maskun Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada Cześć. Myślę poważnie o zleceniu zrobienia jakiś kolumn 3 droznych na głośnikach Satori Textreme lub Illuminator (może Revelator) Czy są jakieś kluczowe cechy żeby wybrać sb acoustics lub scan speaka ? podobne koszta głośników ale pewnie są inne zalety/wady jednych a drugich ? w sieci sprzeczne informacje i wygląda jakby to było obojętne - przynajmniej wielu tak twierdzi że to konkurencyjne wysokiej klasy głośniki i jedne i drugie będa dobre (heh tak dyplomatycznie opisane często jest) ps. znacie z pamięci jakieś gotowe zestawy głośnikowe (produkty komercyjne) gdzie są tylko textreme albo tylko illuminatory ? ciekawe czy wtedy ceny bedą się znacząco różnić ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada Jeden z wielu. Nie znam ceny, nie moje. Customowe.’ Znam konstruktora. Jeśli kiedykolwiek chciałbyś się zorientować podam kontakt.’ 28 minut temu, maskun napisał: Czy są jakieś kluczowe cechy żeby wybrać sb acoustics lub scan speaka ? To „problem” konstruktora. 30 minut temu, maskun napisał: wielu tak twierdzi samemu się przekonaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 3 minuty temu, AudioTube napisał: Jeśli kiedykolwiek chciałbyś się zorientować podam kontakt super dzięki za propozycje - możesz priv podać. Kolumna ciekawa - wydaje się szczupła ale ciężko ocenić bo nie ma perspektywy. Ładnie ta szachownica wygląda ale również ładnie "nacięcia" na Revelatorze 🙂 wyglądają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada To nie Revelator. Audiofile tacy jak ja lubią operować terminami o których nie mają zielonego pojęcia 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada wiem że nie - pisze ogólnie ze zachwalając szachownice Textreme zachwalam że równie ładnie wygląda Revelator 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada (edytowany) 1 godzinę temu, maskun napisał: Czy są jakieś kluczowe cechy żeby wybrać sb acoustics lub scan speaka ? Popatrzyłbym na konstrukcję / materiał samego przetwornika. Np. jednym podoba się bardziej średnica odtwarzana przez głośnik z polipropylenu, inni wolą celulozę itd. Z tego, co pamiętam z rozmowy z P. Urbańskim (YB Audio) np. Revelator lubi pracować w sporym litrażu - większym niż niektóre konkurencyjne przetworniki o podobnych wymiarach. Rożne rozmiary. Nie kupisz np. Revelatora 16.5 cm (15 lub 18). A Textreme - owszem, ale tu z kolei nie ma chyba 18 cm (17 lub 19). Edytowano 27 listopada przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada @Rafał S 1. To do mojej weryfikacji - muszę tego odsłuchać obok siebie ale sam wiesz że słuchajac różnych konstrukcji w jednym polipropylen a drugim celuloza różnica nie będzie tylko tym się różniła (strojenie, zwrotnica, obudowa). Musiałbym żywcem w tej samej kolumnie włożyć raz taki a raz inny głośnik a to będzie ciężki do zrealizowania.. 2. Litraż nie istotny - w sensie moge mieć wielkie kolumny a mogę mniejsze. Podstawkowe jednak odpadają całkowicie bo mam >30m2 i robiłem takie testy. Mała kolumna źle u mnie gra - nie wiem jak to wytłumaczyć. 3. No na etapie dobierania podzespołów wezme to jak najbardziej pod uwagę 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada @maskun Zrobiłeś u siebie pomiary (np. Umikiem i REW-em)? Wiesz na jakiej / jakich częstotliwościach masz rezonans? Masz / planujesz kupić DSP (we wzmacniaczu lub zewnętrzne)? Od tego bym zaczął. A potem wypożyczyłbym gotowe paczki z oferty np. YB Audio czy AkustyKa na rozważanych przetwornikach i o wymiarach zbliżonych do docelowych. Kolumny na zamówienie to interesująca opcja pod względem relacji jakości do ceny, ale też większe ryzyko. Pamiętaj, że to produkt, który bardzo traci na wartości przy odsprzedaży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 23 minuty temu, Rafał S napisał: A potem wypożyczyłbym gotowe paczki z oferty np. YB Audio czy AkustyKa Akurat chyba tylko Pawła trzeba poprosić bo z Panem Andrzejem rozmawiałem to w ogóle nie można tego odsłuchać. Każdą pozycja u Akustyka się zamawia bez opcji odsłuchu. Chyba że akurat ma takie kolumny bo robi komuś i można akurat wykorzystać. 38 minut temu, Rafał S napisał: Pamiętaj, że to produkt, który bardzo traci na wartości przy odsprzedaży. ja wiem to wielki minus ale zakup kolumn markowych to płaci się sam wiesz za co.....na pewno lwią częścią kwoty jest marketing, marże, VATy a same części użyte jakby zastosowac w DIY to będzie cząstka kwoty. Ja myśle po prostu że te kolumny już zostaną na zawsze u mnie.............................hahaeh sam się śmieje co napisałem 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada 1 godzinę temu, maskun napisał: Mała kolumna źle u mnie gra - nie wiem jak to wytłumaczyć. A może to Ty ją „źle” słyszysz. Może „odbiornik” szwankuje. Albo coś po „drodze”? Wiem, że chciałbyś, by inaczej brzmiało. Masz nadzieję, że customowe cudo spowoduje, że jak od zaczarowanej różdżki. 3 godziny temu, maskun napisał: Myślę poważnie o zleceniu zrobienia jakiś kolumn 3 droznych W jednym zdaniu poproszę. Jestem przekonany, że da się w jednym zdaniu. Dlaczego myślisz o zleceniu? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada @AudioTube nie chodzi o zaczarowaną różdżkę....miałem pożyczonych kilka mniejszych kolumn jak Kef R3 meta, Vela BS404.2, Bowersy 706 S3 - to tak na szybko z pamięci. To był czas jak szukałem swojego brzmienia i potem odpowiedniki podobne nie te dokładnie same kolumn podłogowych. Z pełnym przekonaniem twierdzę że duże kolumny grają pełniej, dźwięk jest inny. W małym pokoju nie ma to znaczenia ale w moim dużym salonie różnica była spora. Dlaczego o zleceniu ? bo sam tego nie zrobie. Chce mieć dobre głośniki i dobrze zrobioną, zaprojektowaną zwrotnice to najwazniejsze. Efektem będzie dobry dźwięk i mam nadzieje ze bede juz zmieniał kolumn bo mnie to juz męczy.....ta żonglerka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada Rozumiem @maskun. To może odpocznij a potem spróbuj jeszcze raz, dwa wypożyczyć większe kolumny z możliwością zwrotu. 7 minut temu, maskun napisał: Chce mieć dobre głośniki i dobrze zrobioną, zaprojektowaną zwrotnice to najwazniejsze Dali, Dynaudio itp także potrafią. I ja myślę, że potrzebujesz poczuć, doznać stanu, jakiego jeszcze nigdy nie było Tobie dane. Ale czy to na pewno zależy właśnie od głośników/zwrotnicy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada @AudioTube Kocham Twoje wypowiedzi, naprawdę. Bez ciebie na forum byłoby bardzo nudno.. 😉 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 2 grudnia Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia Dopisze tylko tak na marginesie jakby kogo interesowało ze jednak wygrał Satori Textreme. Kilka odsłuchów kolumn na Revelatorze potem był Illuminator ...potem mieszane tweeter illu a średnio-dolno pasmowy na revelatorze. Grało świetnie lubie takie granie. Potem odsłuch dużych 3 drożnych Satori Textreme zaskoczyło mnie jeszcze troche większą ilością detali ale pierwsze co to całkowite znikanie kolumn przy prawidłowych ustawieniu i siedzeniu w sweet spocie 🙂 .....i ważna rzecz jaką uświadczy nawet pół głuchy to duża różnica w skuteczności. Od razu grały głośniej w stosunku do moich (jeszcze) rezerwowych Sonus Faber Venere i mniejszych Kef R3. Zestrojenie też świetne - jakoś Sonus wypychał średnice a tutaj wszystkiego jest po równo i dużo wiecej szczegółów w przekazie. Scan Speak akurat tutaj też świetnie neutralnie grał. Mam zagadkę jaki tu optymalny wzmacniacz teraz zakupić bo udalo sie sprzedać wszystko co mam i teraz jedynie na "sypialnianym" Wiim Amp działam. Tez o dziwo rewelacyjnie to gra.. Myślę o Atollu może Heglu. Bardziej tranzystor niż lampa pomimo tego że skuteczność jest wysoka. Za dużo tego na rynku i nie mam pojęcia a prosi się o coś mocno dynamicznego.....ale do 10k nic wiecej.. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia Kto stoi za projektem?/wykonanie. Zachęcam do rozważenia aplikację najniższego pasma aktywnie z zastosowaniem korekcji np dsp. Pochwał się, gdy koncept powstanie. Powodzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 2 grudnia Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 24 minuty temu, AudioTube napisał: Kto stoi za projektem?/wykonanie. zap audio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts