Skocz do zawartości
Audio Show 2024

Zestaw stereo do salonu 40 mkw

Paweł Szczepanik

Recommended Posts

Witam, 

Szukam zestawu stereo do salonu. Salon ma 40 mkw (rzut zamieszczam poniżej). Aktualnie posiadam kolumny podstawkowe Elac Vela Bs403. Grają one z Heglem H120, źródłem jest ten właśnie Hegel jako streamer oraz Cambridge Audio CXC. Cambridga zakupiłem po bardzo okazyjnej cenie używanego i szczerze nie jestem jakoś bardzo zadowolony z jego brzmienia (wyjaśnię pózniej).  Zestaw, który opisałem gra w moim aktualnym mieszkaniu (pokój 16 mkw) i jestem z niego bardzo zadowolony (szczególnie z połączenia Elac - Hegel). 
Najchętniej przeniósł bym ten właśnie zestaw do nowego mieszkania, jednakże salon jest ponad dwukrotnie większy od pokoju w którym on aktualnie gra. Założenie jest takie, aby przenieść aktualną barwę i jakość z mniejszego pokoju do większego. Co do muzyki to słucham praktycznie wszystkich gatunków (poza discopolo), najczęściej słucham rocka oraz popu. Źródłem nowego zestawu ma być streamer (TIDAL), telewizor oraz odtwarzacz płyt. Chciałbym jednak zmienić Cambridga na coś innego. Cambridge jest dla mnie zbyt jasny oraz gra za mało dołem (nie ma takiej „mocy”, którą ma Hegel po streamingu).  
Rozważam kilka opcji:

1) zostawić Hegla oraz Elaci, zmienić odtwarzacz CD na inny oraz dokupić Subwoofer

2) zostawić Hegla, kupić większe Elaci (vela fs408?), zmienić odtwarzacz CD na inny

3) aktualny zestaw przenieść do sypialni i kupić nowy inny zestaw do sypialni

Moje pytania są takie:

Czy, któraś z opcji 1) lub 2) ma sens?

Jeżeli 1) to z jakim Subem posłuchać tego zestawu?

Jeżeli 2) to z jakimi kolumnami posłuchać posłuchać hegla?

Jeżeli 3) to co polecacie do posłuchania, aby dobrze zagrało na takiej przestrzeni?

Jaki polecie inny odtwarzacz CD, który będzie ciemniejszy oraz z większą ilością dolnego pasma?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc!

IMG_4951.jpeg

Edytowano przez Paweł Szczepanik
Korekty

Dzięki za odpowiedź. Możliwe, że faktycznie najlepszym wyborem będzie narazie poczekać, ale chciałbym wiedzieć jakie mam możliwości. Myślisz, że te Elaci na takiej przestrzeni mogą sobie same poradzić? A co do podpięcia CXC po coaxialu to muszę spróbować, nie wiem czemu o tym wcześniej nie pomyślałem. 

3 godziny temu, Paweł Szczepanik napisał:

Możliwe, że faktycznie najlepszym wyborem będzie narazie poczekać, ale chciałbym wiedzieć jakie mam możliwości. Myślisz, że te Elaci na takiej przestrzeni mogą sobie same poradzić?

Kupowaie i kombinowanie nie znając akustyki jest wg mnie mocny wybieganiem w przyszłość. Spokojnie bym posłuchał, bo może w twoim miejscu odsłuschowym będzie to grało OK. Dopiero potem by się zastanawiał, tym bardziej że masz wzmacniacz, który dobrze kotrololuje kolumny. A z DAC'iem w Heglu spróbuj - one mają naprawdę niezlą implementacje i fajnie się zgrywają z samą charakterystyką wzmacniacza.