BlaBla Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 8 minut temu, cymes napisał: Jak pomieszczenie pomogło to pewnie tak. (strojenie portu 42,5hz) Ciekawe że @BlaBla odczuwa większe zejście pomimo że Sonusy na papierze schodzą niżej. Nie do końca chodziło mi o niższe zejście tylko o efekt: 1. uwydatnienia basu poprzez cofnięcie tonów średnich "do szeregu" 2. zróżnicowania i realności basu, przez co stał się bardziej zauważalny Zatem bas wcale nie musi być niższy - wystarczy że jest lepszy i lepiej ułożony w całości brzmienia aby zwracał uwagę. Ale teraz po prawie 2 tygodniach nadal brzmi wiernie i realistycznie ale juz nie robi wrażenia, tzn. nie przykuwa uwagi sam z siebie. 3 Odpisz, cytując
cymes Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, BlaBla napisał: zróżnicowania i realności basu, przez co stał się bardziej zauważalny Basior Rubiconów jest fajnie zróżnicowany a zakres 60-120hz odpowiada za jego muzykalność. @BlaBla jak finalnie zostałeś z ustawieniem ? 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Stoją na wprost równolegle do ścian. W sumie zgodnie z zaleceniami producenta. Dałem je jeszcze ciut do przodu i miałem wrażenie poprawy głębi ale może to tylko taka plyta się trafiła, bo ruch był niewielki i nie chce mi się wierzyć, ze dał taki efekt zauwazalny. Raczej nagranie. Dziś posłucham więcej. Właśnie zamawiam standy pod wymiar, dzięki którym kolumny jeszcze ciut się odsuną od ścian . Niewiele, ale u mnie na tej osi każdy cm jest wart poświęceń 🤣. 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) Korzystając z nowego modułu Bartka Chojnackiego https://chatgpt.com/g/g-693a81480dac81919ba758c6bf92c404-agh-speakerlab Parę słów na temat tytułowych kolumn DALI Rubicon 2 – ujęcie ogólne (bez marketingu) Rubicon 2 to monitor o bardzo dojrzałym kompromisie projektowym, nie „efektowny”, lecz systemowo poprawny. Fundament konstrukcyjny 6,5" woofer o wysokiej stracie wewnętrznej (wood fibre) miękkie zawieszenie → niska agresja nieliniowości strojenie bass-reflex nastawione na ciągłość i integrację, nie na „punch demo” tweeter 29 mm → niski podział, spójna średnica Z punktu widzenia inżyniera: Rubicon 2 nie maskują błędów toru, ale też ich nie podkreślają – pokazują czas, nie kontur. Rubicon 2 to konstrukcja wyraźnie audiofilska, stawiająca na naturalność i kulturę dźwięku, a nie na maksymalną efektywność czy „studyjną” neutralność. Średnica to bardzo mocna strona kolumn Naturalna, lekko ocieplona, dobra czytelność wokali Brak agresji w zakresie 1–3 kHz, co jest świadomym strojem 👉 Z punktu widzenia elektroakustyki: To sugeruje lekko wygładzoną charakterystykę amplitudową w górnej średnicy, kosztem absolutnej „płaskości”. Wysokie tony gładkie, nienachalne, dobra rozdzielczość, ale bez „iskry” typowej dla metalowych kopułek. Bas zaskakująco głęboki jak na monitor. Nieliniowości przy wyższych poziomach (DIS, LSI) Przy większych wychyleniach: rosną IMD w niskim basie ograniczona zdolność do grania bardzo głośno ➡ Typowy kompromis: membrana o dobrych właściwościach tłumiących ale nie jest to monitor do wysokiego SPL Wymagają wydajnego prądowo wzmacniacza Z tanim amplitunerem stracą kontrolę basu Najważniejsze wady (w skrócie) ❌ Nie są neutralne jak monitory studyjne ❌ Ograniczona dynamika przy wysokich poziomach ❌ Kierunkowość średnicy wymaga dobrego ustawienia ❌ Bass-reflex z tyłu = wrażliwe na odległość od ściany Rubicon 2 nie są łatwym obciążeniem: minimum impedancji <4 Ω istotne przesunięcia fazowe w basie port + woofer = złożona impedancja zespolona nie są przesadnie efektywne są bardzo „czyste” mechanicznie nie maskują błędów czasowych Wiele wzmacniaczy AB: traci kontrolę przy jednoczesnym spadku impedancji i dużej składowej biernej reaguje „wolniej” prądowo W praktyce przedwzmacniacz kształtuje warunki pracy końcówki mocy, a nie tylko „reguluje głośność” Każda zmiana sygnału sterującego bezpośrednio wpływa na sposób kontroli przetwornika Bas nie jest falą sinusoidalną. To: strome zbocza szybkie zmiany amplitudy duża zawartość energii niskoczęstotliwościowej i informacja czasowa AP-505 sterowany Monoceros, to w pomiarach systemowych (nie samej kolumny!) zobaczylibyśmy: ✔ Krótszy czas zaniku odpowiedzi impulsowej LF ✔ Mniejsze przeregulowanie (overshoot) przy skoku sygnału ✔ Niższe IMD przy sygnałach złożonych (kick + bas) ✔ Lepszą stabilność pracy woofera w okolicach Fb To nie są różnice amplitudowe, tylko czasowe i dynamiczne. Edytowano 7 godzin temu przez cymes 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Taaak, czyli już nie wiem, dobrze czy nie...? 😂 Dla zwykłego użytkownika wynika z tego co najwyżej, że trudne w ustawieniu (br z tyłu, wrażliwe na bliskość ścian, tony średnie zwłaszcza wokale wymagają starannego ustawienia), trudne w napędzeniu (dużą moc końcówki i odpowiedni pre albo taka integra) no i słabo grają z wysoką głośnością.... Średnia reklama. Jakbym przeczytał takie coś, to szukałbym dalej 😁. 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) No właśnie to nie reklama. Potwierdza moje obserwacje że dobrze grają w wąskim rozstawie (kierunkowa średnica) @BlaBla o napędzie nie mamy się czym martwić Teac robi to świetnie. Jak na takiego purystę napisał że grają naturalnie i to najważniejsze i tak je odbieram, według mnie to zasługa materiałów membran - celuloza i jedwab. Ten bas to nieźle skomplikowana sprawa. Edytowano 7 godzin temu przez cymes 2 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dzisiaj znowu prowadzę eksperymenty z ustawieniem. Rozstaw kolumn bez zmian, skierowane na wprost. Zmiana na osi przod-tył. Przesunięcie o 40 cm do przodu daje efekt w postaci rozciągnięcia sceny w głąb. Mimo iż kolumny zbliżają sie do mnie na równe 200 cm , tworząc idealny trójkąt równoboczny, scena nie przybliża się wcale, tylko jej front zostaje gdzie był, a tył odjeżdża w głąb. Znacząco poprawia sie detal co wynika chyba z dwóch kwestii - po prostu kolumny są bliżej mnie, po drugie bas robi się bardziej kulturalny, mniej dosadny, a przez to "odsłania" się reszta. Po cofnięcie kolumn na pierwotne miejsce (40 cm w tyl) wszystkie instrumenty bardziej gromadzą się wprost przed słuchaczem, sa tak blisko, że jakby nachodziły na siebie. Wrażenie po ponownym przesunięciu w przód jest dosłownie takie, jakby muzycy lekko rozeszli się w bok i tył, tak na krok dwa od siebie, dając sobie przestrzeń! Szokujące doświadczenie. Może standy na kółkach to nie jest do końca 'koszerne" rozwiązanie w świecie audio (?) ale może sensowne.... 4 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, BlaBla napisał: bas robi się bardziej kulturalny, mniej dosadny, a przez to "odsłania" się reszta. Każdy zabieg poprawiający precyzję basu wpływa na bardziej czytelną średnicę. Poeksperymentuj z bas reflex w różnych trybach, u mnie aperiodic / lossy vent. 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, cymes napisał: Poeksperymentuj z bas reflex w różnych trybach, u mnie aperiodic / lossy vent. Nawet nie wiem co to jest....😧 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Spróbuj najpierw otwarty vs zamknięty, jest jeszcze pośrednie rozwiązanie. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Posłuchałem trochę i wnioski mam takie: 3-4 plyty zagrały bdb gdy kolumny z przodu, jedna zagrała niespodziewanie kiepsko w obu ustawieniach ale tu gdzie kolumny wyjechaly do przodu to nie dało się w ogóle sluchać - zupelne rozdzielenie kanałów, porażka, jedna płyta lepiej zagrała gdy kolumny były cofnięte. To oczywiście mała próba ale za to zupełnie losowa - wszystkie płyty to świeży zakup, różne roczniki i wytwórnie. Także chyba zamówię standy na kółkach 😜. Koniec eksperymentów, bo już mnie plecy bolą 😂. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 19 minut temu, BlaBla napisał: Nawet nie wiem co to jest....😧 Biała pianka bardzo rzadka, szara typowa akustyczna piramidka. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, BlaBla napisał: Może standy na kółkach to nie jest do końca 'koszerne" rozwiązanie w świecie audio (?) ale może sensowne.... To może jeszcze jakiś motorek i pilot do tego . Szanujmy swój kręgosłup - zdrowie najważniejsze. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, cymes napisał: Biała pianka bardzo rzadka, szara typowa akustyczna piramidka. Kurde, przy pomocy AI wyprzedziłeś KEFa w opracowaniu drugiej wersji metamateriału. Rajdek łobuzie, masz smykałkę do audio. Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts