Kh8 Napisano 19 listopada Udostępnij Napisano 19 listopada Cześć Mam zestaw kolumn KEF E305 w układzie 7.2. Aktualnie pracuje to pod Onkyo 686. Z uwagi na ustawienie pokoju nie mam możliwości postawienia kolumn podłogowych / podstawkowych więc chciałbym zostawić ten zestaw i zmienic tylko ampli. Zależy mi na wyciśnięciu z tych kolumn maximum ich możliwośći. 50/50 kino/muzyka. Salon 25m2 Zastanawiam się nad zmiana ampli na: Onkyo 7100 (ewentualnie 6100 ale czy cokolwiek brzmieniowo to zmieni wzgledem 686) Pionieer lx305 Marantz 5015 (mogę kupić w rozsądnych pieniądzach uzywke albo nowe Cinema 60) Denon x2800 albo ewentualnie dołożyc do x3800 tylko czy do tego zestawu ma to sens Co byście polecali żeby fajnie zgrało się z tym zestawem. Onkyo 686 gra fajnie ale chyba już jestem troche znudzony tym dzwiękiem i chyba wziałbym coś innego niż nowe Onkyo, chyba że jest to naprawde najlepszy wybór. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 19 listopada Udostępnij Napisano 19 listopada Cześć W sygnaturze dźwięku wielkiej różnicy nie będzie względem nowszych Onkyo, aczkolwiek TX-NR7100 ma Diraca, który potrafi zrobić bardzo dużą różnicę i to w jego stronę bym się kierował Pioneer to to samo granie, więc też będzie dobrym rozwiązaniem. Denon będzie ciemniejszy, spokojniejszy. Marantz pomiędzy nim a resztą W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 listopada Udostępnij Napisano 20 listopada Onkyo 7100 albo adekwatny Pioneer. Tyle że przy tym systemie nadal 50% stereo to jest mocny cudzysłów. Wymień fronty na nowe Q Meta albo R to wtedy będzie stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kh8 Napisano 20 listopada Autor Udostępnij Napisano 20 listopada Dziekuje za podpowiedzi. W takim razie celuje w 7100 / LX305 bo rozumiem ze to ta sama półka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kh8 Napisano 20 listopada Autor Udostępnij Napisano 20 listopada (edytowany) Przesyłam zdjęcia jak wygląda ustawienie pokoju u mnie. Czy możecie podpowiedziec jakies fajne kolumny on wall ewentualnie podstawkowe i centralny, które móglbym jakoś tam wcisnąć ? Mam jeszcze pytanie odnośnie atmosa. Mam dwie niewykorzstane satelitki z zestawu kef e305, czy mozne je podwiesić pod sufitem jako głośniki atmos i czy to wogóle ma sens ? ewentualnie jakie głośniki podsufitowe atmos by sie fajnie zgrały z tym kef e305 Edytowano 20 listopada przez Kh8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 listopada Udostępnij Napisano 20 listopada Sprawdziłbym Dali Oberon On-Wall, fajna i często wybierana opcja. Co do podstawkowych, opcji od groma Kilka przedstawiamy w filmie, zachęcam do zapoznania się - Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 listopada Udostępnij Napisano 21 listopada 18 godzin temu, Kh8 napisał: Dziekuje za podpowiedzi. W takim razie celuje w 7100 / LX305 bo rozumiem ze to ta sama półka ? To jest to samo urządzenie. Jest jedna niewielka zmana w sofcie. Przy tych kolumnach nie uzyjesz jej. 16 godzin temu, Kh8 napisał: Przesyłam zdjęcia jak wygląda ustawienie pokoju u mnie. Czy możecie podpowiedziec jakies fajne kolumny on wall ewentualnie podstawkowe i centralny, które móglbym jakoś tam wcisnąć ? Mam jeszcze pytanie odnośnie atmosa. Mam dwie niewykorzstane satelitki z zestawu kef e305, czy mozne je podwiesić pod sufitem jako głośniki atmos i czy to wogóle ma sens ? ewentualnie jakie głośniki podsufitowe atmos by sie fajnie zgrały z tym kef e305 Jak do stereo to Gold On Wall z nowej linii Albo wyzsze Dali. Nie oberon. Jak tylko do kina to Klipsch RF240d / 440d albo zostaw to co masz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 22 listopada Udostępnij Napisano 22 listopada Jako alternatywę do Oberonów możesz wziąć jeszcze pod uwagę Monitor Audio Soundframe. Szarpnij się na Arcama AVR5, pozamiata brzmieniowo wszystko w tej klasie Dnia 20.11.2024 o 15:29, Kh8 napisał: Mam jeszcze pytanie odnośnie atmosa. Mam dwie niewykorzstane satelitki z zestawu kef e305, czy mozne je podwiesić pod sufitem jako głośniki atmos i czy to wogóle ma sens ? ewentualnie jakie głośniki podsufitowe atmos by sie fajnie zgrały z tym kef e305 Śmiało Lepiej grałoby nad głową, ale rozumiem, że chcesz umieścić je pod sufitem na ścianach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada Żeby nie było problemu. Wyjdzie z tego Front High 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kh8 Napisano 25 listopada Autor Udostępnij Napisano 25 listopada Panowie a co myślicie o czymś starszym, ale ciekawym typu Onkyo RZ830 do tego zestawu głośnikowego. Ampli ma już swoje lata i można to dostać w dobrych pieniądzach ok. 2500-3000pln. Jak to wypada w porównaniu do 7100/lx305 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada 11 godzin temu, Kh8 napisał: Panowie a co myślicie o czymś starszym, ale ciekawym typu Onkyo RZ830 do tego zestawu głośnikowego. Ampli ma już swoje lata i można to dostać w dobrych pieniądzach ok. 2500-3000pln. Jak to wypada w porównaniu do 7100/lx305 ? RZ830 gra jak RZ50 to jest jego odpowiednik. Tylko że starszy. Funkcje ci odpowiadają? Mozesz go sprawdzić przed zakupem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada RZ830 to dobre granie. Kwestia funkcjonalności Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kh8 Napisano 26 listopada Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 22 minuty temu, Q21 napisał: RZ830 to dobre granie. Kwestia funkcjonalności Z tego co sprawdzalem to RZ830 jest z tego samego roku co moje 686, więc mniemam, że ma dokładnie te same funkcje, które na ten moment mi wystarczają. W porównaniu do 7100 nie ma DIRACa, hdmi 2.1 czy jeszcze coś pominąłem ? Jeżeli chodzi o jakość dzwięku rozumiem ze RZ830 będzie lepszy niż 7100 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada 2 godziny temu, Kh8 napisał: Jeżeli chodzi o jakość dzwięku rozumiem ze RZ830 będzie lepszy niż 7100 ? Zdecydowanie. Ta seria, razem z 840`tką to kultowe modele. Podejrzewam, że pomiędzy 7100 i 830 różnica będzie też w preampie, ale nie mam pewności stuprocentowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada 6 godzin temu, Kh8 napisał: W porównaniu do 7100 nie ma DIRACa, hdmi 2.1 czy jeszcze coś pominąłem ? Chyba nie RZ830 ma za to pełne preouty, a NR7100 tylko na front. 7 godzin temu, Kh8 napisał: Jeżeli chodzi o jakość dzwięku rozumiem ze RZ830 będzie lepszy niż 7100 ? Ogółem tak, ale Dirac mógłby dużo zmienić, mimo że AccuEQ też jest niezłe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada Dnia 26.11.2024 o 10:28, Kh8 napisał: W porównaniu do 7100 nie ma DIRACa, hdmi 2.1 czy jeszcze coś pominąłem ? Jeżeli chodzi o jakość dzwięku rozumiem ze RZ830 będzie lepszy niż 7100 ? No Dirac akurat sporo zmienia. Ale teraz tez go nie masz. Zdecydowanie lepiej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kh8 Napisano 29 listopada Autor Udostępnij Napisano 29 listopada Panowie mam takie pytanie. Mam juz rz830 i problem z drugim subem. W setupie nie ma mozliwosci wyboru ustawienia glosników 7.2. W 686 mialem wybrane 7.1 i jak podlaczylem drugi sub to odrazu dzialal, w rz830 nie dziala niestety. czy to jest problem konfiguracji czy moze problem z gniazdem chinch ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia RZ830 nie ma dwóch niezależnych korekcji na suby. Powinien działać od razu po wpięciu. A spróbuj zamienić czy to nie kwestia suba albo kabla. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kh8 Napisano 5 grudnia Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia Okazało się ze jest problem z gniazdem, ale po wizycie w serwisie już wszystko ok. Biorę się za posłuchanie ampli w KD i muzyce. Na szybko w porównaniu do 686 wydaje mi się ze rz830 gra mocniej i scena wydaje się jakby szersza. Druga sprawa to, według mnie, jest mniej basu niż w poprzdednim ampli. I tutaj mam pytanie do Was, czy te dwa suby z zestawu KEF to optymalne rozwiązanie czy może lepiej zmienić na jeden konkretny ? Co byście polecali do tego zestawu, żeby to się mądrze zgrało ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia a czyli jednak no to ok. nie no model 830 jest dużo lepszy od 686 Osobiscie wole dwa suby mniejsze, teoretycznie słabsze. Ale pytanie na jaki ten jeden byś zmienił Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MASX Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia 14 godzin temu, Kh8 napisał: Na szybko w porównaniu do 686 wydaje mi się ze rz830 gra mocniej i scena wydaje się jakby szersza. Druga sprawa to, według mnie, jest mniej basu niż w poprzdednim ampli. Też kiedyś przesiadłem się z 686 ale na RZ840. Nie powiedział bym, że basu jest mniej. Jest on bardziej kontrolowany. W 686 jest on ciągnący się a w RZ bardziej punktowy. Dla mnie to była pozytywna zmiana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia 17 godzin temu, Kh8 napisał: I tutaj mam pytanie do Was, czy te dwa suby z zestawu KEF to optymalne rozwiązanie czy może lepiej zmienić na jeden konkretny ? Co byście polecali do tego zestawu, żeby to się mądrze zgrało ? Spróbuj jeden przestawić po przekątnej względem pierwszego. A jeśli jednak chciałbyś zmienić, to RELe z serii HT są bardzo fajnymi, uniwersalnymi subwooferami pod KD i stereo. Stricte pod kino SVSy z serii PB, Klipsche RP Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kh8 Napisano 6 grudnia Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia Zastanawiałem się nad: -Dali E9F z uwagi na brak miejsca potrzebuje cos kompakowego lub slim. E12F pewnie gra duzo lepiej , ale nie wiem czy go zmieszcze -REL T5 -Może cos ciekawego z KEF ? Nie chciałbym, żeby sub zagłuszył mi pozostałe głośniki, salon 25m2. No i najwazniejsze pytanie jak nowy sub wyoadnie na tle tych dwóch KEF co mam. czy to nie bedzie sztuka dla sztuki. bo one tez daja rade. Pozostałych głośników narazie nie mam jak wymienić. I na koniec głupie kryterium, ale dla mnie istotne zeby nowy sub byl tez dostepny w kolorze białym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia KEF KC62 to świetna opcja jeśli mieści się w budżecie Świetną slimką jest Buchardt SUB10 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts