Skocz do zawartości

Upgrejd - marantz stereo70s czy wiim amp pro

Piotr P

Recommended Posts

Witajcie koledzy, miłośnicy muzyki i sprzętu audio. 

To mój pierwszy post, w którym poszukam z Wami mojego sprzętu stereo do salonu. Z racji tego, że mój mcr603 nieco się przejadł i nie daje komfortu sterowania z  jednego pilota staje przed wyborem zakupu nowego sprzętu. Jestem ograniczony kwotą 3000k, którą mogę lekko nagiąć oraz miejscem - dlatego duże systemy avr odpadają, oraz koniecznością złącza hdmi (e)ARC. 

Moje poszukiwania wygenerowały taką oto listę:

- marantz stereo 70s 
 - wiim amp pro 
 - wiim amp ultra + jakiś wzmacniacz/końcówka mocy do 1300zł z trigger'em

Obecnie słucham na dwóch monitorach: Monitor Audio BX2, drugi krok to będzie upgrejd do Elac reference dbr62 + ewentualnie sub. 

Głównie słuchamy muzyki ze streamingu, cicho. Jakiś film od czasu do czasu też leci oraz tv. Sony TV przez eARC ma niby możliwość przekształcenia się w głośnik centralny. W filmach z obecnego setup'u brakuje mi tylko dobrego centralnego na dialogi, reszta jest ok. Słyszałem że marantz m1 świetnie ogarnia surround i dekoduje do dolby digital +

Doradźcie coś proszę. 

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Dźwiękowo lepszym rozwiązaniem będzie Marantz Stereo 70s, chociaż w danym budżecie zwróciłbym jeszcze Twoją uwagę na Audiolab 6000A Play
Zapraszam na odsłuchy i indywidualne wyceny.

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie głęboko zastanawiałem się na tym czy wiim amp pro zagra lepiej, czy gorzej od takiego marantza stereo 70s.

Co do audiolaba 6000A, to niestety urządzenie nie ma ani eARC ani wejścia `trigger in`, co stawia go bezużytecznym w moim zastosowaniu.
Pilotem od TV musi dać się zwiększać głośność, włączać/wyłączać urządzenie.  

Wiecie czy stereo 70s będzie roon ready?

9 godzin temu, darkk napisał:

Marantz PM7000N masz w budżecie na amazon.pl, jest ze streamingiem. Nie ma HDMI ale możesz ustawić włączanie i wyłączanie razem z TV, głośność z pilota od TV a łączysz go po optyku.

Dzięki za sugestię pewnie to brzmi zacnie ale produkt wycofany przez producenta, bez certyfikacji roon'a. Gdyby ten dac AKM'a wspierał jeszcze HMDI... 
Ciekawi mnie czy aby na pewno ten wiim amp pro zagra gorzej... wiadomo klasa D, ale z PFFB zagra przecież podobnie do fosi mono v3

1 godzinę temu, Piotr P napisał:

Dzięki za sugestię pewnie to brzmi zacnie ale produkt wycofany przez producenta, bez certyfikacji roon'a. Gdyby ten dac AKM'a wspierał jeszcze HMDI... 
Ciekawi mnie czy aby na pewno ten wiim amp pro zagra gorzej... wiadomo klasa D, ale z PFFB zagra przecież podobnie do fosi mono v3

A co jeszcze chcesz uzyskać z połączenia HDMI, czego nie uzyskasz w Marantz? Miałem Wiim Amp, wymieniłem na ten Marantz, grają inaczej. Wiim Amp gra jaśniej, Marantz ociepla dźwięk, mi dźwięk Marantz podoba się bardziej. Ale jeżeli masz ograniczony budżet i chcesz małe urządzenie z HDMI i fajną aplikacją, do mniejszych pomieszczeń, to Wiim Amp będzie ok.

2 minuty temu, darkk napisał:

A co jeszcze chcesz uzyskać z połączenia HDMI, czego nie uzyskasz w Marantz? Miałem Wiim Amp, wymieniłem na ten Marantz, grają inaczej. Wiim Amp gra jaśniej, Marantz ociepla dźwięk, mi dźwięk Marantz podoba się bardziej. Ale jeżeli masz ograniczony budżet i chcesz małe urządzenie z HDMI i fajną aplikacją, do mniejszych pomieszczeń, to Wiim Amp będzie ok.

Zaleta jest taka, że masz głośność zsynchronizowaną z tv, czyli potrzebujesz tylko pilota od telewizora żeby sterować całym systemem; tak samo jak w avr; obecnie mam po optyku połączenie i o ile jakość jest okej, to jest to sam dźwięk, bez sterowania głośnością. Więc ciągła zabawa w dwa piloty; pamiętanie o tym żeby ściszyć tv, albo system audio. Oba dźwięki nakładają się na siebie, bałagan po prostu. Dodatkowo w Sony jak podłączysz system przez HDMI, telewizor staje się głośnikiem centralnym, co uwypukla ładnie dialogi; Marantz M1 w ogóle jest pozbawiony sterowania IR - bo to jest po prostu zbędne, jeżeli sprzęt jest podłączony do TV. 

Pomieszczenie akurat jest duże, wysokie i otwarte na kuchnię, schody - więc na pewno trudne. Sporo pomógł ciężki dywan na podłodze. Odległość ok. 6m od głośników, ale i tak słuchamy na max kilku watach; taki poziom głośności jest wystarczający dla nas, monitor audio mają wysoką czułość i dźwięk szybko wypełnia pomieszczenie. 

Teraz tak, i PM7000N i Wiim Amp Pro mają identyczną moc 60W, dlaczego jeden niby się sprawdzi lepiej w dużym pomieszczeniu, a drugi mniej? AB pewnie da więcej mocy przy większej głośności od klasy D, tylko my raczej cicho muzyki słuchamy tzn nawet przy obecnym all-in-one 50W - to jest poziom 10-20 / 50. 

47 minut temu, Piotr P napisał:

Zaleta jest taka, że masz głośność zsynchronizowaną z tv, czyli potrzebujesz tylko pilota od telewizora żeby sterować całym systemem; tak samo jak w avr; obecnie mam po optyku połączenie i o ile jakość jest okej, to jest to sam dźwięk, bez sterowania głośnością. Więc ciągła zabawa w dwa piloty; pamiętanie o tym żeby ściszyć tv, albo system audio. Oba dźwięki nakładają się na siebie, bałagan po prostu. Dodatkowo w Sony jak podłączysz system przez HDMI, telewizor staje się głośnikiem centralnym, co uwypukla ładnie dialogi; Marantz M1 w ogóle jest pozbawiony sterowania IR - bo to jest po prostu zbędne, jeżeli sprzęt jest podłączony do TV. 

Pomieszczenie akurat jest duże, wysokie i otwarte na kuchnię, schody - więc na pewno trudne. Sporo pomógł ciężki dywan na podłodze. Odległość ok. 6m od głośników, ale i tak słuchamy na max kilku watach; taki poziom głośności jest wystarczający dla nas, monitor audio mają wysoką czułość i dźwięk szybko wypełnia pomieszczenie. 

Teraz tak, i PM7000N i Wiim Amp Pro mają identyczną moc 60W, dlaczego jeden niby się sprawdzi lepiej w dużym pomieszczeniu, a drugi mniej? AB pewnie da więcej mocy przy większej głośności od klasy D, tylko my raczej cicho muzyki słuchamy tzn nawet przy obecnym all-in-one 50W - to jest poziom 10-20 / 50. 

Też mam sterowanie głośnością z pilota od TV, włączanie i wyłączanie, da się to zrobić, Marantz ma uczenie IR.

Jak duże pomieszczenie to WiiM Amp nie bardzo, chyba że cicho słuchasz.

Zgadza się mają identyczną moc 60W ale to Marantz gra głośniej, wiem bo zmieniłem z WiiM Amp. Salon 25 m2 + kuchnia.

2 godziny temu, darkk napisał:

Też mam sterowanie głośnością z pilota od TV, włączanie i wyłączanie, da się to zrobić, Marantz ma uczenie IR.

Jak duże pomieszczenie to WiiM Amp nie bardzo, chyba że cicho słuchasz.

Zgadza się mają identyczną moc 60W ale to Marantz gra głośniej, wiem bo zmieniłem z WiiM Amp. Salon 25 m2 + kuchnia.

Kurcze, dałeś mi zagwozdkę. Nie wiem, czy przez Ciebie nie kupię tego Marantza + Wiim Ultra jako streamera ;) 

Wiim Ultra ma wyjście optyczne które może zadziałać jako trigger w tym przypadku. Ciągle się jeszcze łudzę tym, że AMP PRO, jest dużo lepszy od poprzednika - i jednak to będzie bezsens mieć osobny wzmacniacz. 

1 godzinę temu, Piotr P napisał:

Kurcze, dałeś mi zagwozdkę. Nie wiem, czy przez Ciebie nie kupię tego Marantza + Wiim Ultra jako streamera ;) 

Wiim Ultra ma wyjście optyczne które może zadziałać jako trigger w tym przypadku. Ciągle się jeszcze łudzę tym, że AMP PRO, jest dużo lepszy od poprzednika - i jednak to będzie bezsens mieć osobny wzmacniacz. 

W sumie do Marantz nie potrzebujesz streamera, ma Heos, Spotify Connect, Tidal Connect, radia internetowe. WiiM Amp Pro jeszcze się nikt nie chwalił, że posiada, Amazon sprzedaje za 2 tyś. zł.

A jakie masz kolumny?

Edytowano przez darkk

Ani jeden ani drugi masz swietnego PM7000n w bardzo dobrej cenie.

Wiim Amp będzie miał faktycznie dużo wiecej analitycznej i ostrej góry z kolei 70s to granie z zdecydowanie mniejsza dynamika niż 7000n.

Tutaj kwestia tego HDMI nie była by mnie w stanie osobiscie przekonac do wyboru tamtych na tle PM7000n.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ani jeden ani drugi masz swietnego PM7000n w bardzo dobrej cenie.

Wiim Amp będzie miał faktycznie dużo wiecej analitycznej i ostrej góry z kolei 70s to granie z zdecydowanie mniejsza dynamika niż 7000n.

Tutaj kwestia tego HDMI nie była by mnie w stanie osobiscie przekonac do wyboru tamtych na tle PM7000n.

HDMI nie jest problem, PM7000N ma uczenie pilota od TV po IR, można zaprogramować włączanie, wyłączanie, zgłaszanie, ściszanie, mute. Mam pilota po bluetooth do TV Samsung i nie mogłem tego ustawić, pilot musi być na IR, kupiłem zwykły pilot Samsung i działa.

Dnia 26.10.2024 o 21:58, Piotr P napisał:

Co do audiolaba 6000A, to niestety urządzenie nie ma ani eARC ani wejścia `trigger in`, co stawia go bezużytecznym w moim zastosowaniu.
Pilotem od TV musi dać się zwiększać głośność, włączać/wyłączać urządzenie.  

Trigger jest :) image.png.37a66f56ca871a7b1ac1ab1bc12750fa.png

Co do sterowania głośnością i uruchamianiem po optyku, to powinno działać, ale czekam na potwierdzenie :) 

Na salonowym TCL nie działa niestety :( 

To nie może działać po optyku, bo tam przesyłane są gołe dane cyfrowe muzyki. 

Takim półśrodkiem jest uczenie infrared w PM7000N - ale jak już zostało wspomniane w wątku - nowe piloty w TV działają w większości po bluetooth poto, że mają mikrofon i inne udogodnienia - dlatego IR, to jest opcja zastępcza, a następcy PM7000N, 60n - już posiadają HMDI eARC, zresztą ja wszystkie nowsze konstrukcje.

Ja w ogóle motywuję zmianę sprzętu tym HMDI eARC - bo to jest super wygoda i moim SONY, jest opcja głośnika centralnego przy filmach. Zostaje więc mi chyba czekanie na 60n, aż zejdzie do 3k :)

Ewentualnie myślę jeszcze and wiim ultra + najtańsza końcówka mocy na hypex. Wyjdzie poniżej 3k, a jakościowo może być sporo lepiej od PM7000N.
Wygląda natomiast to słabo w salonie i nie wiem czy od żony dostanę zgodę. 

No mają ale z drugiej strony płącić ponad 100% wiecej za to że jest HDMI?

Pytanie zasadnicze gdzie kończy się ta opcja wygody a wygrywa rozsądek.

14 godzin temu, Piotr P napisał:

Ewentualnie myślę jeszcze and wiim ultra + najtańsza końcówka mocy na hypex. Wyjdzie poniżej 3k, a jakościowo może być sporo lepiej od PM7000N.
Wygląda natomiast to słabo w salonie i nie wiem czy od żony dostanę zgodę. 

O ktorej konkretnie końcówce myslisz? To może nie być takie głupie rozwiązanie.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No mają ale z drugiej strony płącić ponad 100% wiecej za to że jest HDMI?

Pytanie zasadnicze gdzie kończy się ta opcja wygody a wygrywa rozsądek.

W świecie audio jest sporo dezinformacji i subiektywizmu. Wzmacniacz to urządzenie prądowe działa na voltach i amperach, więc jeżeli jest dobrze zrobiony i nie ma zniekształceń, powinien brzmieć tak samo jak inny wzmacniacz tej samej mocy. AB mają większą dynamikę z racji tego jak są zrobione, a klasa D większą efektywność, dlatego myślę, że najlepiej uderzyć w dobrze zrobiony wzmak klasy D, o dużej mocy, tj ok 80W/kanał. 

Cytat

O ktorej konkretnie końcówce myslisz? To może nie być takie głupie rozwiązanie.

https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifiers/audiophonics-mpa-s125nc-rca-power-amplifier-class-d-stereo-ncore-nc122mp-2x125w-4-ohm-p-12756.html

Edytowano przez Piotr P

Stoję przed identycznym dylematem. Szukam rozwiązania HiFi w okolicach 3 tys pod Tidal,Spotyfi,pliki Audio, + ARC pod Tv z przyczyn jak kolega. 

Rozważam 

1. Denon PMA-600+ wiim ultra

2. Denon PMA-900HNE 

3. Denon DRH - 900 H

4. Marantz Stereo 70s

5. Wiim Amp pro . kalsa D :/

Jednak zastanawia mnie jaki jest sens kupowania stremera i podłączanie go do wzmacniacza.Kto zna sposób w tym budżecie, jak nie stracić jakości dźwięku  np.  32 bit/ 768khz (lub bezstratne )  zdekodowane przez zewnetrzny streamer   podłączając go do wwzmacniacza, gdzie po coaxialu mam max 24bit/192kHz, po optycznym 24bit/96 kHz, po analogu jeszcze gorzej. To standardy z czasów świetności CD a nie na dzisiejsze czasy, gdzie jakość plików DSD,HiRes i inne bezstratne codeki to w prostym rachunku od kilku do kilkudziesięciu razy lepsze jakościowo niż CD. Na dodatek sygnał będędzie po drodze  dwa razy dekodowany.

(To tak, jakbym rozdzielczość video 4K chciał przepchnąć  przez cinch, euro złącze a w najlepszym razie przez S-Video).

Screenshot_20241029_010921_Perplexity.jpg

Edytowano przez MarcinNS

21 godzin temu, Piotr P napisał:

W świecie audio jest sporo dezinformacji i subiektywizmu. Wzmacniacz to urządzenie prądowe działa na voltach i amperach, więc jeżeli jest dobrze zrobiony i nie ma zniekształceń, powinien brzmieć tak samo jak inny wzmacniacz tej samej mocy. AB mają większą dynamikę z racji tego jak są zrobione, a klasa D większą efektywność, dlatego myślę, że najlepiej uderzyć w dobrze zrobiony wzmak klasy D, o dużej mocy, tj ok 80W/kanał. 

Ale nie brzmią.

21 godzin temu, Piotr P napisał:

ttps://www.audiophonics.fr/en/power-amplifiers/audiophonics-mpa-s125nc-rca-power-amplifier-class-d-stereo-ncore-nc122mp-2x125w-4-ohm-p-12756.html

Jakieś doswiadczenie z grzaniem?

2x75W to szału nie robi jak na Ncore.

9 godzin temu, MarcinNS napisał:

Rozważam 

1. Denon PMA-600+ wiim ultra

2. Denon PMA-900HNE 

3. Denon DRH - 900 H

4. Marantz Stereo 70s

5. Wiim Amp pro . kalsa D :/

no to z tych Denon 900

9 godzin temu, MarcinNS napisał:

Jednak zastanawia mnie jaki jest sens kupowania stremera i podłączanie go do wzmacniacza

Streamery idą do przodu. W pewnym momencie nie dostaniesz wsparcia i takowy wzmak bardzo traci na wartosci. Kiedy to jest osobne urządzenie, wymieniasz go i juz.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Streamery idą do przodu. W pewnym momencie nie dostaniesz wsparcia i takowy wzmak bardzo traci na wartosci. Kiedy to jest osobne urządzenie, wymieniasz go i juz.

I po czym go podłączysz? Mając dźwięk wysokiej rozdzielczości? 

Idąc Twoją myślą to nie Denon 900 tylko 600( z mojej listy) + streamer.

RCA to nadal jakosc "VHS/S-Vhs" , XLR dużo lepiej. Z tego co rozmawiałem z firmami ktore mają podkasty z testami sprzetu na youtubie,to Denon 900 zrobiony jest na 600 z delikatnie pokręconą mocą. No ale to wiadomo, rozmowa z "handlowcami" ;))

Z punktu technicznego idealny dla mnie byłby Audiolab MDAC+ ale nie ma ARC HDMI.

Edytowano przez MarcinNS