Skocz do zawartości

DAC do PA Pearl 25 i audiolab 6000A

Rosiu

Recommended Posts

Witam,

Posiadam audiolab 6000a i pylonki Pearl 25.

Wzmacniacz połączony jest z TV poprzez kabel optyczny i głównie słucham muzyki z YT bądź Spotify.

Do tej pory wystarczało mi brzmienie takiego zestawu ale zaczyna czegoś brakować a dokładniej wszystkiego. Najbardziej zadowolony jestem z basu choć momentami i go brakuje. Mało szczegółów i sceny niezbyt dużo. Góra wcale nie jakaś super. Może to powód zbyt częstego słuchania muzyki i się przyzwyczaiłem i szukam nowych bodźców.

Ustawienie w salonie około 20m², trochę poprzestawiałem trochę lepiej brzmi ale to dalej nie to, dlatego zastanawiam się nad dokupieniem DACa. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale coś tam poczytałem i podobno polepsza jakość dźwięku. Kusi mnie bardzo, żeby kupić po prostu lepsze kolumny np. Diamond 25/28mk2 ale to za duży wydatek. 

Czy ktoś może coś polecić co w tej sytuacji można zrobić? 

Sęk w tym, że wzmacniacz i jego DAC są najmocniejszymi składnikami Twojego systemu. Ten który jest w 6000A jest dobrze zaimplementowany i dopasowany do wzmacniacza. Możliwe, że inny DAC nieco podbije wysokie czy coś, ale generalna różnica w jakości będzie znikoma. Dodatkowo aby uzyskać wyraźnie lepszą jakość za pomocą DAC trzeba wydać spory grosz i mieć przyzwoitą resztę system. "Prawo malejących przychodów" w przypadku DAC'ów działa bardzo szybko. Wydanie na DAC'a kilkuset złotych napewno się nie zwróci, lepiej odłożyc tą kasę, poczekać i kupić jakiś okres czasu lepsze kolumny. Dodatkowo, telewizor jest kiepskim źródłem dźwięku, wiec po wymianie kolumn zainteresuj się kupnem jakiegoś prostego streamera. Dopiero potem DAC i/lub wzmacniacz.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości...

Wspomniałeś, że trochę kombinowałeś z innymi ustawieniami kolumn. Przed zmianą sprzętu (dokupieniem kolejnego element) warto poważniej zająć się akustyką, sprawdzić np. wpływ ustrojów akustycznych na dźwięk. Jak masz urządzony pokój - czy jest dywan, gołe ściany itd.
Zamieść może zdjęcie czy rysunek dotyczący rozmieszczenia kolumn oraz wymiary (m.in. odległości od ścian i od miejsca odsłuchowego). Może da się zaproponować jakieś rozsądne i niskokosztowe zmiany...

Przeniosłem niniejszy wątek do działu STEREO - tutaj chyba bardziej pasuje i można oczekiwać lepszego odzewu 🙂 

Pozdrawiam

Dzięki za przeniesienie tematu, właśnie tak myślałem, że chyba nie do końca dobrze go zamieściłem.

Ogólnie lewy głośnik stoi od ściany jakieś 25-30cm w rogu a drugi oddalony jest od niego o około 2m i też stoi te 30cm od ściany. Miejsce odsłuchu jest ok. 3m. Dalej niestety ich nie rozsunę bo już nie pozwala mi na to miejsce.  Dywan jest. Zasłonki może niekoniecznie bo rolety co pewnie też wpływa trochę. Kanapa to bardziej taki narożnik. Ściany gołe, choć obok narożnika jest grzejnik. Kwiatek stoi przy głośniku, pewnie też trochę wpływa ale w sumie patrzyłem jak jest bez niego i też nie zauważyłem różnicy. 

IMG_20241111_225942.jpg

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości...