Michał G Napisano 13 października Udostępnij Napisano 13 października Witajcie, Szukam wzmacniacza stereo wraz z kolumnami do cięższej muzyki (rock, metal, np. Behemoth, Dark Trianquility) ale często indie czy alternatywa wchodzą w grę (np. Nick Cave). Dotychczas korzystałem z Panasonic/Technics i było ok., lecz niestety trwałość ostatnich zestawów jest kiepska (mikro wieża PMX100). Źródłem muzyki jest płyta CD i Apple Music poprzez AirPlay (mam AudioPro Link1). Do nagłośnienia ok 30 m2, ale nie lubię głośnej muzyki, cenię szczegół, niezachwiane proporcje między środkiem a skrajnymi częstotliwościami i bas z "mięsem", bez "dudnienia". W międzyczasie było kino domowe Denon (seria 16xx z Wharfedale), Yamaha V663 z B&W - wiem że nie są to kombinacje które mi pasują. Wharfedale Crystal CR cierpiały na brak dołu, choć barwa dźwięku była ok, B&W "zjadał" średnicę i był po prostu męczący. (marketowe zestawy) Na liście do odsłuchu mam Indiana Line Tesi 561, pewnie z którąś Yamahą (wejście optyczne musi być), ale Denon też wchodziłby w grę. Czy macie jeszcze inne propozycje? W zasięgu mam 2-3 salony, ale nim tam pójdę to chciałbym mieć plan. Cena może być przedmiotem modyfikacji - kwestia testu na żywo. Z góry dziękuję, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 października Udostępnij Napisano 13 października BUdżet niestety nie jest duży na fabrycznie nowy system, tym bardziej że masz dosyć duże pomieszczenie i gatunki muzyczne, wymagające trochę mocy. Indiana Linę Test 561 to bardzo dobry zestaw kolumn, ale niestety kompletnie nie sprawdzi się w Twoich gatunkach muzycznych. Znacznie lepiej sprawdzi się Wilson Raptor 9. Normalnie ten zestaw kosztuje znacznie więcej, ale mamy obecnie bardzo atrakcyjną promocję na te kolumny w kolorze białym. To mocny i energiczne grający zestaw, zbliżony dźwiękowo do Dali Oberon. Natomiast jako wzmacniacz zastosowałbym u Ciebie Taga HTA-600B. To mocny, klasyczny "analogowy" wzmacniacz, który bez żadnego problemu dobrze wysteruje proponowane kolumny. To oczywiście tylko jedna z wielu propozycji, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał G Napisano 28 października Autor Udostępnij Napisano 28 października Po analizie jakości nagrań ze streamingu (metal i pochodne) doszedłem do wniosku, że kupowanie sprzętu pod ten gatunek nie ma sensu. Większość nagrań jest ze streamingu (Apple Music), a jakość masteru bywa wręcz beznadziejna do tego stopnia że słuchanie jest męczące w połączeniu ze stratną kompresją. W tej sytuacji zdecydowałem się na zestaw pod muzykę "środka", z płyt CD: Air, Nick Cave and Bad Seeds, Massive Attack, Pink Floyd, Anathema, Megadeth. Przesłuchując porównania zestawów z YT (wiem że to nie jest odsłuch), najbardziej docierała do mnie Yamaha A-S z Tesi 561, Yamaha z Pylon Opal 23, Marantz 6000 z Klipsh r600f. O ile pierwsza kombinacja jest dość łatwa do namierzenia do finalnego odsłuchu, druga nie jest częsta i trzecia (Marantz + Klipsch) już zupełnie niekoniecznie. Jaką kolumny mogą być alternatywną parą dla Marantz'a do odsłuchu, o zbliżonym charakterze? (szkoda że Matsushita wycofała się z segmentu Hi-Fi, bo jednak najbardziej mi odpowiada). Pozdrawiam Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Polecam sprawdzić głośniki aktywne Magnat Reference 5a. Obecnie dostępne w cenie około 2300 zł na Euro Agd. To taka alternatywa w przystępnej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Tak jak wcześniej napisano, poszedłbym w używane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał G Napisano 28 października Autor Udostępnij Napisano 28 października (edytowany) I najważniejsze - nie chcę kupować używanego sprzętu, bo mnie nie stać na "zabawę" w naprawę. Głośniki aktywne również odpadają - kwestia kodeków, odtwarzania FLAC i podłączenia odtwarzacza CD. Interesuje mnie tylko nowy i skromniejszy gdy zatrzeszczy budżet (4 tys z opcją na uzasadnione zwiększenie). Edytowano 28 października przez Michał G Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października No to MArantz PM7000n i dołozyć do kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października 17 godzin temu, Michał G napisał: Yamaha z Pylon Opal 23, Marantz 6000 z Klipsh r600f. Zapraszam do kontaktu Każda z tych opcji powinna u nas być dostepna do odsłuchu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał G Napisano 29 października Autor Udostępnij Napisano 29 października 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: No to MArantz PM7000n i dołozyć do kolumn. Odpada, to 3.5K na sam wzmacniacz. Poruszam się w obrębie: - Yamaha A-S501 i podłogówek do nich: Pylon pearl 25, opal 23, Tesi 561. - Marantz PM6000: Oberon 5 lub coś zbliżonego. Wspomniany Klipsch r600f był o tyle zaskakujący w porównaniu że chciałbym go usłyszeć by nie żałować. W zasadzie to jest wybór między Pearl 25 ze wspomnianą Yamahą a Marantzem z Oberon. 20 minut temu, Q21 napisał: Zapraszam do kontaktu Każda z tych opcji powinna u nas być dostepna do odsłuchu Tak, jest tylko mały problem z dotarciem do Pabianic przed 18... odezwę się mailem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października PM7000n jest za 3000 na Amazonie, ale fakt że tysiak na kolumny to b. niewiele. Kupując używane dostaniesz sprzęt z wyższej półki wyraźnie lepiej grający, a jak kupujesz Marantza czy inny japoński to o naprawy bym się nie martwił, poza tym jest sporo sprzętu 2-3 letniego często jeszcze na gwarancji (który komuś się znudził) a jest sporo tańszy! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października 19 godzin temu, Michał G napisał: Odpada, to 3.5K na sam wzmacniacz. Teraz 3000 zł. 19 godzin temu, Michał G napisał: Poruszam się w obrębie: - Yamaha A-S501 i podłogówek do nich: Pylon pearl 25, opal 23, Tesi 561. - Marantz PM6000: Oberon 5 lub coś zbliżonego. Wspomniany Klipsch r600f był o tyle zaskakujący w porównaniu że chciałbym go usłyszeć by nie żałować. W zasadzie to jest wybór między Pearl 25 ze wspomnianą Yamahą a Marantzem z Oberon. Co to jet PM 6000? Chodzi Ci o model 6007? Czy o ten stary model? Jak 6007 to Magnat Tempus 55 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał G Napisano 30 października Autor Udostępnij Napisano 30 października 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Teraz 3000 zł. Co to jet PM 6000? Chodzi Ci o model 6007? Czy o ten stary model? Jak 6007 to Magnat Tempus 55 Celowo napisałem serię, domyślnie PM6007 lecz przez moment zastanawiałem się nad używanym setem z PM6003, CD6003, ST6003. Czy używasz wspomniane Magnaty? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 października Udostępnij Napisano 31 października Nie używam, ale słuchałem ich. ok rozumiem. ZA używane model kupisz zdecydowanie taniej. Tylko po jakiego grzyba Ci ST6003? Kasa w błoto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał G Napisano Poniedziałek o 16:28 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:28 (edytowany) Dnia 31.10.2024 o 07:20, Piotr Sonido napisał: Nie używam, ale słuchałem ich. ok rozumiem. ZA używane model kupisz zdecydowanie taniej. Tylko po jakiego grzyba Ci ST6003? Kasa w błoto. Taki zestaw był/jest na Olx. W zasadzie Marantz z Oberonem 5 najbardziej mi podchodzi - z odsłuchów w różnych sklepach on mi "został w głowie" i najłatwiej jest mi się do niego przyzwyczaić. Jeszcze zastanowię się nad serią 7000 ale to już koniec hamletyzowania. Edytowano Poniedziałek o 16:28 przez Michał G Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Dnia 4.11.2024 o 17:28, Michał G napisał: Taki zestaw był/jest na Olx. W zasadzie Marantz z Oberonem 5 najbardziej mi podchodzi - z odsłuchów w różnych sklepach on mi "został w głowie" i najłatwiej jest mi się do niego przyzwyczaić. Jeszcze zastanowię się nad serią 7000 ale to już koniec hamletyzowania. No to jeśli gość ma obniżyć 50 zł za brak tego ST no to tak. Ale jeśli obniży więcej to jest kwestia do przemyślenia. Ja uważam że to fajna seria. Polecam. Chodziło mi jedynie o sam tuner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts