Skocz do zawartości
Audio Show 2024

Odtwarzacz CD - wersja tania a dobra

maskun

Recommended Posts

Był kiedyś fajny film z pomiarami różnic na transportach.

Nie zapisałem sobie a to był błąd bo widze ze ta dyskusja wraca jak bumerang.

Co jak co ale moim zdaniem transport ma znaczenie.

Wpinając pena z FLAC do TV i optykiem ->

Wpinajac Pena z FLAC do DVD i optykiem ->

CXC z nagranym FLAC i optykiem ->

No jednak finalnie gra to inaczej.

Takie skrajne przykłady.

Panowie prawda że dyskusja tego typu często wraca.
Tak na marginesie sam jestem z zawodu informatykiem a matematyka i fizyka nie są mi obce to w branży audio zawsze ostrożnie podchodzę do różnych wywodów i wniosków.
To zalecenie że posłuchaj i wtedy wydaj osąd są właściwe......bo faktycznie wg wiedzy z fizyki jeśli coś cyfrowo wysyłamy to nie powinno być różnicy między wejściem a wyjściem obojętnie jaka odległość.

Jeśli piszą tu ludzie z doświadczenia co różnicę słyszą lub twierdzą że ona może występować to ok. Trzeba by osobiście się spotkać wszyscy i porównać. Internet to jednak anonimowe miejsce (bardziej lub mniej) i opinie innych trzeba jednak weryfikować samemu.

Dnia 22.10.2024 o 19:55, maskun napisał:

Standard CD ma ciągle te same paramtery co do dźwięku czyli rozdzielczość 16bit, bitrate ok. 1400 kbps i częstotliwość 44.100kHz wiec jaka może być przepaść między takim Denonen za 800zł a tymi co tu niektórzy proponują po 3, 4 tyś

Jaka może być przepaść? Jeśli kHZ i kbps'y rozłożyłeś na czynniki pierwsze i wyszło Ci, że wszędzie są porównywalne, to wierz mi, że praca napędu czy szuflady w poszczególnych sprzętach różnią się znacząco.

Ja swój obecny CD kupiłem jako używany, za stosunkowo niską kwotę - 2 500 zł. CD gra świetnie, ale praca szuflady to mistrzostwo świata. Mógłbym ją bez końca otwierać i zamykać....  No i o jakimś głośnym, słyszalnym z odległości kilku metrów napędzie, nie wspomnę....

Cd-ek zbudowany jest mocarnie, wewnątrz nie ma za dużo audifilskiego powietrza :) Mogę go z ręką na sercu polecić. Kosztuje tyle, ile większość nowych budżetowych cd-ków.

Plusem  jest także to, że w razie awarii nowy napęd wraz z laserem można kupić na amazonie czy ebayu za 600 zł.

Edytowano przez terracan1929

13 godzin temu, terracan1929 napisał:

Ja swój obecny CD kupiłem jako używany, za stosunkowo niską kwotę - 2 500 zł. CD gra świetnie, ale praca szuflady to mistrzostwo świata. Mógłbym ją bez końca otwierać i zamykać....

Nie widzę/słysze nic nadzwyczajnego w tym mechanizmie ale to pewnie trzeba na żywo .......także walory użytkowe i pewnie wizualne usprawiedliwiasz wydaną kwotę. Dobrze ja bede porównywał ten mój DVD do jakiegoś "rasowego" odtwarzacza CD bo pewnie wypożycze.

to tylko z YT jakiś filmik bo szukałem jak wygląda zachwalana praca mechanizmu.....nie mam tego odtwarzacza a cały czas narazie rozglądam się co by wypożyczyć ewentualnie kupić oczywiście w porównaniu do słuchania obecnego transport przez dvd  🙂

Troche kuriozalnie wygląda taki DVD w porównaniu do zupełnie nie pasującego wzmacniacza. Jednak czasem widzę kolegów z forum co prezentują sprzęt w swoim salonie a tam wszystko z innej parafii - u mnie to nie przejdzie na dłuższą mete...i to nie z mojego powodu:-)

8 godzin temu, maskun napisał:

zachwalana praca mechanizmu.

U mnie działa perfekcyjnie, bez porównania do obecnie sprzedawanych plastikowych szuflad.

Gdy się zamyka, to tak jakby mocna, stabilna konstrukcja wjeżdżała w aksamitny port.

Poczekaj, spróbuję nagrać :)eeeee "na żywo" brzmi zdecydowanie lepiej :)