Skocz do zawartości

A11 Tribute + Diva 5 - opinie, porady, pomoc w doborze

watevamaan

Recommended Posts

Cześć. Zamierzam kupić jakiś zestaw stereo w budżecie 3-4k. Miałem niedawno okazję odsłuchu Indiana Line Diva 5 oraz Nota 550x. Głośniki były podłączone do rotela a11 tribute. Te Noty mi nie podeszły, ale Diva 5 grały bardzo przyjemnie, przynajmniej w moim odczuciu i wydaje mi się, że wpasowały się w moje preferencje, aczkolwiek moja wiedza i doświadczenie w temacie audio są ubogie. Na tophifi.pl ten zestaw z Diva 5 jest do kupienia za 4k. 

Moje pytanie brzmi: czy ten zestaw z Waszego punktu widzenia ma sens? Może za 4k znajdę coś lepszego? Może do tych głośników jest do 2k lepszy/bardziej pasujący wzmacniacz. Jak coś to zestaw będzie połączony do laptopa przez bluetooth albo kabel i muszą to być kolumny podłogowe.

15 minut temu, Q21 napisał:

Czysto jakościowo ten zestaw jest świetnie wyceniony, bo same kolumny kosztują więcej za parę niż tutaj ze wzmacniaczem. Szukając czegoś ciekawszego, trzeba by było patrzeć najpewniej po zestawach używanych. 

Czyli rozumiem, że mogę z czystym sumieniem brać taki zestaw a11 + diva 5? Używki odpadają.

1 godzinę temu, watevamaan napisał:

Czyli rozumiem, że mogę z czystym sumieniem brać taki zestaw a11 + diva 5? Używki odpadają.

Bierz i się nim ciesz :) Ew. alternatywą jeśli chodzi o wzmacniacz może być Audiolab 6000A, ale wtedy zapłacisz sporo więcej bo sprzedawcy nie dadzą Ci takiego rabatu jak na ten zestaw. O ile tych Div nie słyszałem to mogę powiedzieć, że to ten wzmacniacz to naprawdę dobry sprzęt na pierwsze hi-fi.

I mała rada/prośba na przyszłość - nie graj przez Bluetooth  bo to dość mocno podważa sens wydawania takiej ilość pieniędzy na sprzęt. Jakość przez BT jest po prostu słaba i będzie najsłabszym punktem twojego systemu. Jeśli korzystasz np. ze Spotify lub czegoś podobnego dokup do zestawu jakiś prosty odtwarzacz sieciowy np. https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/audio-pro-link1.html#reviews - różnica będzie bardzo zauważalna :)

Rozważam jeszcze zmianę wzmacniacza na Rotel a12 i wtedy mogę łączyć z lapkiem po kablu usb i ominę prawdopodobnie kiepską kartę dźwiękową z laptopa. Wiążę się to z dopłatą 1000zł. Ma to sens? Czy może jak podłącze lapka z rotelem a11 przez gniazdo słuchawkowe to jakość będzie dobra nawet przy słabej karcie dźwiękowej laptopa?

Edytowano przez watevamaan

53 minuty temu, watevamaan napisał:

Ma to sens?

Ma to sens - zdecydowanie.

53 minuty temu, watevamaan napisał:

Czy może jak podłącze lapka z rotelem a11 przez gniazdo słuchawkowe to jakość będzie dobra nawet przy słabej karcie dźwiękowej laptopa?

Jakości karty dźwiękowej nie ominiesz. Karty dźwiękowe w laptopach są po to aby były, więc połaczenie via USB będzie dużo lepsze.

Zakładam, że kupujesz w Top Hi-Fi - zamiast za 4999 kupować zestaw z A12 dorzuć 300 złotych kup te Divy razem z Rotelem A14 - warto dorzucić te pare złociszy.

33 minuty temu, Q21 napisał:

Możesz też rozważyć zewnętrznego DACa, takiego jak np. iFi Zen Air DAC :) 

Ale to dalej koszty i kolejne urządzenie do podłączania. Z tego co widzę, jeśli ma mieć to ręce i nogi to trzeba wydać te 5000zł, poniżej zawsze będzie jakieś ale. Trochę to przekracza zakładane 3000zł ale jak już mam kupować to niech to ma ręce i nogi, zatem pewnie skończy się na tym rotelu a14 + diva 5 i myślę, że to zaspokoi moje wszelkie potrzeby, a cena 5300zł za ten zestaw wydaje się być dobrą ofertą.

4 godziny temu, pavello napisał:

Bierz i się nim ciesz :) Ew. alternatywą jeśli chodzi o wzmacniacz może być Audiolab 6000A, ale wtedy zapłacisz sporo więcej bo sprzedawcy nie dadzą Ci takiego rabatu jak na ten zestaw. O ile tych Div nie słyszałem to mogę powiedzieć, że to ten wzmacniacz to naprawdę dobry sprzęt na pierwsze hi-fi.

I mała rada/prośba na przyszłość - nie graj przez Bluetooth  bo to dość mocno podważa sens wydawania takiej ilość pieniędzy na sprzęt. Jakość przez BT jest po prostu słaba i będzie najsłabszym punktem twojego systemu. Jeśli korzystasz np. ze Spotify lub czegoś podobnego dokup do zestawu jakiś prosty odtwarzacz sieciowy np. https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/audio-pro-link1.html#reviews - różnica będzie bardzo zauważalna :)

Zgadzam się z tym, by nie słuchać przez bluetooth. Jednak-mam i Spotify i Tidal. Tidal słucham ja-Marantz pm7000n. Ze Spotify korzysta żona. Czasem porównuję. Wychodzi mi, że Tidal przez bluetooth brzmi lepiej niż Spotify Conect-dynamika przede wszystkim. Wcześniej, gdyw Conect był tylko Spotify,na Tidal słuchałem tylko moje ulubione płyty na HEOS. Teraz, po letniej AKTUALIZACJI do Conect ,dużo materiału na Tidal jest w max, tzn. 24/48 lub 96 lub 192.-dźwięk jest wspaniały. 

Gdy jestem w domu, nie słucham przez bluthoot, bo to po prostu nie ma sensu.Spotify,jakosc do 320.-Tidal ponad 9,000 kbbs. Słabsze zestawy-mam jeszcze 2 nie pokazują tak dużej różnicy. 

20 godzin temu, pavello napisał:

Ma to sens - zdecydowanie.

Jakości karty dźwiękowej nie ominiesz. Karty dźwiękowe w laptopach są po to aby były, więc połaczenie via USB będzie dużo lepsze.

Zakładam, że kupujesz w Top Hi-Fi - zamiast za 4999 kupować zestaw z A12 dorzuć 300 złotych kup te Divy razem z Rotelem A14 - warto dorzucić te pare złociszy.

Pomiędzy A12 a A14 jest naprawdę spora różnica. Wydajność droższego modelu słychać gołym uchem a w cenie...to aktualnie 999. Nie ma o czym gadać:)

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a12-mkii.html

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a14-mkii.html

4 minuty temu, watevamaan napisał:

Zdecydowałem się na zakup Rotela A14 z Diva 5. Jakie kable do tego dobrać? Ma być bi-wire? Jaki kabel usb?

Divy 5 nie maja podwojnych terminalow do Bi-Wiringu :)

A A14 nie jest wzmacniaczem do klasycznego Bi-Wiringu, wiec wystarczy zwykle oklabowanie.

Ja bym zaczal od zwyklych, dobrych kabli, ktore kupuje sie na metr, jesli cos nie bedzie pasowalo, to wciaz mozna je wymienic