Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, emigrant napisał:

No, 7.1.4 to już coś fajnego i kompletnego. @ArniKO ile nie masz zamiaru na tę chwilę robić 7.1.4 to połóż okablowanie pod 7.1.4. 

Zaczynam kombinować, czy nie zrobić kanałów przez cały sufit, a potem w razie konieczności przewiercić się przez sufit do kanału i wyciągnąć kable w nowym miejscu, a stare miejsce zaszpachlować i po temacie. Z drugiej strony jak czytam i oglądam, to ludzie doradzają robić 5.1.4, bo potem zawsze łatwiej zrobić 7.1.4, a to tylko dwa głośniki więcej i końcówka mocy (która umówmy się nie musi być przecież jakaś super mocna/droga do kolejnych surroundów).

Napisano

To rób na gotowo 5.1.4, ale z okablowaniem pod 7.1.4. W przyszłości przekształcisz w 7.1.4. Jedna para Atmosowa w suficie jest bez sensu. Dobrze mieć jedną parę przed sobą i drugą parę za sobą - w każdym razie ja tak bym chciał mieć. 

Napisano
8 godzin temu, ArniK napisał:

Zaczynam kombinować, czy nie zrobić kanałów przez cały sufit, a potem w razie konieczności przewiercić się przez sufit do kanału i wyciągnąć kable w nowym miejscu, a stare miejsce zaszpachlować i po temacie. Z drugiej strony jak czytam i oglądam, to ludzie doradzają robić 5.1.4, bo potem zawsze łatwiej zrobić 7.1.4, a to tylko dwa głośniki więcej i końcówka mocy (która umówmy się nie musi być przecież jakaś super mocna/droga do kolejnych surroundów).

Przyszłościowe rozwiązanie. Nawet jeśli nigdy tego nie wykorzystasz.

Znajomy ma w puszczach za tynkiem juz 4 lata kable na surround w ten sposób :)

Tylko stereo i stereo. Na amplitunerze. Ehhh

Napisano
6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Przyszłościowe rozwiązanie. Nawet jeśli nigdy tego nie wykorzystasz.

Skoro będę kuł sufit to mogę już po całości. Zastanawia mnie jeszcze wielkość pokoju do oglądania, czy jest sens wchodzić w 5.1.4, bo ogólna powierzchnia to około 20m2 , ale musze sprawdzić w jakiej odległości będę siedział od TV po zakupie kanapy.

Napisano (edytowany)

Jaki jest sens istnienia jednej pary Atmosowej w suficie? Chyba tylko dla zapalenia się napisu Atmos w amplitunerze. Lecący helikopter pod sufitem jest ściągany za głową do dołu na wysokość 1,2 m do głośników tylnych. Bez sensu. Wydaje mi się, że zagęszczenie Atmosa w niczym nie przeszkadza. Sam mam zamiar dać w sufit 2 pary w pokoju 16 m^2. 

Edytowano przez emigrant
Napisano
5 godzin temu, emigrant napisał:

Jaki jest sens istnienia jednej pary Atmosowej w suficie? Chyba tylko dla zapalenia się napisu Atmos w amplitunerze. Lecący helikopter pod sufitem jest ściągany za głową do dołu na wysokość 1,2 m do głośników tylnych. Bez sensu. Wydaje mi się, że zagęszczenie Atmosa w niczym nie przeszkadza. Sam mam zamiar dać w sufit 2 pary w pokoju 16 m^2. 

Pod tą wypowiedzią bym się podpisał. Bez problemu można wrzucać. Jeśli wyliczy się odległości z manuala Dolby Atmos to już w ogóle będzie bajka.

Napisano
Dnia 22.11.2024 o 08:56, emigrant napisał:

Atmos dwu kanałowy zmienia bardzo dużo.

Czy jest ściągany? Hmm jakoś tego nie uraczyłem. Ja jestem za.

nie wątpię że 4 są lepsze. Ale to wiąże ze soba duże koszty.

• 6 months later...
Napisano

Mam pytanie odnośnie kabla do suba SPL150 - czy mam wykorzystać Y'ka czy wystarczy RCA - RCA? Patrzę na manuala i niestety tego modelu nie pokazują, ale w SPL120 pokazują, żeby podłączyć kabel RCA - RCA, jeżeli nie wykorzystuję dwóch gniazd w amplitunerze TX-RZ50, bo o ile się nie mylę, to amplituner wypuszcza sygnał tylko z jednego gniazda.