mlekoo Napisano 15 października Autor Udostępnij Napisano 15 października (edytowany) 50 minut temu, AudioTube napisał: A czy jak przekręcisz gałą volume, to robi się gorzej, czy lepiej? A gdy siądziesz w trójkącie, to lepiej, gorzej, czy bez zmian? Daj znać proszę w stosownym czasie. Postaram się jutro w ciągu dnia sprawdzić i zwrócić na to uwagę. 31 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: O jednym musisz pamiętać, to nie jest tak , że pojedziesz do salonu i będziesz słuchał. Musisz się umówić na odsluch i z grubsza podać jakie kolumny czy wzmacniacz bedziesz chciał odsłuchać. Bez wcześniejszego umówienia rzadko zrobią dla nas odsłuch. Rozumiem, stąd właśnie też ten post, chciałbym przygotować jakąś listę wzmacniaczy i kolumn które warto przesłuchać przy moim metrażu i gustach muzycznych. Początkowo planowałem zamówienie kilku par na odsłuch w domu, ale pewnie odsłuch w salonie na początek faktycznie ma większy sens żeby zawęzić poszukiwania. Po wszystkich wpisach na pewno postaram się przekonać drugą połówkę do podłogowek bo wygląda na to że to najsensowniejsza opcja. Czy jakieś konkretne propozycje do odsłuchu przy moich gatunkach muzycznych? Ewentualnie jakieś konkretne sparowania kolumny-wzmacniacz które powinienem sprawdzić? Czy polegać tutaj na doradcach w salonach? Myślę że też budżet delikatnie można nagiąć. Edytowano 15 października przez mlekoo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 15 października Udostępnij Napisano 15 października (edytowany) Przede wszystkim Pylony z wyższej półki, różne serie Dynaudio, Davis Acoustic Balthus 90 , Jble , może Polki te największe, Quadrale, wzmak Denon, Vincent 237, Parasound Hint 6 mi nie leży , ale może Magnat Ma 900. Nawet jak Cię nie stać na jakiś wzmak to i tak sobie podłącz dla testu i wyciągnięcia wniosków, jakbyś był z Wro to bym Ci polecił salony, a Trójmiasto to niestety odległe dla mnie tereny. Edytowano 15 października przez S!N! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 15 października Udostępnij Napisano 15 października (edytowany) Porozmawiaj z ładniejszą połówką o budżecie bo za dychę to Ty szczęśliwie ulubionej muzyki nie będziesz słuchał po zakupie w salonie. Niestety ceny są jakie są a kupując najniższy czy niski model czy to kolumn czy wzmacniacza to szczęśliwy nie będziesz bo wtedy po co by te drogie serie produkowali jakby te niskie pięknie grały. To tak jak z telewizorami , samochodami i wszystkimi innymi urządzeniami. Używki Cię ratują a i tak budżet trzeba zwiększyć. Ja do pełni szczęścia bym sub dokupił tylko też nie byle jaki. Wyżej wspomniany Denon , najlepiej PMA 2.... to już kawał wzmaka jest , popatrz w używkach a nie jakieś pitu pitu w klasie D o wadze pięć kilo 🙂😉 Edytowano 15 października przez 77Mariusz77 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlekoo Napisano 15 października Autor Udostępnij Napisano 15 października Dzięki za konkretne pozycje, dopisuję do listy. A coś w stronę Q Acoustics 3050i lub 5040, albo Dynaudio Emit 30 czy też Polk R500? Wygląda że przy promocjach można by się było zamknąć w 5-6k za kolumny, i np Cambridge Audio CXA81 za 3500 albo outletowy Audiolab 7000a, Arcam A15 (outletowe po 4500 widziałem). Czy to są opcje które warto odsłuchać? Pytam bo to odpowiedniki tego co początkowo researchowalem, więc nie wiem czy mam to w ogóle brać pod uwagę. Apropo używek, czy to jest fair żeby iść na odsłuch a kupić kolumny poza salonem? Nie byłem nigdy na odsłuchu, ale wydaje się nie w porządku w stosunku do salonu, jak to jest postrzegane? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 października Udostępnij Napisano 15 października 5 minut temu, mlekoo napisał: Apropo używek, czy to jest fair żeby iść na odsłuch a kupić kolumny poza salonem? Nie byłem nigdy na odsłuchu, ale wydaje się nie w porządku w stosunku do salonu, jak to jest postrzegane? Nie ma obowiązku zakupu czegokolwiek po odsłuchu, poza tym możesz dokonać odsłuchu w kilku salonach. Niektóre salony pobierają opłatę za zestawienie sprzętu, przygotowanie stanowiska odsłuchowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 15 października Udostępnij Napisano 15 października Jak już robisz odsłuch to zrób taki w budżecie i zrób taki za 30 tys razem z subem (Rel serii T lub SVS PB ) to popularne suby na rynku wtórnym i dobre zarazem. Wtedy usłyszysz czym się to granie różni i sam zaczniesz szukać na rynku wtórnym bo już tego zestawienia za dychę nie będziesz chciał słuchać 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 15 października Udostępnij Napisano 15 października (edytowany) 11 minut temu, Tweeter2016 napisał: Niektóre salony pobierają opłatę za zestawienie sprzętu, przygotowanie stanowiska odsłuchowego. Które to salony?Nigdy mi się nie zdarzyła taka sytuacja, a byłem w wielu. @mlekoo To Tobie musi się podobać granie, ja bym złotówki nie dał za „ jałowego cambridga czy audiolaba. Kolego nie ma co gdybać, sprawdź i tyle i podziel się wrażeniami bo może się okazać, że taki cambridge Ci się spodoba i tutaj zgadzam się z użytkownikiem @77Mariusz77 Edytowano 15 października przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 października Udostępnij Napisano 15 października Lokalny na Bemowie prosi kilka dych za przygotowanie sali, tak samo na Ochocie kiedyś byłem też prosili o telefon i przygotowują sale na konkretną godzinę za 5 dyszek. Może teraz się to zmieniło, ja już omijam tamte salony. O tu: 50 zet za godzinę http://www.media-centrum.pl/odsluch-i-wsparcie-techniczne.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Patrząc na Twój pierwszy post zdecydowanie uważam że powinieneś odwiedzić ze 3 salony audio a potem do nas wrócić z wnioskami. Na razie nie wiesz czego szukasz. Różnie brzmiące kolumny i wzmacniacze zapewne zostały wybrane ze względu na ceny, opisy, testy. No ale tak nie rób. Umów się i posłuchaj kilku modeli w swojej cenie. Wyciągnij wnioski - kto jak co poleca, i dlaczego - sluchaj bez podpowiedzi sprzedawcy - który sprzet Ci spasował i dlaczego - który nie. Wtedy wróć. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października @Tweeter2016Grubo, pierwszy raz się z tym spotkałem. 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Patrząc na Twój pierwszy post zdecydowanie uważam że powinieneś odwiedzić ze 3 salony audio a potem do nas wrócić z wnioskami. Dokładnie, super pomysł. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Dnia 15.10.2024 o 21:26, Tweeter2016 napisał: Lokalny na Bemowie prosi kilka dych za przygotowanie sali, tak samo na Ochocie kiedyś byłem też prosili o telefon i przygotowują sale na konkretną godzinę za 5 dyszek. Może teraz się to zmieniło, ja już omijam tamte salony. O tu: 50 zet za godzinę http://www.media-centrum.pl/odsluch-i-wsparcie-techniczne.html No i takie podejscie mają od lat. Bo ja to pamiętam. Swoją drogą mi się wyświetla z krzkaami zamiast polskich znaków. Troche to malo powazne jest. Ale, eliminują w tym momencie klienta oglądacza, klienta internetowego. Takie podejscie. Mają pewnie mniej roboty. Sprzedadzą Marka Levinsona albo Sonusy z mikrorabatem i już na miesiąc jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts