Bartosz Fidler Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października Witam, posiadam szczotkę antystatyczną (nie wiem jakiej to firmy) do winyli, którą używam niemal codziennie. Ostatnio zauważyłem, że płyta którą odtwarzam bardzo często jest bardzo porysowana. Niedawno oddałem ją do czyszczenia ale nie myślę żeby tam to się stało. I teraz mam pytanie czy jest to winna szczotki ? Jeśli tak to czy znacie jakąś inną do polecenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Nie wydaje mi się, żeby szczotka dedykowana do winyli porysowała płytę. No chyba że jest w jakiś szczególnie nieodpowiedni sposób stosowana. 12 godzin temu, Bartosz Fidler napisał: Jeśli tak to czy znacie jakąś inną do polecenia? Tutaj to temat rzeka. Myślę, że każdy ma jakieś swoje sprawdzone metody dbania o płyty, które nie koniecznie podpasują innym Np.: a nawet to: Choć płyta winylowa jest twarda to ważne żeby te "narzędzia" były delikatne i delikatnie używane. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Hej, jak mocno dociskasz tę szczotkę? Powinno się wręcz muskać płytę, by jej nie uszkodzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Fidler Napisano 24 października Autor Udostępnij Napisano 24 października 7 godzin temu, Q21 napisał: Hej, jak mocno dociskasz tę szczotkę? Powinno się wręcz muskać płytę, by jej nie uszkodzić Hej, czyszczenie płyty zaczynam od środka do brzegu, powoli przesuwając w bok. Być może rzeczywiście to winna docisku, nie muskam lekko tej płyty pędzelkiem ale też jakoś mocno nie wydaje mi się, że naciskam. Chce mieć po prostu pewność, że szczotka zbiera kurz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października Szczoteczka welurowa, tylko i wyłącznie. Nie używam niczego innego od zawsze. Charakterystyczną cechą jest jej półokrągły kształt. Dzięki temu i stopniowemu obracaniu szczoteczki wedle tej krągłości po płycie, zebrany pył i brud nie szorują już po płycie, pozostając na welurze i nie rysują jej. Welur jej nie porysuje, ale pyłki i brud jak najbardziej. Także to nie szczotka rysuje płyty. Po zebraniu brudu szczoteczkę dokładnie czyszczę specjalnymi rantami, które znajdują się w drugiej jej osobnej części jako podstawka. Na czarnym welurze bardzo dobrze widać skuteczność czyszczenia. Można także taki welur zmoczyć płynem do mycia płyt. Usuwa to ładunki statyczne z powierzchni. Zdjęcie ze strony winyle.pl. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października Ładnie opisane... Tak ładnie, że skusiłem się żeby wypróbować tą szczotkę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 29 października Udostępnij Napisano 29 października Dnia 24.10.2024 o 19:55, Highlander_now napisał: Zdjęcie No i jest. Szczotka super. Bardzo dobrze zbiera kurz. Jak ktoś nie ma, a potrzebuję to warto brać tą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts