Kazumi Napisano Niedziela o 00:30 Udostępnij Napisano Niedziela o 00:30 Witam, czeka mnie przeprowadzka, a wraz z nią parę moich Pylonów Diamond 25. Czy ustawienie tych kolumn wypali wzdłuż czerwonej linii i pogodzi się z drzwiami balkonowymi obok? Druga sprawa to czy nie okażą się za małe do tego pomieszczenia? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferszcik Napisano Niedziela o 10:51 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:51 10 godzin temu, Kazumi napisał: Czy ustawienie tych kolumn wypali wzdłuż czerwonej linii i pogodzi się z drzwiami balkonowymi obok? To już zależy od tego czy będą blokować wyjście czy nie, zależy jak ustawisz. 10 godzin temu, Kazumi napisał: Druga sprawa to czy nie okażą się za małe do tego pomieszczenia? Za małe? Do pomieszczenia 8m2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazumi Napisano Niedziela o 13:43 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 13:43 2 godziny temu, ferszcik napisał: To już zależy od tego czy będą blokować wyjście czy nie, zależy jak ustawisz. Za małe? Do pomieszczenia 8m2? Chodziło mi o okno balkonowe. Wyraziłem się mało precyzyjnie jednak. Chodziło mi o pokój 1 z aneksem kuchennym czyli ok 30m2. Czyli po lewej stronie czerwonej lini. Dochodzi jeszcze korytarz, bo drzwi nie ma. Ale nie wiem czy to ma znaczenie…. Przed chwilą, Kazumi napisał: Chodziło mi o okno balkonowe. Bo kolumny będą wtedy musiałyby stanąć dosyć wąsko… Wyraziłem się mało precyzyjnie jednak. Chodziło mi o pokój 1 z aneksem kuchennym czyli ok 30m2. Czyli po lewej stronie czerwonej lini. Dochodzi jeszcze korytarz, bo drzwi nie ma. Ale nie wiem czy to ma znaczenie…. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferszcik Napisano Niedziela o 14:26 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:26 39 minut temu, Kazumi napisał: Chodziło mi o okno balkonowe. Mi też Jeżeli chcesz ustawić kolumny na czerwonej linii jak napisałeś to w zasadzie wszystko co jest na niebiesko cię nie interesuje. Tylko to w którą stronę będę skierowane kolumny. Wtedy masz parę metrów kwadratowych i jeszcze się okażę że Diamondy są za duże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazumi Napisano Niedziela o 15:20 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 15:20 47 minut temu, ferszcik napisał: Mi też Jeżeli chcesz ustawić kolumny na czerwonej linii jak napisałeś to w zasadzie wszystko co jest na niebiesko cię nie interesuje. No proszę to Ci nowina 😮🙂 Dziękuję🙏 Czemu zatem sprzedawcy zawsze pytają o całkowitą powierzchnię pokoju podczas wyboru kolumn? 🤔 W Pylonach BR jest z tyłu… Nad czym powinienem się skupić się w pierwszej kolejności, aby poprawić akustykę tego miejsca? Chodzi mi o kolejny etap po zaopatrzeniu się w zasłony, dywan, i książki za plecami na półkach…. Mogę coś zrobić jeszcze na etapie meblowania? Chciałbym skorzystać z tego, że będę się wprowadzał do pustego mieszkania i będzie to dobry czas na ewentualne działania „remontowe” Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pm525 Napisano Niedziela o 16:01 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:01 A moze warto rozwazyc opcje rozstawienia tych kolumn nieco bardziej, bo inaczej one beda staly od siebie niecale 2 metry.Nie wspomniales na czym siedzisz-sofa/fotel i czy masz a jesli tak to jak duzy tv, wiec ciezko powiedziec czy wejdzie, ale moze ktoros z tych ustawien? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazumi Napisano Niedziela o 16:31 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 16:31 12 minut temu, pm525 napisał: A moze warto rozwazyc opcje rozstawienia tych kolumn nieco bardziej, bo inaczej one beda staly od siebie niecale 2 metry. O właśnie o coś takiego mi chodziło, dziękuję. Nie wpadłem, że mogę dać te kolumny po drugiej stronie drzwi 🤔🙂 Siedzę na sofie 250 cm szerokiej. Zatem prawa ściana odpada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferszcik Napisano Poniedziałek o 11:16 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:16 19 godzin temu, Kazumi napisał: Czemu zatem sprzedawcy zawsze pytają o całkowitą powierzchnię pokoju podczas wyboru kolumn? 🤔 Ma to oczywiście znaczenie ponieważ pytanie jest o całkowitą powierzchnię do nagłośnienia. Możesz mieć trójkąt 3x3x3, którym słuchasz a pomieszczenie 100m2. W twoim przypadku słuchasz na małej powierzchni i obstawiam że tej niebieskich części mieszkania nie zamierzasz idealnie nagłaśniać - przy tym ustawieniu i tak nie będzie to możliwe. 19 godzin temu, Kazumi napisał: W Pylonach BR jest z tyłu… Dopóki nie ustawisz ich 3cm od ściany i BR będzie mógł oddychać jego lokalizacja nie ma znaczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 12:04 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:04 45 minut temu, ferszcik napisał: Możesz mieć trójkąt 3x3x3, którym słuchasz a pomieszczenie 100m2. Załóżmy, że każdy zestaw głośnikowy kosztuje tyle samo. Co byś wybrał do 20mtr kw a co do nie 100, a 200mtr kw? Trójkąt jak wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferszcik Napisano Poniedziałek o 12:15 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:15 6 minut temu, AudioTube napisał: Co byś wybrał do 20mtr kw a co do nie 100, a 200mtr kw? Nie do końca rozumiem co to pytanie wnosi do tematu. Chciałbyś poznać moje preferencje, upodobania? Bo w zasadzie o to pytasz. Mogę podać 3 zupełnie losowe zestawy a z tej odpowiedzi i tak nie będzie nic wynikało ani nic wnosiło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 12:23 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:23 7 minut temu, ferszcik napisał: Mogę podać 3 zupełnie losowe zestawy Dziękuję za odpowiedź. Zrozumiałem do końca. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 12:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:46 39 minut temu, AudioTube napisał: a co do nie 100, a 200mtr kw? Aaaa , do 200 m2 to minimum 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 13:18 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:18 😀 Ale inny trójkąt 3x3x3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 13:24 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:24 5 minut temu, AudioTube napisał: 3x3x3 To , to nie w km. ? Sorki , nie zauważyłem 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazumi Napisano Poniedziałek o 13:52 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:52 2 godziny temu, ferszcik napisał: Ma to oczywiście znaczenie ponieważ pytanie jest o całkowitą powierzchnię do nagłośnienia. Możesz mieć trójkąt 3x3x3, którym słuchasz a pomieszczenie 100m2. W twoim przypadku słuchasz na małej powierzchni i obstawiam że tej niebieskich części mieszkania nie zamierzasz idealnie nagłaśniać - przy tym ustawieniu i tak nie będzie to możliwe. Rozumiem. Czyli w zasadzie kupując zestaw powinienem być zapytany jaki obszar mieszkania zamierzam nagłośnić czy jaka jest przestrzeń odsłuchowa, a nie po prostu o rozmiar pomieszczenia. W tej sytuacji rzeczywiście monitory mogą mi w zupełności wystarczyć. Zobaczymy jak wyjdzie z ustawieniem tych kolumn... Dziękuję. 2 godziny temu, ferszcik napisał: Dopóki nie ustawisz ich 3cm od ściany i BR będzie mógł oddychać jego lokalizacja nie ma znaczenia. 3 cm już wystarczą? Myślałem, że musi być więcej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferszcik Napisano Poniedziałek o 14:36 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:36 24 minuty temu, Kazumi napisał: 3 cm już wystarczą? Myślałem, że musi być więcej... Jeżeli chodzi wyłącznie o wpływ na bas i pewne teorie czy kolumny z BR z przodu czy z tyłu można dosuwać do ściany to nie ma znaczenia. Dla poprawnego działania portu BR z tyłu na dobrą sprawę wystarczy 5-7cm od ściany. Niskie częstotliwości rozchodzą się we wszystkie kierunki a nie w jednym. Takie ustawienie oczywiście ma swoje konsekwencje, głębokość sceny i inne historie ale tutaj nie o tym rozmawiamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazumi Napisano Poniedziałek o 15:01 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:01 23 minuty temu, ferszcik napisał: Dla poprawnego działania portu BR z tyłu na dobrą sprawę wystarczy 5-7cm od ściany. Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts