogółem będzie działać z tym amplitunerem?

Już zawsze charakter brzmienia kolumny będą brać ze wzmacniacza? 

Amplituner tylko będzie dbać o to, żeby poziom głośności był odpowiedni?

Mogę odpalić tylko sam wzmacniacz bez amplitunera? Czy to już razem się będzie tylko załączać?

Z góry dziękuję za porady, bo trochę zielony jestem w temacie. 

Edytowano przez kthxb
Napisano

Jak dobrze widzę to 99% końcówek mocy to ceny powyżej 3 000 zł. To już na start o wiele więcej jak pierwsze trzy wzmacniacze. Ostatecznie mogę iść w używki, tylko, że się na tym nie znam i o ile nie będzie coś trzeszczeć, to mogę nie wyłapać, że ktoś mi kit wcisnął, a gwarancji pewnie brak. 

Napisano

NAD, Rotel, Emotiva mają tanie końcówki mocy. W twoim przypadku przedwzmacniacz już masz w amplitunerze. Nie ma sensu płacić dodatkowo za ten element, a w integrze to znacząca część ceny. 

Jeśli nadal się upierasz na integrę to celowałbym w te 3 marki.

Napisano
17 minut temu, kthxb napisał:

Jak dobrze widzę to 99% końcówek mocy to ceny powyżej 3 000 zł. To już na start o wiele więcej jak pierwsze trzy wzmacniacze. Ostatecznie mogę iść w używki, tylko, że się na tym nie znam i o ile nie będzie coś trzeszczeć, to mogę nie wyłapać, że ktoś mi kit wcisnął, a gwarancji pewnie brak. 

Tanio wychodzi Fosi V3 mono. Dosyć popularny ostatnio i fajnie gra.

Napisano
1 godzinę temu, Gargan napisał:

NAD, Rotel, Emotiva mają tanie końcówki mocy. W twoim przypadku przedwzmacniacz już masz w amplitunerze. Nie ma sensu płacić dodatkowo za ten element, a w integrze to znacząca część ceny. 

Jeśli nadal się upierasz na integrę to celowałbym w te 3 marki.

Możesz proszę napisać jakieś te "tanie" propocyzje, bo albo źle wpisuję albo wszystko jest 4000+

56 minut temu, Paweł Pawlik napisał:

Tanio wychodzi Fosi V3 mono. Dosyć popularny ostatnio i fajnie gra.

Dobrze rozumiem, że musiałbym kupić dwa takie?

Napisano (edytowany)

NAD C268 - 3800 PLN do negocjacji - nowy

nad-c268-side.webp

Jest też pełno chińszczyzny w stylu EverSolo czy Wiim. 

Są też tanie Nuprime.

4000+ za końcówki mocy to nie jest drogo. 

Możesz pójść też w rynek Pro. Crown robi sensowne końcówki mocy po taniości.

Crown XLS 2502 - 3000 PLN - 2x 777W@4Ω

Screenshot_20241011-105417.png

Edytowano przez Gargan
Napisano
1 godzinę temu, Gargan napisał:

@KrólKiczu zapytałbym raczej co uzasadnia używanie integry zamiast końcówki mocy jeśli nasz kolega chce tylko rozszerzyć ilość kanałów obsługiwanych przez amplituner?

Ano to, że większość znanych mi z tego forum osób, które zaczynały swoją przygodę ze sprzętem audio od klocków kina domowego, w końcu albo przeszły na system stereo albo przynajmniej rozbudowały system tak, że mają i KD i stereo.