Skocz do zawartości

Obudowa do głośników sufitowych np. ATMOS

modelarz01

Recommended Posts

Dnia 22.11.2024 o 20:25, PanKlor napisał:

Nie - na ekranie nic się nie dzieje. Jest napis z tytułem. 

image.png.ecf6242dab94781cd4203c59f207aff0.png

Wczesniej musiałem głośniki surround i atmos górne tylne - podnieść poziom głośności bo Dirac nie postarał się (Level Calibration).

Teraz jest lepiej.

Jeśli chodzi o Helicopter Demo. To słychać wyrażnie jak przemieszcza się w prawo/lewo tył i przód. I momentami wzbija się do góry i opada. Powiem ,że taki efekt taki sam lub podobny można było usłyszeć w 5.1.2.

Jeszcze pobawię się ustawieniami i kalibracją i napiszę w osobnym wątku moje wrażenia dla nowych użytkowników ,którzy szukają informacji czy warto przejść na więcej głośników atmos. Sam byłem w takiej sytuacji i w sieci zero informacji. Oprócz słów "jest lepiej"

Dnia 23.11.2024 o 09:28, modelarz01 napisał:

Wykonuję się to w prostu sposób. Na pewno znasz. Klaszcząc rękoma

Klaszcząc, możesz na koncercie Muńka  Staszczyka ,podziękować mu za udaną zabawę 😅 .Jeśli chcesz konkretnie stwierdzić co i jak to należy pomierzyć to  mikrofonem pomiarowym.

Nigdzie nie podałeś tutaj wymiarów i konkretnego opisu twojego pomieszczenia. Co tam masz ?Jedyne co wiemy ,to że jest   STRASZNIE niskie i ekran 16:9 .Może warto wstawić jakiś rzut , zdjęcie? Ekran nie jest AT, a to też źródło odbić? Fronty po bokach,centralny pod ekranem ?Jak masz ogarniętą akustykę?Jak jest nisko, to  za tym idzie wiele bezpośrednich i  pozornych odbić właśnie od sufitu w  warstwie dolnej i górnej ,które nakładają się na siebie.Dlatego warstwę dolną głośników trzeba dać sporo niżej .Dodatkowo Atmosy powinny być nakierowane na pozycję odsłuchu i może warto poeksperymentować w ich rozstawie .Bo to co u jednego zdało  egzamin,u ciebie wcale nie musi.

48 minut temu, modelarz01 napisał:

Jeśli chodzi o Helicopter Demo. To słychać wyrażnie jak przemieszcza się w prawo/lewo tył i przód. I momentami wzbija się do góry i opada. Powiem ,że taki efekt taki sam lub podobny można było usłyszeć w 5.1.2.

Wszystkie głośniki muszą być dobrze ogarnięte absorberami bo jeśli nie to ,to niestety będzie to słychać...I efekt  masz jaki masz😉

1 godzinę temu, Gmow1977 napisał:

Klaszcząc, możesz na koncercie Muńka  Staszczyka ,podziękować mu za udaną zabawę 😅 .Jeśli chcesz konkretnie stwierdzić co i jak to należy pomierzyć to  mikrofonem pomiarowym.

Ostatnio byłem  na koncercie muzyki filmowej. Niestety ale akustyka była kiepska! Ludzi full wszystkie miejsca zajęte.

Wiec zabawa z absorberami nie wiem czy coś zmieniłaby zwłaszcza ,że to moja już 3-4 aranżacja w ciągu około 15 lat. Zaczynałem od klejenia na ścianach pod kątem schodki zrobione ze styropianu później przyszedł czas na pułapki basowe z wełny. Sztory z materiału za projektorem i inne cuda niewidy. Teraz uważam ,że jest lekko za głucho. W kinie specjalnie byłem w Warszawie złote tarasy podobno jedno z lepszych żeby porównać dzwięk. Niestety nie pamiętam jaka tam była bo to było kilka lat temu. Pamiętam ,że w Multikinie podoba mi się bardziej dzwięk od tego co można usłyszeć w Heliosie. I kiedyś po powrocie z kina stwierdziłem ,że wcale nie jest lepiej niż u mnie w pokoju kinowym (akustyka, dźwięk) Ale jeszcze muszę raz pójść do Multikina bo dawno nie byłem i porównać z tym co mam u siebie.

Kiedyś sporo się bawiłem z akustyką. Sporo pozapominałem ale wątpię żebym absorberami zmienił zdanie w sprawie ilości atmosów. Zwłaszcza ,że jednak nie wiesz co chcę napisać :P

pokój mój 3,5m szeroki i długość 7,2m

Edytowano przez modelarz01