Skocz do zawartości

Dali Rubicon 2

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Wing0 napisał:

To jak Cie stać to czemu masz taki przeciętny wzmacniacz?

Bo kasa nie gra 😁

https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2547-yamaha-a-s1100

Yamaha A-S1100
https://www.avtest.pl/audio-video/wydania-2015/item/304-10-2015

1 godzinę temu, Wing0 napisał:

Przepraszam magnacie za to, że Twoje ego uraziłem :D

Ech, ta dzisiejsza młodzież, całe życie na kredycie 🤦

Edytowano przez pairtick
Napisano
3 minuty temu, Mprezi napisał:

Rubikore zostawiam. Po sylwestrze i opiniach moich kolegów zdecydowałem ze zostają 

Wąskim gardłem do tych klocków jest piecyk który musi mieć prądu x 2

Idealny byłby naim supernait 3 ale kosztuje swoje

8 minut temu, pairtick napisał:

Bo kasa nie gra 😁

https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2547-yamaha-a-s1100

Yamaha A-S1100
https://www.avtest.pl/audio-video/wydania-2015/item/304-10-2015

Ech, ta dzisiejsza młodzież, całe życie na kredycie 🤦

Dobrze prawisz Patrick 

Napisano
13 minut temu, BlaBla napisał:

Z opisów wnoszę, że mi by przypadła do gustu. 

Nie śledzę jakoś specjalnie rynku, ale na eBay UK, nikt A-S1100 nie sprzedaje 🤔

Teraz już nie robią NATURAL SOUND 😁 

5F30BEA604F94A0C8ABEC8A1E431BE24_12073_40ca1616af1bc62fd250e2c421c64506~2.jpg

Napisano
5 godzin temu, Mprezi napisał:

Patrick, czy ty masz yamahe a-s1100? Z jakimi kolumnami je łączysz?  Zdecydowałem sie na zakup s1200 ale w Polsce braki w dystrybucji... Wiele osób ja łączy z Dali jako dobrą synergie i taki mam zamiar. 

Ciekawi mnie efekt. Dla mnie Yamaha  o 180 stopni od Naima w charakterze. Co do wydajności Naima mam XSa. Lubie go, fajnie plumka z moimi mało wymagającym kolumnami. Ale zaliczyłem szok jak zagrał z trudniejszymi do napedzenia monitor audio. Zero kontroli i energi. Sił mu brakło dosłownie... pierwszy raz poczułem dosłownie co znaczy brak kontroli i mocy... ale za to Arcam rozwinął skrzydła. U mnie na odwrót zupełnie. 

Napisano
Dnia 2.01.2026 o 19:38, Mprezi napisał:

Denon to bardzo wysoki i dostojny drogi model. Pewnie ma własnego doskonałego daca

Ciekawe którego dac wybierzesz bo masz ich obecnie sporo

DAC to brzmienie, czyli bardzo indywidualna sprawa.

Napisano
9 godzin temu, BlaBla napisał:

Słychać najdrobniejsze niuanse i roznice brzmień. Przesunięcie dłonią po strunach gitary czy kontrabasu wywołuje wrażenie bardzo realne - to nie tylko słychać ale wręcz czuć wibrację.

To jest moja płyta referencyjna. 

Screenshot_20260104-001229.png

Napisano
7 godzin temu, pairtick napisał:

Bo kasa nie gra 😁

Mhm dlatego kupiłeś tak drogie kolumny ;). 

Jakże miło być do młodzieży czasem zaliczonym, to chyba przez wygląd  :D. Dzięki.

Napisano
8 godzin temu, pairtick napisał:

Bo kasa nie gra 😁

Naprawdę?

Te słowa w kontekście sprzętu, którego dotyczą, trącą lekką nonszalancją.

Ta Yamaha 10 lat temu wyceniona na 7,5k dzisiaj, uwzględniając inflację i pandemiczny wstrząs cenowy, kosztowałaby (nowa) co najmniej drugie tyle. Gdybyś to napisał o nowym sprzęcie kosztujacym 1000 zl to zgoda. Piszesz o klocku, który dziś byłby wart 15k i wg Ciebie kasa nie gra....🤔. Wartość sprzętu i fakt, że masz go od 10 lat przeczą tej tezie - są doskonałym dowodem na to, że kasa właśnie gra. Oczywiście tylko ta dobrze wydana...😉 tj na sprzęt wykonany jak należy i z myślą o użytkowniku, a nie tylko o kieszeni zarządu. 

Napisano
18 godzin temu, BlaBla napisał:

Problem gdy masz 2 preampy. Dlatego przydałaby się drugą para wyjść analogowych w cedeku.

Myślisz że oba zostaną ? :)

Nie powiem że preamp w Teac NT jest zły, ale jak podłączyłem A klasowy to nie ma już powrotu.

Napisano
9 godzin temu, pairtick napisał:

Teraz już nie robią NATURAL SOUND 

A szkoda. Lubiłem starą Yamahę właśnie za ten charakter grania. Z NATURAL to nie miało nic wspólnego , bo dźwięk był ciut ocieplony , ale sygnatura była niezmienna od lat. Zawiodłem się dopiero na CD-700. Słychać było mimo napisu , że Yamaha odeszła od tego specyficznego brzmienia.

Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

drugie pre ? Spojrzałem na Twojego Teaca i znalazłem coś takiego

Kolega ma UD-507 urządzenie zaprojektowane jak autorski dac z funkcją pre. NT jest zaprojektowany głównie jako streamer z dac i pre. Samo pre będą pewnie bardzo zbliżone, Teac używa autorskiej regulacji głośności również w swoim premium - Esoteric (QVCS).

8 godzin temu, pairtick napisał:

To jest moja płyta referencyjna. 

Screenshot_20260104-001229.png

Piękna, genialny master na Tidal.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

@BlaBla a jakie masz drugie pre ? Spojrzałem na Twojego Teaca i znalazłem coś takiego. To dla tych co nie wiedzą jak wygląda kolor srebrny :) 

teac.jpg

@cymes nowe wzmacniacze Yamahy słuchałem tylko na AVS , więc raczej nie mogę się wypowiadać. Lubię tą firmę.

Tak jak pisze @cymes mam ud 507, a w WBA mam zamówiony Blazebird (dual mono na 6sn7 i 2a3). Mam obiecany na marzec....

Napisano
7 minut temu, BlaBla napisał:

a w WBA mam zamówiony Blazebird (dual mono na 6sn7 i 2a3).

Będę u Piotra 17 stycznia , zobaczę czy już się tworzy :) Czyli będziemy mieli ten sam podobny sprzęt. Ja mam Blazebirda na innych sterujących / ECC88 / , Piotr zrobił mi przejściówki cokołów na 6sn7 , ale potrzebne było jeszcze wyrównanie prądowe. Taki przełącznik , ale jakoś nie dotarłem, by to zainstalować i zostałem przy ECC88. Rozważ jakie wejścia i wyjścia potrzebujesz , nawet przyszłościowo. Jadę do Piotra , by mi dorobił w Blazebirdzie wyjście na subwoofer. Za to kocham małe manufaktury , że każdy upgrade jest możliwy a i opieka nad sprzętem zacna. Monoblocki miałem dwa razy modyfikowane , łącznie z większością płytek. Cenię WBA za solidność wykonania. Gratuluję wyboru.

Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

Będę u Piotra 17 stycznia , zobaczę czy już się tworzy :) Czyli będziemy mieli ten sam podobny sprzęt. Ja mam Blazebirda na innych sterujących / ECC88 / , Piotr zrobił mi przejściówki cokołów na 6sn7 , ale potrzebne było jeszcze wyrównanie prądowe. Taki przełącznik , ale jakoś nie dotarłem, by to zainstalować i zostałem przy ECC88. Rozważ jakie wejścia i wyjścia potrzebujesz , nawet przyszłościowo. Jadę do Piotra , by mi dorobił w Blazebirdzie wyjście na subwoofer. Za to kocham małe manufaktury , że każdy upgrade jest możliwy a i opieka nad sprzętem zacna. Monoblocki miałem dwa razy modyfikowane , łącznie z większością płytek. Cenię WBA za solidność wykonania. Gratuluję wyboru.

Wiem, że Pan Piotr już ma dla mnie obudowę. Zaplanowane są dwa zestawy wejść i dwa zestawy wyjść. Przełącznik hebelkowy z tyłu do wyboru źródła a z przodu dwa pokrętła: selektor wyjść i głośność. 

Napisano
17 minut temu, BlaBla napisał:

Wiem, że Pan Piotr już ma dla mnie obudowę.

Zawsze coś :) 

Ja zażyczyłem sobie coś takiego. Mam też w pre zamontowany desymetryzator. Chodzi o to , że DAC ma wyjścia XLR symetryczne i takie mam wejście w Blazebirdzie , ale monoblocki są już normalne RCA.

20210829_181713.jpg

Napisano
1 minutę temu, tomek4446 napisał:

Zawsze coś :) 

Ja zażyczyłem sobie coś takiego. Mam też w pre zamontowany desymetryzator. Chodzi o to , że DAC ma wyjścia XLR symetryczne i takie mam wejście w Blazebirdzie , ale monoblocki są już normalne RCA.

20210829_181713.jpg

Grasz nim tylko z Ironami, czy używasz go jeszcze w jakiejś konfiguracji?

Napisano
11 godzin temu, Wing0 napisał:

Mhm dlatego kupiłeś tak drogie kolumny ;). 

Kiedy wreszcie dotrze do ludzi w Polsce, że Polacy w UK, niekoniecznie pracują na zmywaku 🤦‍♀️

10 godzin temu, BlaBla napisał:

Naprawdę?

Te słowa w kontekście sprzętu, którego dotyczą, trącą lekką nonszalancją.

Ta Yamaha 10 lat temu wyceniona na 7,5k dzisiaj, uwzględniając inflację i pandemiczny wstrząs cenowy, kosztowałaby (nowa) co najmniej drugie tyle. Gdybyś to napisał o nowym sprzęcie kosztujacym 1000 zl to zgoda. Piszesz o klocku, który dziś byłby wart 15k i wg Ciebie kasa nie gra....🤔. Wartość sprzętu i fakt, że masz go od 10 lat przeczą tej tezie - są doskonałym dowodem na to, że kasa właśnie gra. Oczywiście tylko ta dobrze wydana...😉 tj na sprzęt wykonany jak należy i z myślą o użytkowniku, a nie tylko o kieszeni zarządu. 

I o tym właśnie, przewrotnie, mówię.

A-S1200 kosztuje £2.5k i to jest drogo. Natomiast ja, dziesięć lat temu, kupiłem A-S1100 za £1.1k 😀

Napisano
30 minut temu, pairtick napisał:

Kiedy wreszcie dotrze do ludzi w Polsce, że Polacy w UK, niekoniecznie pracują na zmywaku 🤦‍♀️

Gościu ja nawet nie wiem gdzie mieszkasz i w dupie mam gdzie pracujesz, poza tym co jest takiego urągającego w pracy na zmywaku... jakiś dziwny typ jesteś, kończmy te dyskusje bo widzę że Twoje fale radiowe są na innej częstotliwości...

Napisano
8 godzin temu, cymes napisał:

z Yamahą nie jest tak że modele "setne" grają inną sygnaturą niż "tysięczne" ?

Opierając się na brzmieniu daca w NP-S303, coś może być na rzeczy.

https://www.avtest.pl/odtwarzacze-strumieniowe/item/910-yamaha-np-s303

Zupełnie się nie zgadzam z Lackim.

6 godzin temu, tomek4446 napisał:

Za to kocham małe manufaktury , że każdy upgrade jest możliwy a i opieka nad sprzętem zacna.

Aczkolwiek, ma to 'zady i walety' 😉

8 godzin temu, tomek4446 napisał:

A szkoda. Lubiłem starą Yamahę właśnie za ten charakter grania. Z NATURAL to nie miało nic wspólnego , bo dźwięk był ciut ocieplony , ale sygnatura była niezmienna od lat. Zawiodłem się dopiero na CD-700. Słychać było mimo napisu , że Yamaha odeszła od tego specyficznego brzmienia.

CD-S700?

BurrBrown, podobnie jak w NP-S303 ☹️

Napisano
1 godzinę temu, pairtick napisał:

BurrBrown, podobnie jak w NP-S303

Nie jestem na tyle specjalistą by móc jednoznacznie określić co sprawia , że z ciepłego dźwięku starych Yamah zrobili dźwięk techniczny. U mnie w CDX-1060 jest YAC506-D :)