marcinZG Napisano Wtorek o 18:07 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:07 (edytowany) Cześć, planuje zakup kina domowego głównie do oglądania filmów, z tym, że od muzyki (głównie elektronicznej) również nie zamierzam stronić. Kino zamierzam rozmieścić w salonie o pow. ok 26m2 (w układzie kwadratowym), który defacto łączy się z większą, otwarta przestrzenią (korytarz + kuchnia). Zgodnie z tematem wątku, planuje zakup amplitunera i 2 kolumn podłogowych na front w kwocie max 10tys (które docelowo będę chciał oczywiście rozbudować o głośniki na tył, centralny i subwoofer). Wiem, że amplitunery średnio nadają się do odsłuchu muzyki, tu zdecydowanie lepiej sprawdzają się wzmacniacze (poprawcie mnie jeśli sie mylę), a z racji tego, że chciałbym czasem posłuchać sobie muzyki to zdecydowałem się celować w amplituner z wyjściami preout do przyszłościowego dołączenia wzmacniacza (no chyba, że uświadomicie mnie że nie warto będzie przepłacać). Zgodnie z informacjami ktore uzyskałem, pod uwagę brałem 3 amplitunery, z czego najbardziej nastawiony jestem na ten pierwszy: 1. Denon AVC-X3800H 2. Yamaha RX-4A4 3. NAD T758 V3i W który z ww. ampli celować najlepiej? A może w żadnej z powyższych? Ponadto jakie kolumny byście polecili? Celowałem w Heco Aurora 700 (z racji wielu pochlebnych opinii), nie mniej jednak zostałem zbity z tropu, jakoby te kolumny były zbyt "biedne" do tych amplitunerów 🫣 Poza wyżej wspomnianym Heco, pochlebne informacje znalazłem o Pylonach (Opal 30, Saphire 31) czy też Monitor Audio Bronze z serii 500. A może żadne z powyższych i dacie mi na tacy inny wybór? Wiem że najlepiej samemu posłuchać, ale takiej możliwości nie mam i muszę szukać jakiegoś zaczepienia w subiektywnych opiniach z "życia wziętych". W chwili obecnej dobór głośników w zasadzie jest moją solą w oku...mam nadzieję że pomożecie mi dobrać sprzęt z którego będę zadowolony na lata 😉 Edytowano Wtorek o 18:09 przez marcinZG Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 08:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:02 Heja, No jest znaczna różnica miedzy amplitunerami które wybrałeś. NAD zagra zdecydowanie najlepiej jeśli chodzi i brzmienie stereo w połączeniu z kinem. Ale to jest starszy model. Starsze HDMI. Jest też na podobnej promocji Anthem 540 też jeszcze z tymi podobnymi złączami HDMI. Yamaha A4A dał bym na drugim miejscu ale tu znowu masz siwetny przestrzeny dzwien kinowy ktory takie naleciałości ma tez do stereo. Bardzo wydajna jednostka. Chcąc nie najnowsze HDMi mógł byś szukać poprzedników 1070 albo 1080 na rynku wtornym Denon będzie co ciekawe najbardziej wyposazony. Nowy, Złącza itp. Brzmieniowo będzie jednak najsłabszy, teoretycznie bo wiaodmo każdy ma inny gust. Ja na przykład Opali nie lubie. Szafiry są mocno basowe do nich fajnie brzmi Yamaha. Z Denonem bywa za mdło. Z kolei Bronze 500 odweotnie. Ze względu na swoją już dość jasną energie przekazu pasują do Denona z Yamaha bywa natarczywie. Heco 700 są stosunkowo uniwersalne ale to nie ppziom Bronze 500. Są jeszcze ELACi Debut Reference, QAcustic 3050i, KEF Q750, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano wczoraj o 11:35 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:35 17 godzin temu, marcinZG napisał: W który z ww. ampli celować najlepiej? A może w żadnej z powyższych? Ponadto jakie kolumny byście polecili? Celowałem w Heco Aurora 700 (z racji wielu pochlebnych opinii), nie mniej jednak zostałem zbity z tropu, jakoby te kolumny były zbyt "biedne" do tych amplitunerów 🫣 Poza wyżej wspomnianym Heco, pochlebne informacje znalazłem o Pylonach (Opal 30, Saphire 31) czy też Monitor Audio Bronze z serii 500. A może żadne z powyższych i dacie mi na tacy inny wybór? Cześć Najlepiej wybierać te zestawy, które najbardziej Ci się podobają Bo nawet jeśli ktoś Ci napisze, że X + Y są najlepsze, to możesz mieć całkiem inny gust Czemu nie masz możliwości odsłuchu? Osobiście polecałbym spojrzeć na wspomnianego Anthema MRX540, MA Bronze 500 dobrze do niego pasują. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts