emigrant Napisano 25 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2024 53 minuty temu, Andrzejigor napisał: Zakładam że w q21 sprzedano mi taki kabel bo pasował do tamtego Argona, i jako robiony na zamówienie nie podlega zwrotowi. Tak, ten elektrozłom Argon Audio Malmö SUB 10 nie ma LFE stąd Y. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2024 Jak Ci zwrotu nie przyjmą to dobrze zaisoluj jedno RCA i możesz podłączyć tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Wygląda na to, że tytuł wątku będzie miał się coraz mniej do rzeczywistości... Z planu na yamahę i dyskretne 5.1 zostanie nic... Jest Denon zamiast Yamahy i kompletnie inny pomysł na instalację 5.1 z którego po analizie referencji dolby atmos zrobi się chyba 5.1.4... no i konieczny remont salonu... Stąd pytanie o głośniki ATMOS - przekopałem się przez większość wątków, ale nie znalazłem odpowiedzi... Żona zaakceptowała rewolucję pod jednym warunkiem, głośniki na suficie podwieszanym muszą być dyskretne (ok. 15 cm i maskownice w kolorze sufitu podwieszanego - tutaj sobie już domaluję...). Głośniki sufitowe tylne będą za punktem odsłuchowym pod kątem zbliżonym do referencyjnego - około 125-130 stopni. Tu będzie łatwiej. Jest sufit podwieszany na który będą wyprowadzone kable głośnikowe. Głośniki sufitowe z przodu będą pod kątem 30 stopni - niby się to mieści w ramach dopuszczalnego odstępstwa od referencyjnego ideału, ale kombinuję, żeby wykorzystać głośniki z uchyleniem. Ale niestety - jeśli są głośniki z uchyleniem, to są duże. Jeśli są małe, to nie mają wychylenia. I tutaj jest pytanie - czy znacie coś w miarę małego i uchylnego ? Tak w średnicy do 15 cm ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Jeśli masz sufit podwieszany to dlaczego nie bierzesz pod uwagę dedykowanych instalacyjnych głośników? Zawieszenie ich koszy także może być uchylne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 @AndrzejigorFinalnie co zrobiłeś z Melodiką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 18 minut temu, Butler napisał: Jeśli masz sufit podwieszany to dlaczego nie bierzesz pod uwagę dedykowanych instalacyjnych głośników? Zawieszenie ich koszy także może być uchylne. Masz na myśli np. minxy 12/22 od CA ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Nie, mam na myśli głośniki instalacyjne. O coś takiego mi chodzi. https://allegro.pl/oferta/magnat-interior-signature-ict-62-glosnik-sufitowy-12702705694 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 15 minut temu, emigrant napisał: @AndrzejigorFinalnie co zrobiłeś z Melodiką? Zapytałem w Q21 o możliwość wymiany, ale nie mam odpowiedzi. Przy czym po zmianie koncepcji salonu będzie mi potrzebny znacznie krótszy kabel. Ostatecznie, jeśli się nie da zwrócić, to jak ustawię suba na nowo, utnę z tych 10 metrów tyle ile będzie potrzeba i poproszę w Melodice (jestem z Białegostoku) o eleganckie nałożenie nowego RCA. Taki długi kabel ma swój plus bo umożliwia testy suba w różnych miejscach salonu. 1 minutę temu, Butler napisał: Nie, mam na myśli głośniki instalacyjne. O coś takiego mi chodzi. https://allegro.pl/oferta/magnat-interior-signature-ict-62-glosnik-sufitowy-12702705694 A to widzisz - jest w moim poście - 15 cm. Mangaty te oglądałem, ale są za duże. Średnica zewnętrzna 238 mm. A chciałbym mniejsze, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) Ale są też mniejsze, podałem przykład. Decydując się na x.x.4 warto szukać głośniki z uchylnym koszem, a przynajmniej z regulowanym głośnikiem wysokotonowym który ma najwęższe pole pokrycia. Co masz na myśli max 15cm? Srednicę głośnika czy otwór montażowy? Wspomniany wyżej Magnat ma głośnik 160mm. Jak chcesz coś małego to nawet MAGNAT INTERIOR ICP 52 czy Taga Harmony TCW-190R mógłby się nadać na Atmos. Patrz tylko czy kopułka jest uchylna. Edytowano 30 grudnia 2024 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Tak, ale jak właśnie takich szukam. Głośników instalacyjnych z uchyleniem. Ten ograniczony wymiar wynika z kompromisu z żoną, muszą być dyskretne, a więc chodzi o to co będzie widać. Ten Magnat ma głośnik 160 faktycznie, ale na zewnątrz to 238... zdecydowanie za dużo. No i piszesz że są mniejsze... i ja dokładnie o to pytam... Które to będą mniejsze z uchylnym koszem ? Bo szukam i szukam i nic... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Taga Harmony RB-850 v.2 https://avstore.pl/glosniki-sufitowe-przewodowe/taga-harmony-rb-850-v2-glosniki-instalacyjne-sufitowe-para.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Przed chwilą, Butler napisał: Taga Harmony RB-850 v.2 https://avstore.pl/glosniki-sufitowe-przewodowe/taga-harmony-rb-850-v2-glosniki-instalacyjne-sufitowe-para.html Też widziałem... jeszcze większe niż te magnaty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Uchylnych z dużym głośnikiem mniejszych raczej nie znajdziesz. Kup jakieś mniejsze z regulowanym tweeterem i będzie ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 @AndrzejigorTe Atmosy sufitowe, gdzie należy wykonać otwór o średnicy 20 cm mają estetyczną, płaską, maskownicę. Popatrz na fotki z reddita, czy gdziekolwiek, albo filmiki na YT. To nic nie szpeci sufitu. Wydaje mi się, że te normalne(większe) ładniej będą wyglądać na suficie niż jakieś malutkie popierdółki. Instaluj normalne głośniki 15-16 cm pod otwór 20 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Ja o tym jestem przekonany. Moja żona nie... Ale jeśli faktycznie nie nie znajdę to będzie metoda faktów dokonanych i wjadą te tagi albo magnaty... chyba że coś jeszcze jest uchylnego ok. 20 cm godnego uwagi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maykel Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) https://www.q21.pl/magnat-interior-icp-52.html?hash=887bb4c224b8399f5c50bfd0777bddf0&gad_source=1&gclid=CjwKCAiApsm7BhBZEiwAvIu2X3HIkYdZxyPsydoTZJ6R27QcVf2K3fmyg03WqWCWxF0gtQh8_OE5lRoC858QAvD_BwE Może te będą odpowiadać. Ja mam te większe icp62 ale je i tak odetniesz na 80hz lub wyżej więc nie powinno mieć to znacznia. Albo coś takiego. https://akustyka.pl/produkt/biamp-cm4-szerokopasmowy-glosnik-sufitowy-ze-stalowa-obudowa/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiApsm7BhBZEiwAvIu2XwcL-SwuuEQDxinSHmq2brm04aVKnII339McQasmEjEwGUDa1gtDohoCxdkQAvD_BwE Ale tu tweeter nie jest ruchomy. Edytowano 30 grudnia 2024 przez Maykel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts