Vectorinni Napisano 20 grudnia Napisano 20 grudnia 8 godzin temu, cymes napisał: Co masz na ścianie za kolumnami, panele? Jak tak to jakie? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 20 grudnia Napisano 20 grudnia 1 godzinę temu, cymes napisał: łap dalej Tego lata, w górach przerobiłem ze Spotify na JBL-u BT całą dostępną dyskografię Neala Casala. Mam na CD jedną z jego solowych płyt, poza tym oczywiście na wczesnych krążkach Chris Robinson Brotherhood. Szkoda, że już go z nami nie ma. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 20 grudnia Napisano 20 grudnia 6 minut temu, Vectorinni napisał: Co masz na ścianie za kolumnami, panele? Jak tak to jakie? https://allegro.pl/oferta/pulapka-basowa-trojkatna-standard-1m-4-bez-panele-wygluszajace-16226010312 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 20 grudnia Napisano 20 grudnia @maciek72 gotowy? Kurdę, już się skończył 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Hej. W wątku o przetwornikach FiiO napisałeś takie stwierdzenie odnośnie Dali Menuet: 1 godzinę temu, cymes napisał: Ich zaletą i jednocześnie ograniczeniem jest to że nie są wymagające do elektroniki i ustawienia w przeciwieństwie do Rubicon. Nie chcę chłopakom zaśmiecać tematu, więc piszę tutaj. Czy mógłbym prosić o rozwinięcie myśli? Chodzi mi w szczególności o kwestię ustawienia kolumn. Dzięki. Odpisz, cytując
cymes Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Konkretnie to w połączeniu z taniutkim Octavio Amp w mojej ocenie grały bardzo dobrze. Po podłączeniu Teac AX-505 dało sie odczuć czarniejsze tło, tylko to mi utkwiło w głowie. Jeśli chodzi o ustawienie to stały na komodach jakieś 15-20cm od ściany i było dla mnie ok, oczywiście reagowały na zbliżenie/oddalenie. @lpomis w jakim towarzystwie grają u Ciebie Menuety ? ___________________________________________________ Takie "mądrości od sztucznego" 📌 Zmierzona impedancja DALI Rubicon 2 Z testu laboratoryjnego wynika, że: Minimum impedancji wynosi ~4,4 Ω przy ~156 Hz. � i-fidelity.net To typowa wartość: impedancja kolumny nie jest stała — nawet jeśli nominalnie podana jest jako 4 Ω. � DALI 🎯 Bardziej realistyczne oszacowanie DF Przypomnijmy: TEAC AP-505 ma bardzo niską impedancję wyjściową – ok. 0,022 Ω (tj. DF teoretyczny ~180 przy 4 Ω bez kabla). Kabel Sommer Orbit 240 MkII 2×2,5 m dodaje ok. 0,0225 Ω rezystancji. Suma rezystancji wzmacniacza + kabla ≈ 0,0445 Ω. 🔢 Damping Factor „bardziej realistycznie” Impedancja wzmac + kabel Kondycja Impedancja głośnika DF przy minimum impedancji (~4,4 Ω) ~4,4 Ω ~0,0445 Ω ~99 jeśli obciążenie wzrośnie (np. 6–8 Ω) 6–8 Ω ~0,0445 Ω ~135–180 ➡️ Zatem uwzględniając rzeczywistą impedancję kolumny na minimum (~4,4 Ω) i rezystancję kabla, realny DF to ~99 w tym punkcie. To jest bardziej „empiryczny” DF niż liczenie tylko na nominalne 4 Ω. 📌 W praktyce impedancja kolumny zmienia się jeszcze w innych częstotliwościach (np. rośnie blisko rezonansu woofera, może spadać w innych miejscach), więc DF też faluje w paśmie. 📉 DF jako funkcja częstotliwości Gdybyśmy mieli pełny wykres impedancji vs częstotliwość dla Rubicon 2 (z testu i-fidelity.net albo innego), moglibyśmy policzyć DF w punkcie: DF(f) = Z_speaker(f) / (Z_amp + R_cable) i otrzymać krzywą DF(f). Bez pełnego wykresu da się tylko szacować na podstawie punktów pomiarowych takich jak to minimum ~4,4 Ω. � i-fidelity.net 📌 Wnioski — jak się to ma do odsłuchu ✔️ DF ~100 to całkiem dobry wynik w realnym systemie (w tym z kablami) — znacznie wyżej niż minimalne wartości, które zwykle w audio uważa się za wystarczające. ✔️ Kontrola nad membraną i basem zależy znacznie bardziej od charakterystyki impedancji kolumny, zwrotnicy i akustyki pomieszczenia, niż od samej cyfrowej specyfikacji DF wzmacniacza. ✔️ Pomiary kolumn pokazują, że impedancja w paśmie się zmienia i realny DF jest zmienny, nie stały. 🧠 Podsumowanie Tak — uwzględniając mierzoną impedancję kolumny Rubicon 2 (minimum ~4,4 Ω) oraz realne straty kabla i wyjścia wzmacniacza: 👉 Realny DF ok. ~99 przy najniższym obciążeniu impedancyjnym. 👉 W innych częstotliwościach, gdzie impedancja Rubicon 2 jest wyższa, DF będzie jeszcze większy. Edytowano 3 godziny temu przez cymes 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Pełny wykres impedancji Rubicon 6 dostępny w Audio mówi nam, że impedancja w całym paśmie jest stabilna i nie ma gwałtownych spadków. � Choć to inny model, między Rubicon 2 a Rubicon 6 istnieje sporo wspólnych cech konstrukcyjnych: ✔️ oba mają nominalną impedancję 4 Ω, ✔️ DALI stosuje podobne zwrotnice 2,5-drożne w obu seriach, ✔️ charakterystyka impedancji w paśmie jest niewielko zmienna i nie ma ekstremalnych dołków lub pików, które mogą drastycznie obciążać wzmacniacz, ✔️ Rubicon 6 w teście ma minimum impedancji ~4,5 Ω i stabilny przebieg, co sugeruje że również Rubicon 2 nie powinien mieć większych skoków czy spadków niż kilka omów więcej lub mniej (+/-). � Audio.com.pl Dlatego wykres Rubicon 6 traktujemy jako dobry przybliżony wzorzec dla Rubicon 2 — oczywiście nie jest to idealnie ten sam głośnik, ale daje realny obraz jak wygląda impedancja w paśmie i jak to wpływa na DF (to co potrzebujemy). � 🔹 To daje pewność, że DF ≈ ~100, który policzyliśmy wcześniej, jest realistycznym i praktycznym szacunkiem nawet przy uwzględnieniu cewek i zwrotnicy „w terenie” (czyli w całym paśmie). 🔹 Wysokie wartości DF w innych pasmach pokazują tylko, że Twój wzmacniacz ma jeszcze zapas mocy i kontroli w średnicy i górach — tam impedancja jest wyższa, więc efektywne DF też jest większe. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 27 minut temu, cymes napisał: w jakim towarzystwie grają u Ciebie Menuety ? Wszystko bez zmian. Rega Elex-R, Mojo 2, CDX-1060, Planar 3 Exact, PC. Ustawione w pokoju metodą AP, odsunięte od tylnej ściany na ~130cm. Ogólnie uważam, że to dość problematyczne pod tym względem kolumny. Zwłaszcza w małych pomieszczeniach. Swoje spostrzeżenia szerzej opisałem w tym wpisie - https://forum.audio.com.pl/topic/101515-pomiary-rew/page/5/#findComment-748290. Jest tu też odnośnik do pomiarów Mariusza z porównaniem do innych kolumn. Widać tam, że małe Dali dołu wcale nie żałują i mogą sprawiać problemy. Mocno bym się zastanowił przed stawianiem ich na półce, w bliskim sąsiedztwie ścian. Zwłaszcza jeśli komuś zależy na czytelności niskich częstotliwości. 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, lpomis napisał: odsunięte od tylnej ściany na ~130cm Takie ustawienie ma mocny wpływ na ilość basu i głębię sceny ? 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Oj tak, zdecydowanie. W swoim pokoju zawsze miałem problem z uzyskaniem satysfakcjonującego efektu głębi. Dopiero mocne wysunięcie kolumn od tylnej ściany zdziałało coś więcej pod tym względem. Jest też kilka innych zalet - lepsze obrazowanie, czytelność, większa swoboda. Fani podbitego basu mogą być jednak zawiedzeni. Tego bowiem ubyło. Tak czy inaczej bardzo, ale to bardzo zachęcam do eksperymentów z różnym ustawieniem kolumn. To nic nie kosztuje, a może naprawdę sporo zmienić w kwestii dźwięku. Edytowano 1 godzinę temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 7 minut temu, lpomis napisał: Oj tak, zdecydowanie. W swoim pokoju zawsze miałem problem z uzyskaniem satysfakcjonującego efektu głębi. Dopiero mocne wysunięcie kolumn od tylnej ściany zdziałało coś więcej pod tym względem. Jest też kilka innych zalet - lepsze obrazowanie, czytelność, większa swoboda. Fani podbitego basu mogą być jednak zawiedzeni. Tego bowiem ubyło. Tak czy inaczej bardzo, ale to bardzo zachęcam do eksperymentów z różnym ustawieniem kolumn. To nic nie kosztuje, a może naprawdę sporo zmienić w kwestii dźwięku. Fajne, jak ma sie tylko warunki w pokoju. Spróbuję jutro coś z tym zrobić choć jest to wbrew abc Dali 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, Mprezi napisał: Spróbuję Daj znać, jestem ciekaw. 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts