Skocz do zawartości

Wygłuszenie sufitu

Speed024

Recommended Posts

Jestem w trakcie remontu kapitalnego domu i obecnie na etapie robienia sufitów podwieszanych. Mam rozprowadzone kable na zestaw 5.2.4 , chciałem wygłuszyc sufit płytami akustycznymi (z otworami), myślałem o płytach Knaufa , ale ciężko dorwać.

Jakie płyty karton gips akustyczne możecie mi polecić na sufit , w miarę dobry stosunek ceny do jakości ?

Czy dawać coś pomiędzy te płyty a sufitem surowym dodatkowo (jakieś wełny czy coś ) 

Z góry dzięki za pomoc 🙂

32 minuty temu, DiBatonio napisał:

ak, dawać np. PT80 i zostawić nad nią, a sufitem  pustą przestrzeń.

Dlaczego proponujesz pustą przestrzeń? Wiem że pochłanianie najlepsze jak pusto 200mm, ale są też inne kwestie które wówczas są problematyczne. Ponadto wypełnienie wełną działa efektywniej na niższe częstotliwości.

41 minut temu, Speed024 napisał:

Jakie płyty karton gips akustyczne możecie mi polecić na sufit , w miarę dobry stosunek ceny do jakości ?

Ja mam stąd, konkretnie RIGITONE 8/18q, wolną przesrzeń wypełniałem wełną i pogłos mam zdecydowanie niski.

https://www.rigips.pl/produkty/plyty-perforowane

Edytowano przez Butler

34 minuty temu, Butler napisał:

Dlaczego proponujesz pustą przestrzeń? Wiem że pochłanianie najlepsze jak pusto 200mm, ale są też inne kwestie które wówczas są problematyczne

Tak, jest skuteczniejsze. A jakie kwestie stają się problematyczne, mówisz o tych sonicznych?

37 minut temu, Butler napisał:

Ja mam stąd, konkretnie RIGITONE 8/18q

Cena bardzo atrakcyjna.

18 minut temu, DiBatonio napisał:

Tak, jest skuteczniejsze. A jakie kwestie stają się problematyczne, mówisz o tych sonicznych?

Z tego co się orientuję najskuteczniej dać wełnę oraz pustą przestrzeń. U siebie wypełniłem w całości, ale to była walka pomiędzy pogłosem a metrażem którego i tak sporo ubyło przez adaptację. Pustka to dobra do marketów by poprawić komfort soniczny, działa to naprawde fajnie, uczestniczyłem w pomiarach w jednym z centr handlowych. Do kina domowego dałbym jednak przynajmniej 50% przestrzeni wełny. Nie trzeba dawać obudowy do Atmosów, są większe szanse że stelaże nie będą dzwonić a o drobne błędy montażowe nietrudno. No i izolacja akustyczna między pomieszczeniami zyskuje, muszę naprawdę solidnie napędzić kino żeby na piętrze ktoś się skarżył.

Edytowano przez Butler

1 minutę temu, Butler napisał:

Z tego co się orientuję najskuteczniej dać wełnę oraz pustą przestrzeń.

No właśnie, dlatego napisałem koledze, aby od wełny do sufitu zostawić pustą przestrzeń. 

3 minuty temu, Butler napisał:

Do kina domowego dałbym jednak przynajmniej 50% przestrzeni wełny. Nie trzeba dawać obudowy do Atmosów, są większe szanse że stelaże nie będą dzwonić a

A no tak, tu ma być KD.

😉