Skocz do zawartości

Szczotka antystatyczna do płyt winylowych - może rysować płyty?

Recommended Posts

Witam, posiadam szczotkę antystatyczną (nie wiem jakiej to firmy) do winyli, którą używam niemal codziennie. Ostatnio zauważyłem, że płyta którą odtwarzam bardzo często jest bardzo porysowana. Niedawno oddałem ją do czyszczenia ale nie myślę żeby tam to się stało. I teraz mam pytanie czy jest to winna szczotki ? Jeśli tak to czy znacie jakąś inną do polecenia?

WhatsApp Image 2024-10-23 at 21.58.38.jpeg

WhatsApp Image 2024-10-23 at 21.58.13.jpeg

Nie wydaje mi się, żeby szczotka dedykowana do winyli porysowała płytę. No chyba że jest w jakiś szczególnie nieodpowiedni sposób stosowana.  

12 godzin temu, Bartosz Fidler napisał:

Jeśli tak to czy znacie jakąś inną do polecenia?

Tutaj to temat rzeka. Myślę, że każdy ma jakieś swoje sprawdzone metody dbania o płyty, które nie koniecznie podpasują innym

Np.:

image.png.96dd928b148b1573a82128c0e4fb012e.png

image.png.89db69d0196fae24b8cec1371c4b7fbd.png

a nawet to:

image.png.ec93f7e26deddef1855e3885247dcb6b.png

Choć płyta winylowa jest twarda to ważne żeby te "narzędzia" były delikatne i delikatnie używane.

7 godzin temu, Q21 napisał:

Hej, jak mocno dociskasz tę szczotkę? Powinno się wręcz muskać płytę, by jej nie uszkodzić :) 

Hej, czyszczenie płyty zaczynam od środka do brzegu, powoli przesuwając w bok. Być może rzeczywiście to winna docisku, nie muskam lekko tej płyty pędzelkiem ale też jakoś mocno nie wydaje mi się, że naciskam. Chce mieć po prostu pewność, że szczotka zbiera kurz.

Szczoteczka welurowa, tylko i wyłącznie. Nie używam niczego innego od zawsze. Charakterystyczną cechą jest jej półokrągły kształt. Dzięki temu i stopniowemu obracaniu szczoteczki wedle tej krągłości po płycie, zebrany pył i brud nie szorują już po płycie, pozostając na welurze i nie rysują jej. Welur jej nie porysuje, ale pyłki i brud jak najbardziej. Także to nie szczotka rysuje płyty.

Po zebraniu brudu szczoteczkę dokładnie czyszczę specjalnymi rantami, które znajdują się w drugiej jej osobnej części jako podstawka. Na czarnym welurze bardzo dobrze widać skuteczność czyszczenia. Można także taki welur zmoczyć płynem do mycia płyt. Usuwa to ładunki statyczne z powierzchni.

szczoteczka-welurowa-dynavox-black-velve

Zdjęcie ze strony winyle.pl.