Piotr Sonido Napisano wczoraj o 07:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:01 16 godzin temu, modelarz01 napisał: Mi ta funkcja się bardzo przydała. Dzięki temu słyszałem różnicę miedzy głośnkiem wstawionym w suficie oraz w obudowie. Po za tym jeszcze inne rzeczy mogłem wychwycić. Dlatego po zmianie amplitunera często wam marudzę na forum ,że coś można poprawić , zmienić, ulepszyć No własnie ale to wychodzi że ta funkcja jest do testów? Gdyby tego nie było i słuchał byś ich normalnie jako Atmos to nie poczuł byś różnicy Rozumiem że sie przydało ale ja dalej nie moge odnaleźć z w tym sensu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 16 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 16 godzin temu 12 godzin temu, Piotr Sonido napisał: No własnie ale to wychodzi że ta funkcja jest do testów? Nie wiem. Przynajmniej mi się przydała 12 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Gdyby tego nie było i słuchał byś ich normalnie jako Atmos to nie poczuł byś różnicy Dokładnie 12 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Rozumiem że sie przydało ale ja dalej nie moge odnaleźć z w tym sensu Dla mnie jest sens Teraz czas na testy 5.1.2 vs 5.1.4 Sufit mam nisko 207cm. Być może dlatego różnicę słyszę małą. To są naprawdę szczegóły. Czasami się zastanawiam czy aby na pewno coś się zmieniło czy mi się wydaje. Myślałem ,że będzie woow, a tu zonk! No nic!... obudowy zrobiłem.... kupiłem głośniki. Może kiedyś jak podniosę sufit o kolejne około 15cm to coś się zmieni. Kąty wszystkie robiłem wytyczne dolby atmos z rys. 5 i tak jak pisali Butler i PanKlor atmosy od sufitu do ucha itd... Odsłuchy to te same filmy z dolby atmos ,które już słyszałem setki razy. I kilka filmików demonstracyjnych dolby atmos do testowania głosników. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Chcesz powiedzieć że nie słyszysz różnicy 5.1.2 a 5.1.4 w demo jak krąży piłeczka nad głową? Z zamkniętymi oczyma można się bawić we wskazywanie skąd dźwięk pochodzi i jak krąży pomiędzy Atmosami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Piłeczka chyba bardziej z przodu lata o ile mówimy o tym samym. 4 gorne atmosy niezle słychać w demie helikopter. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 11 godzin temu, modelarz01 napisał: Nie wiem. Przynajmniej mi się przydała Dokładnie Dla mnie jest sens Teraz czas na testy 5.1.2 vs 5.1.4 Sufit mam nisko 207cm. Być może dlatego różnicę słyszę małą. To są naprawdę szczegóły. Czasami się zastanawiam czy aby na pewno coś się zmieniło czy mi się wydaje. Myślałem ,że będzie woow, a tu zonk! No nic!... obudowy zrobiłem.... kupiłem głośniki. Może kiedyś jak podniosę sufit o kolejne około 15cm to coś się zmieni. Kąty wszystkie robiłem wytyczne dolby atmos z rys. 5 i tak jak pisali Butler i PanKlor atmosy od sufitu do ucha itd... Odsłuchy to te same filmy z dolby atmos ,które już słyszałem setki razy. I kilka filmików demonstracyjnych dolby atmos do testowania głosników. No dobra. Jak dla Ciebie ma sens to dobrze że jest 1 godzinę temu, Butler napisał: Chcesz powiedzieć że nie słyszysz różnicy 5.1.2 a 5.1.4 w demo jak krąży piłeczka nad głową? Z zamkniętymi oczyma można się bawić we wskazywanie skąd dźwięk pochodzi i jak krąży pomiędzy Atmosami. Może to kwestia ustawienia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Wrzucam projekt jak było 5.1.2 i jak jest teraz 5.1.4. Zastanawiam czy może amplituner potrafi sam dostosować się do warunków i bardziej rozproszyć dźwięk w 5.1.2 ,a w 5.1.4 bardziej punktowy. Dlatego różnica mała. I fotki z filmików. 1.Przelatujący statek kosmiczny nad głową oraz dwa szybsze mniejsze statki. - żadna różnica. Zaraz po tej scenie jest samochód żółty jadący i słyszę jak lepiej przejeżdża z lewego przodu na tył. 2.Piłeczka z trójkątami. Może jest różnica ja nie odczułem żadnej. 3.Piłka baseballowa rozbijająca szyby. - Wrażenie ,że więcej słyszę dźwięków szkła. 4. Goryl przelatujący. - Trochę lepsza płynność z przodu na tył. Podczas seansu filmów z dźwiękiem atmos słyszę dzwięk/muzykę bardziej z przodu u góry. A czy to lepiej czy gorzej to sam nie wiem. Może lepiej. Wcześniej atmosy były bardziej nad głową. Teraz kilkadziesiąt cm wysunęły się bliżej kolumn Jeśli to ma znaczenie to dopiszę ,że podczas kalibracji w Dirac za często wyskakiwała mi informacja "LOW SIGNAL..." wczesniej zdarzało się ale tym razem z 5.1.4 zdarzało się to za często i jedna kalibracja tył za sofą była nie możliwa. Przesuwałem statyw z mikrofonem w różne punkty prawo , lewo, przód , tył. Wyżej , niżej. i nic nie pomogło 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Czyli Dema dobre. A jakie masz odległości miedzy poszczególnymi kanałami? Czyli masz Atmosy nad surroundami? No to nie. To nie jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 5 minut temu, Piotr Sonido napisał: Czyli Dema dobre. A jakie masz odległości miedzy poszczególnymi kanałami? Czyli masz Atmosy nad surroundami? No to nie. To nie jest ok. Tak mi wyszło ,że prawie nad surroundami. Szerokość pomieszczenia nie pozwala mi inaczej. Czyli surroundy z powrotem oddalić? Kąt się zmieni. A i jeszcze mi się przypomniało ,że wczesniej surroundy były lekko wyżej nad uchem. Teraz są równo z uchem. Edytowano 3 godziny temu przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Nie wiem czy oddalić. To wiadomo schemat. Ale to Atmosy są bardziej z tyłu co wynika z kątów. Może dac je szerzej? Da się? I czy tam nie masz coś przestawione w związku z tymi graniami stereo z Atmosów? To jest ok? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) Zależnie od geometrii pomieszczenia ale to oczywiste że tylne surround mogą wypaść pod tylnymi Atmosami. Mi też akurat tak wyszło. Dlatego ciągle tłuczemy, surround muszą być nisko. Edytowano 3 godziny temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Poszukaj dema helikopter. Tam jest wyraźnie lewo-prawo i przod-tyl w górnej warstwie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maykel Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Butler napisał: Zależnie od geometrii pomieszczenia ale to oczywiste że tylne surround mogą wypaść pod tylnymi Atmosami. Mi też akurat tak wyszło. Dlatego ciągle tłuczemy, surround muszą być nisko. Tylko że w tym przypadku kolega ma boczne surround. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) Acha... Podstawowe surroundy pod Atmosem to faktycznie dość nietypowo. W rzucie z góry albo są daleko z tyłu, albo Atmosy za blisko. Edytowano 2 godziny temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts