slawek268 Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada Cześć, potrzebuje pomocy odnośnie odległości poszczególnych głośników w systemie 5.1(2).2 lub 7.1(2).4. Jedyne ograniczenia co do odległości to wymiary pokoju, okno, drzwi i wysokość 2,65 cm. Mam amplituner marantz SR5015, który nie obsługuje atmosa 7.1.4 jednak rozważam przygotowanie instalacji pod zmianę amplitunera. Głośniki przednie zdecydowałem się na instalacyjne Focal 300 IW 6, ponieważ są drzwi i nie mogę postawić zwykłych. Te głośniki zamierzam zabudować i pod odpowiednim kątem zamontować w ścianie gdzie ekran projekcyjny będzie pośrodku. Centralny głośnik z serii Focal Aria umieszczony pod ekranem projekcyjnym. Pozostałe głośniki seria Focal Dome z uwagi na ruchomą kopułę i to, że mam obecnie 2 szt surround i sprawują się ok. Projektora jeszcze nie wybierałem modelu jednak mam nadzieję, że ten etap mogę zostawić na później jeśli jest inaczej proszę o korektę. Celuję w 110 cali czyli szerokość ok 244 cm więc: 1. Głośnik FL i FR zakładając że obudowa głośników ma 33 cm odległość od ściany bocznej i ekranu po 10 cm. Tak mam ustawić ? 2. Głośniki atmos powinny być w tej samej linii co FL I FR jednak czy nie lepiej byłoby je odsunąć od ściany bocznej tak np o 20-30 cm ? boczne głośniki wiadomo po bokach kanapy 3. Surround czy umieścić na tylnej ścianie po bokach okna czy może w kątach pokoju z tyłu czy na bocznej ścianie ? 4. Czy mogę tak umieścić głośniki atmos w konfiguracji 5.1.2 żeby można było nie przesuwając ich dołożyć kolejne dwa w celu rozbudowy do 7.1.4 podobnie jak surround ? 5. Kanapa czy wystarczy na odsunięcie od okna na 130 cm czy mniej/więcej ? 6. Tutaj pewnie ciężko podpowiedzieć czy warto dokładać 4 szt głośników plus zmiana ampli żeby jednak iść w 7.1.4 ? 7. Jak wygląda sytuacja przy odtworzeniu filmu z płyty BR ze ścieżką 5.1 na systemie 7.1.4 ? Znam zalecenia atmos i wiem jak ważne są też kąty jednak tutaj wspomogę się charakterystyką głośników focal dome które mają ruchomą kopułkę. Dziękuję za wcześniejszą pomoc i udzielanie wskazówek użytkownikowi Butler i liczę na merytoryczną pomoc w tym wątku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada 20 minut temu, slawek268 napisał: 1. Głośnik FL i FR zakładając że obudowa głośników ma 33 cm odległość od ściany bocznej i ekranu po 10 cm. Tak mam ustawić ? Możesz umieścić te głośniki LR na ścianie za drzwiami tak aby nie przeszkadzały. Ekran wydaje sie na rysunku jakiś mały. Jeżeli planujesz dedykowany pokój to rozważ ekran aksutycznie transparentny i daj 3 takie same Focale na tej samej wysokości. 22 minuty temu, slawek268 napisał: 3. Surround czy umieścić na tylnej ścianie po bokach okna czy może w kątach pokoju z tyłu czy na bocznej ścianie ? Policz sobie kąty i zobacz gdzie będziesz bliżej referencyjnego ustawienia. 23 minuty temu, slawek268 napisał: 4. Czy mogę tak umieścić głośniki atmos w konfiguracji 5.1.2 żeby można było nie przesuwając ich dołożyć kolejne dwa w celu rozbudowy do 7.1.4 podobnie jak surround ? Nie. Atmosów tak nie ogarniesz. Możesz próbować z surround w 5.1.4 dać leciutko za kanapą na bocznej ścianie a później dołożyć surround back. 24 minuty temu, slawek268 napisał: 5. Kanapa czy wystarczy na odsunięcie od okna na 130 cm czy mniej/więcej ? Przydałoby się ze 150 cm mniej więcej. Najlepiej tak abyś miał miejsce na suficie za kanapą w odległości takiej jak głowa słuchacza do sufitu. Czyli głowa na wys 110 cm, wys pomieszczenia 265. To tylna para Atmos powinna być 155 cm za Tobą na sklepieniu ściany i sufitu. Kanapa odjeżdża te 155 od tylnej ściany. Będzie też lepiej jak będziesz miał pewną odległość od tylnych surround. 26 minut temu, slawek268 napisał: 6. Tutaj pewnie ciężko podpowiedzieć czy warto dokładać 4 szt głośników plus zmiana ampli żeby jednak iść w 7.1.4 ? Jak dobrze ustawisz to warto. 7.1/2.4 będzie dość kosztowne bo praktycznie zawsze końcówka mocy lub tez AVR za ~13-15k (11 kanałów wzmocnienia). Możesz też próbować RZ50/X3800 i zrobić 5.2.4 a jak stwierdzisz, że za mało to dokupisz końcówkę mocy i zrobisz 7.2.4. Surround będzie Ci łatwiej dostosować między 5 a 7 niż Atmosy między 2 a 4. 28 minut temu, slawek268 napisał: 7. Jak wygląda sytuacja przy odtworzeniu filmu z płyty BR ze ścieżką 5.1 na systemie 7.1.4 ? Amplituner sobie poradzi. Jak ścieżka obiektowa to w ogóle nie będzie problemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek268 Napisano 27 listopada Autor Udostępnij Napisano 27 listopada Zdjęcie poglądowe nieproporcjonalne. Ad1 ściana nie jest specjalnie gruba wełna na wełnę osb na nią pianka akustyczna 2 cm i płyta GK. Głośniki mniej więcej jak poniżej chce częściowo w ścianę zabudować. Mam też centralny głośnik który w sumie nie zawadza, a bym chciał go wykorzystać poniżej ekranu. Ad6 czy denon 4800h nie poradzi sobie z 7.2.4 ? Jak już miałbym zmienić amplituner to na większą zmianę niż 5.1.4 z 5.1.2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 27 listopada Udostępnij Napisano 27 listopada 8 minut temu, slawek268 napisał: Ad6 czy denon 4800h nie poradzi sobie z 7.2.4 ? Bez dodatkowej końcówki mocy - nie. W kontekście obsługiwanych kanałów ma takie same możliwości jak X3800h. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek268 Napisano 28 listopada Autor Udostępnij Napisano 28 listopada Zdecyduje się wobec tego na układ 5.1.4. Co do punktu 3 jaki montaż byłby optymalny na której ścianie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada To pomieszczenie wygląda całkiem normalnie tylko schemat propozycji nieco zakłamany 3. Na bocznych za kanapą. I znowu Di pole Pieknie siętam sygnał odbije od tylnej sciany. No pomieszczenia bardzo fajne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek268 Napisano 28 listopada Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 23 minuty temu, Piotr Sonido napisał: To pomieszczenie wygląda całkiem normalnie tylko schemat propozycji nieco zakłamany 3. Na bocznych za kanapą. I znowu Di pole Pieknie siętam sygnał odbije od tylnej sciany. No pomieszczenia bardzo fajne. Piotr, nie ukrywam, że liczę na Twoją podpowiedź z uwagi na Twoją dużą wiedzę - obserwuje od kilku lat forum. Jednak fajnie jakbyś bardziej zapoznał się z moim tematem. Czyli najlepiej będzie surround ustawić po bokach okna ? Tak proporcje są zaburzone na szkicu. Co do głośników wybór padł na focal dome ponieważ posiadam już 2 szt i dokupie tylko atmosy prawdopodobnie też dome z uwagi na ruchomą kopułkę łatwiej kąty będzie ustawić. Może miałeś styczność z Focal 300 IW 6 czy to dobry kierunek ? Obecnie mam focal aria 906 jednak one pójdą do stereo niestety z uwagi na drzwi przdnie fronty muszę częściowo w ścianę zabudować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 08:18 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:18 2 godziny temu, slawek268 napisał: Zdecyduje się wobec tego na układ 5.1.4. Co do punktu 3 jaki montaż byłby optymalny na której ścianie ? Jeżeli masz możliwość to rób 5.2.4. Drugi sub wiele zmienia. Co do montażu surround - po prostu policz kąty. Surround powinieneś mieć 20-30 stopni za sobą na bocznych ścianach. Jeżeli w przyszłości planujesz rozwinięcie do 7 głosników w warstwie dolnej starałbym się aby to było 10-20 stopni za Tobą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek268 Napisano Czwartek o 09:57 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 09:57 tak docelowo będzie drugi sub jednak jeszcze się zastanawiam jak to zrobić. Obecnie mam rela t7 i używam go do kina 5.1 jak i do oddzielnego stereo i tutaj nie wiem czy dokupić drugi taki czy sprzedać/zostawić do stereo i kupić dwa dedykowane do kina, ale to już późniejszy etap. Puki co chce ogarnąć miejsca i odległości głównie surround. No i nie wiem jakie wrażenia będą z tych instalacyjnych Focal 300 IW 6 na ile gorzej zagrają w stosunku do arii których nie wstawie. Nie przypuszczałem też, że denon 4800h którego planowałem kupić nie ogarnie 7.2.4 więc zostaje docelowo 5.2.4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Czwartek o 21:49 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:49 Ogarnie 7.2.4 tylko potrzebuje dodatkowy klocek w formie końcówki mocy. Jak ma być budżetowo to za kilkaset złotych bez problemu zasilisz te dwa brakujące kanały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Piątek o 06:27 Udostępnij Napisano Piątek o 06:27 22 godziny temu, slawek268 napisał: Twoją podpowiedź z uwagi na Twoją dużą wiedzę - obserwuje od kilku lat forum. Jednak fajnie jakbyś bardziej zapoznał się z moim tematem. Czyli najlepiej będzie surround ustawić po bokach okna Myślałem że określiłem tu jasno. Nie bo bokach okna nie na tylniej scianie tylko na bocznych. i tez jestem za drugim subem. 20 godzin temu, slawek268 napisał: Nie przypuszczałem też, że denon 4800h którego planowałem kupić nie ogarnie 7.2.4 więc zostaje docelowo 5.2.4. Jeśli ot jest dla Ciebie kluczowe to teraz końcówki Fosi są bardzo modne. Wyjdą stosunkowo tanio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek268 Napisano Piątek o 06:46 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 06:46 Ok kompletnie nie brałem pod uwagi końcówki mocy mam na ten temat zerowe pojęcie co wybrać i jakie ma to znaczenie na wybór, ale jestem otwarty jeśli to wydatek <2k. Czyli kolejny dylemat czy do tak małego pomieszczenia warto. Niestety wcześniej się nie dowiem na ile Focal 300 IW 6 to dobry pomysł sam muszę przetestować, co do focal dome mniej się obawiam bo wiem że dobrze grają na surround więc na suficie też myślę będzie ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Piątek o 06:56 Udostępnij Napisano Piątek o 06:56 ZA pare końcówek dasz 1K One maja służyc kanałom efektowym nie frontowym. Szału tam nie musi byc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts