Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Mało który TV wspiera DTS. Faktycznie oglądałem jakieś filmy IMAX Enhanced ale też na TV i nie zwróciłem uwagi na dźwięk. Jak kiedyś odnowię subskrypcję D+ to odpalę na FS i dam znać. 

Wygląd na to że tylko TV i przystawki z android mogą odtwarzać dźwięk DTS;X

https://help.disneyplus.com/pl/article/disneyplus-imax-enhanced#sound

Ale może to się zmieni z czasem, chociaż obsługa DTS będzie na pewno potrzebna

Napisano

Piszą tam: Uwaga: dźwięk IMAX Enhanced jest obecnie obsługiwany w Disney+ tylko na wybranych urządzeniach Android TV firm Sony, Hisense, Sharp i Xiaomi.

Ale może to jest początek zmian jednak ? Czy konkurencja pozwoli sobie na to żeby to odpuścić ?

Napisano
5 godzin temu, Andrzejigor napisał:

Piszą tam: Uwaga: dźwięk IMAX Enhanced jest obecnie obsługiwany w Disney+ tylko na wybranych urządzeniach Android TV firm Sony, Hisense, Sharp i Xiaomi.

Ale może to jest początek zmian jednak ? Czy konkurencja pozwoli sobie na to żeby to odpuścić ?

I tu powstaje pytanie czy kazdy amplituner który dekoduje DTS:X zdekoduje dżwięk DTS:X imax z Disneya .

Wydaje się mi ze nie , gdyż DTS:X jest oparty na DTS HD ( master na pewno a czy na Hi-Res to nie wiem ) a tu jest stratny format dżwięku ( coś na kształt DD+) o ile się nie mylę

Napisano

Ja mam wrażenie że to całe IMAX Enhanced to zwykły chwyt marketingowy. W obrazie inne proporcje które lepiej wypełniają przestrzeń ekranu i dźwięk DTS który na dobrą sprawę nawet nie wiadomo w jakim jest formacie. No chyba że ktoś wie na 100% co to jest dokładnie to z chęcią się dowiem. Gra Wam górna warstwa jak w Atmos?

Napisano
16 godzin temu, Iron napisał:

Zapewne masz rację , jednak ostatnio rzuciła mi się informacja o tym,  że na platformie Disney plus są oferowane treści IMAX , które mają ścieżkę dźwiękową w DTS:X. Czy ktoś to może potwierdzić? Ja mam niestety TV Szajmsuga , a on nie wspiera DTS (o czym zresztą sprzedawca "zapomniał" potwierdzić gdy go zachwalał)

No byłby to krok do przodu

Moj stary plazmowy telewizor nie wspiera takiego dzwieku z niczego i mam problem z głowy.

Dlatego używałem shielda :)