emigrant Napisano 10 stycznia Udostępnij Napisano 10 stycznia Pewnie chodzi o fizykę i czas przemieszczania się fali dźwiękowej do punktu docelowego. Czasami pewnie dwie pary atmosowe zagrają jednocześnie i jednocześnie mają dotrzeć do słuchacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 10 stycznia Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia Ale czy tego nie powinna załatwić kalibracja ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 10 stycznia Udostępnij Napisano 10 stycznia 2 minuty temu, Andrzejigor napisał: Czy jesteś pewien, że jeśli z przodu mam np. te 30 to z tyłu też musi być 30 ? Albo jak z przodu 55 to z tyłu też 55 ? To o czym piszesz to referencja, do tego dążymy, tak by było technicznie idealnie. No ale często się nie da pogodzić wszystkiego i dlatego Dolby przyjęło widełki jakich mamy się trzymać. Będziesz mieć 30 z przodu i 55 z tyłu to moim zdanim będzie trochę średnio. Nie że tak być nie może, ale to set akceptowalny z grymasem na twarzy. Na pewno korzystniej mieć symetrię, czyli jak np. 30 przód to i 30 tył. I nawet dla tych 30 stopni dać uchylne głośniki, bo nie dość że musisz je odchylać w płaszczyźnie przód tył, ale także do centrum. Wspomniane Melodki mają kąt tylko (aż) 15°. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 10 stycznia Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia Planowałem 30 z przodu, 45 z tyłu. I te 30 z przodu myślałem, że skoryguję tą uchylnością. Po prostu nie mam innej opcji z przodu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 10 stycznia Udostępnij Napisano 10 stycznia Jak nie masz jak to spróbuj zrobić symetrycznie z tyłu tak jak pisze @Butler. Jak się nie da to trudno lepiej tak niż w ogóle. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 10 stycznia Udostępnij Napisano 10 stycznia No i ok. Głośniki mają tylko 15. Ja bym dał wszystkie 4 uchylne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 10 stycznia Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia No więc będą 4 uchylne. Zacząłem powątpiewać, czy to w ogóle ma sens, ale z tego co piszecie to widzę że jednak warto i tak. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 24 stycznia Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia Dnia 10.01.2025 o 14:05, Andrzejigor napisał: No więc będą 4 uchylne. Zacząłem powątpiewać, czy to w ogóle ma sens, ale z tego co piszecie to widzę że jednak warto i tak. Cały sprzęt skompletowany. W drodze sufitowe Melodiki. W poniedziałek rozpoczyna się akcja kucie. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Tydzień rycia, gipsowania, szpachlowania, przekładania kabli itd. Z tytułu wątku nie zostało nic. Totalna przebudowa salonu, a ja chciałem tylko dołożyć głośniki... Niestety, ale okazało się, że ze względów konstrukcyjnych, zamówione melodiki musiałem dziś odesłać. Konstrukcja sufitu podwieszanego je niestety wyklucza. Potrzebuję czegoś mniejszego, z jak najmniejszą głębokością montażu. Na razie faworytem są Focale: https://www.focal.com/pl/produkty/100-icw5 Macie może inne propozycje ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etharr Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Dali Phantom (E-50, E-60, E-60S) mają mniejszą głębokość. Sam planuje ich użyć przy planowanej rewolucji salonowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Etharr napisał: Dali Phantom (E-50, E-60, E-60S) mają mniejszą głębokość. Sam planuje ich użyć przy planowanej rewolucji salonowej. Dali E-50: głębokość montażu: 9,7 cm, E-60- 9,5, E-60S - 9,2. Focale - 8,2 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etharr Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Nie wiem dlaczego ubzdurało mi się, że głębokość Focali to 12 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu A jak już gruby remont się, zrobił... Nie brałeś pod uwagę by zrobić sufit podwieszany? Wieszaki, stelaże, przykręcić płyty i zaszpachlować połączenia. To nie jest trudne a ułatwi na przyszłość aranżację pod instalację oświetleniową i oczywiście audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 13 minut temu, Butler napisał: A jak już gruby remont się, zrobił... Nie brałeś pod uwagę by zrobić sufit podwieszany? Wieszaki, stelaże, przykręcić płyty i zaszpachlować połączenia. To nie jest trudne a ułatwi na przyszłość aranżację pod instalację oświetleniową i oczywiście audio. Ale ja już mam sufit podwieszany i w nim już była instalacja oświetleniowa. Ale on jest zrobiony w formie opaski wokół salonu. Niestety nad sufitem podwieszanym jest 13,5 cm do stropu (żelbeton). Zrywanie tego, żeby zamontować akurat te Melodiki to już przesada. Po prostu muszę mieć głośniki z mniejszą głębokością montażu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu To ile Ci zabrakło głębokości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etharr Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Akurat w kwestii głośników Atmos w suficie, pojawia się wiele opinii w Internecie, że to jest najgorsza konfiguracja. W szczególności, że większość głośników instalacyjnych emituje dźwięk prostopadle do podłogi. Spotkałem się z wieloma opiniami, że najlepsza konfiguracja to taka, gdzie głośniki Atmos są w konfiguracji wysokościowej - czyli są montowane na ścianie. Sam zresztą, z czysto praktycznych względów, zdecydowałem się na taki montaż frontowych głośników Atmos. I z takich samych praktycznych przyczyn, planuję rozszerzenie swoje obecnej konfiguracji 5.1.2 do 5.2.4 o dodatkowe głośniki montowane w suficie. Poniżej cytat z oficjalnego bloga SVSa poruszający tę kwestię: Cytat We believe that two (or four) direct radiating height effects speakers or small Satellite speakers wall-mounted near the ceiling and angled downward at the listening position easily outperforms the up-firing option, and is easier to install and considerably more affordable than the in-ceiling option, while offering similar performance. Edytowano 1 godzinę temu przez Etharr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Było jakoś na styku, ale problem był z tym, że sufit podwieszony jest na takiej konstrukcji profili, że trzeba by wciąć się w jeden z trzech profili które idą wzdłuż sufitu (mały problem) oraz jednocześnie w profil który łączy opaskę ze stropem ( tak jakby od dołu) . Mniejsza z tym - po prostu konstrukcja sufitu podwieszanego nie pozwala na takie duże głośniki. Tego ani ja się nie podjąłem ani nikt kogo pytałem jak to zrobić. A tak jak pisałem zrywanie tego, i montowanie nowego sufitu podwieszanego, żeby zamontować akurat te Melodiki to już przesada. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, Etharr napisał: Akurat w kwestii głośników Atmos w suficie, pojawia się wiele opinii w Internecie, że to jest najgorsza konfiguracja. W szczególności, że większość głośników instalacyjnych emituje dźwięk prostopadle do podłogi. Spotkałem się z wieloma opiniami, że najlepsza konfiguracja to taka, gdzie głośniki Atmos są w konfiguracji wysokościowej - czyli są montowane na ścianie. Sam zresztą, z czysto praktycznych względów, zdecydowałem się na taki montaż frontowych głośników Atmos. I z takich samych praktycznych przyczyn, planuję rozszerzenie swoje obecnej konfiguracji 5.1.2 do 5.2.4 o dodatkowe głośniki montowane w suficie. Przecież to czy ten głośnik będzie na ścianie czy na suficie powinno być determinowane wielkościa pomieszczenia i systemem który budujemy. Np. nie ma szans, żeby przy 5.1.2 Atmosy były na ścianie i grało to poprawnie. Tak samo jak w 5.1.4 moze być tak, że przednie powinny być na suficie a tylne na ścianie albo w narożu sufit/ściana. Co do prostopadłego promieniowania po montażu na/w suficie to są a) głośniki z regulowanymi uchwytamu b) głośniki z regulowaną sekcją wysokotonową. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Etharr napisał: Akurat w kwestii głośników Atmos w suficie, pojawia się wiele opinii w Internecie, że to jest najgorsza konfiguracja. W szczególności, że większość głośników instalacyjnych emituje dźwięk prostopadle do podłogi. Spotkałem się z wieloma opiniami, że najlepsza konfiguracja to taka, gdzie głośniki Atmos są w konfiguracji wysokościowej - czyli są montowane na ścianie. Sam zresztą, z czysto praktycznych względów, zdecydowałem się na taki montaż frontowych głośników Atmos. I z takich samych praktycznych przyczyn, planuję rozszerzenie swoje obecnej konfiguracji 5.1.2 do 5.2.4 o dodatkowe głośniki montowane w suficie. Przeanalizowałem kąty jakie Dolby Atmos daje jako referencje dość uważnie... Rozważam jeszcze ewentualnie białe kierunkowe białe minxy albo coś takiego, małego i dyskretnego. Poza tym montowanie na ścianie mi się po prostu nie podoba. A żona to wyklucza. I to kończy temat głośników na ścianie... Przy okazji, jak już wszystko kupię, zamontuję itd., podam Wam kosztorys i sumę jaką wydałem... 3 minuty temu, PanKlor napisał: Przecież to czy ten głośnik będzie na ścianie czy na suficie powinno być determinowane wielkościa pomieszczenia i systemem który budujemy. Np. nie ma szans, żeby przy 5.1.2 Atmosy były na ścianie i grało to poprawnie. Tak samo jak w 5.1.4 moze być tak, że przednie powinny być na suficie a tylne na ścianie albo w narożu sufit/ściana. Co do prostopadłego promieniowania po montażu na/w suficie to są a) głośniki z regulowanymi uchwytamu b) głośniki z regulowaną sekcją wysokotonową. Otóż to, Dlatego takie a nie inne wybory. Jeśli nie te melodiki to właśnie dlatego te focale, bo wydaje mi się , że producent dostrzega to zagadnienie pisząc o technologii sekcji wysokotonowej, która ma wyeliminować "efekt prysznica". Ale dokładnie z tego powodu co piszesz zacząłem rozważać też małe i dyskretne głośniki kierunkowe na uchwytach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 25 minut temu, Etharr napisał: Akurat w kwestii głośników Atmos w suficie, pojawia się wiele opinii w Internecie, że to jest najgorsza konfiguracja. Podaj źródła, z chęcią poczytam jakie to wnioski niektórzy mają i jak sobie tłumaczą alternatywne rozwiązania. 25 minut temu, Etharr napisał: W szczególności, że większość głośników instalacyjnych emituje dźwięk prostopadle do podłogi. Zdecydowana większość ma regulowany tweeter jeśli już o tym mowa. Edytowano 58 minut temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etharr Napisano 52 minuty temu Udostępnij Napisano 52 minuty temu 22 minuty temu, PanKlor napisał: Przecież to czy ten głośnik będzie na ścianie czy na suficie powinno być determinowane wielkościa pomieszczenia i systemem który budujemy. Np. nie ma szans, żeby przy 5.1.2 Atmosy były na ścianie i grało to poprawnie. Tak samo jak w 5.1.4 moze być tak, że przednie powinny być na suficie a tylne na ścianie albo w narożu sufit/ściana. Co do prostopadłego promieniowania po montażu na/w suficie to są a) głośniki z regulowanymi uchwytamu b) głośniki z regulowaną sekcją wysokotonową. Poniższy, oficjalny dokument Dolby, przeczy Twojej opinii: https://www.dolby.com/siteassets/about/support/guide/setup-guides/7.1.6-mounted--overhead-speakers/7_1_6_mount_overhead_speaker_setup.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 49 minut temu Udostępnij Napisano 49 minut temu A dwa poniższe Twojej. Popracuj jeszcze nad czytaniem ze zrozumieniem... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 48 minut temu Udostępnij Napisano 48 minut temu 3 minuty temu, Etharr napisał: Poniższy, oficjalny dokument Dolby, przeczy Twojej opinii: https://www.dolby.com/siteassets/technologies/dolby-atmos/atmos-installation-guidelines-121318_r3.1.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etharr Napisano 46 minut temu Udostępnij Napisano 46 minut temu (edytowany) 6 minut temu, Butler napisał: https://www.dolby.com/siteassets/technologies/dolby-atmos/atmos-installation-guidelines-121318_r3.1.pdf W dokumencie, który wrzuciłeś, na stronie 48 jest także układ, który podałem. Nie wiem co chcieliście mi udowodnić, że najważniejsza informacja w przewodnikach Dolby, to kąty emisji dźwięku w stosunku do słuchacza. I co ważne, da się jej uzyskać montując zarówno głośniki sufitowe, jak na ścianie. Edytowano 41 minut temu przez Etharr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 41 minut temu Udostępnij Napisano 41 minut temu Zrozum że to co podałeś to układ dla x.x6, gdzie Dolby dopuszcza FHL/FHR oraz RHL/RHR ponieważ TML/TMR jest nad głową, Przy x.x.4 nie ma takiej opcji. Montaż głośników przód/tyl poniżej zalecanych kątów bez kanału bezpośrednio nad głową jest totalnie pozbawiony sensu dla dźwięku obiektowego. AURO3D, fajny kodek który przewiduje właśnie warstwy w których mamy FH oraz RH robi robotę ponieważ zaraz nad głową masz VOG. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts