Skocz do zawartości

Amplituner do kina domowego do zestawu SF Lumina

Recommended Posts

Napisano

Stoję przed wyborem amplitunera do mojego kina domowego.

Pokój to około 4m szerokości na 5m długości. W pokoju zainstalowane są front Sonus Faber Lumina V, centralny Lumina I, kolumny tylne Lumina II.

Zastanawiam się nad :

-Integra DRX 8.4

-Marantz SR8015 lub SR7015

-Marantz AV8801 + MM8077

Sprzęt użytkowany 50/50 kino i muzyka.

Cena do 10tys. (mam możliwość kupienia każdego z tych urządzeń w tych pieniądzach z drugiej ręki). Nie jestem jakimś audiofilem ale chciałbym żeby to jakoś ładnie grało. W przyszłości jest plan na dołożenie subwooferów.

Napisano

Do tych kolumn zastanów się nad Arcamem AVR11. Jest czasem do dostania w tych pieniądzach.

Nawet branża z forum może pomóc.

Ta integra to Onkyo RZ70 też ciekawe urzadzenie. Wydaje. Jednak na tle pzostałych raczej kinowe.

Marantz spoko ale to starsze urzadzenia. Szczegolnie ta dzielonka. W stereo to wypadnie bardzo ciekawie. Jednak bedzie to ograniczenie funkcyjne z czasem. No chyba że nie potrzebujesz najnowszych standardow Video?

Z drugiej rękito może i wcześniejszy AVR20 byłby do dostania.

Napisano

No mętlik w głowie mam straszny, bardzo podoba mi się ta Integra, parametry ma też niczego sobie, narazie przód mogę podłączyć w bi-amp., czy gdyby muzycznie było za mało, czy podłączenie pod nią końcówek mocy znacząco poprawi odsłuch w stereo?

Telewizor mam 4k 120Hz, narazie go nie będę wymieniał przez kilka lat, kolumny też raczej pozostaną 5.0, ewentualnie dołożę subwoofery.

Takie jeszcze pytanie czego może brakować temu zestawowi Marantz av8801 i mm8077 w zakresie kina domowego, bo obsługę 4k zapewnia, czego może mi jeszcze brakować?

Napisano
9 godzin temu, dr_s napisał:

No mętlik w głowie mam straszny, bardzo podoba mi się ta Integra, parametry ma też niczego sobie, narazie przód mogę podłączyć w bi-amp., czy gdyby muzycznie było za mało, czy podłączenie pod nią końcówek mocy znacząco poprawi odsłuch w stereo?

To jest Onkyo RZ70. Zobacz który obecnie tańszy. Osobiscie mi tez to stare ciosane Onkyo które terz jest Integra sie podoba bardziej.

5.0, ewentualnie dołożę subwoofery.

No raczej.

Takie jeszcze pytanie czego może brakować temu zestawowi Marantz av8801 i mm8077 w zakresie kina domowego, bo obsługę 4k zapewnia, czego może mi jeszcze brakować?

jak wyżej.

Teraz mówisz że Atmos nie , że 4K 120 Hz nie. Ale co będie za chwile. Nieyety to super sprzęt ale przez funkcjnalność bedzie tez tracił na wartosci.

Napisano

Ok, czy dobry jest plan:

- kupić amplituner Integra 8.4

- kiedyś kupić subwoofery

- kiedyś kupić końcówki mocy jakby Integra grała "źle"

- kiedyś wymienić integrę na jakiś procesor av bieżącej generacji (może za 5-6lat) i używać z wcześniej kupionymi końcówkami?

Czy to ma sens?

No i właśnie tutaj wydaje mi się jest przewaga integry nad Onkyo, Onkyo niema wyjść xlr i z integry łatwiej zrobić przedwzmacniacz.

Napisano
20 godzin temu, dr_s napisał:

- kupić amplituner Integra 8.4

Usilnie szukasz abyśmy klepnęli ten model. Cchesz go ale szukaśz potiwerdzenia w internecie.

kiedyś kupić subwoofery

Szybciej niż poźniej.

kiedyś kupić końcówki mocy jakby Integra grała "źle"

No to po co Integra jednak?

kiedyś wymienić integrę na jakiś procesor av bieżącej generacji (może za 5-6lat) i używać z wcześniej kupionymi końcówkami?

Hmm nie widze sensu. Bo akurat i ta Integra i RZ70 ma dobre PRE OUTY

No i właśnie tutaj wydaje mi się jest przewaga integry nad Onkyo, Onkyo niema wyjść xlr i z integry łatwiej zrobić przedwzmacniacz.

Jeśli będa końcówki z XLR

Napisano

Wszystko niby się zgadza, na integrę jestem zdecydowany ale temat napisałem żeby zapytać, czy może jest jakaś lepsza alternatywa. Chyba jednak zostanę przy integrze i zobaczymy jak to zagra. A suby mam nadzieję, że w przyszłym roku zawitają.

Napisano
21 godzin temu, dr_s napisał:

Wszystko niby się zgadza, na integrę jestem zdecydowany ale temat napisałem żeby zapytać, czy może jest jakaś lepsza alternatywa. Chyba jednak zostanę przy integrze i zobaczymy jak to zagra. A suby mam nadzieję, że w przyszłym roku zawitają.

Jest. duzo. Ale chciałeś integre i przyszedłeś tutaj abyśmy klepnęli że to dobry wybór :)

Wiec idź w to.