Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Kolegów i Koleżanki.
Mam 2 możliwości kupna po dosyć atrakcyjnej cenie odtwarzacza CD SONY CDP-490, obydwie oferty są z małymi defektami.
1 lubi się czasami zaciąć przy odtwarzaniu płyty, sprzedający zaświadcza że bardzo rzadko i nie wie z czym to jest związane.
2 czyta również płyty CD-R, ale jest dosyć wybredny i nie wszystkie.
Mam pytanie, które mniejsze zło wybrać, czy w ogóle się tym interesować? Osobiście wydaje mi się że wina leży po stronie lasera, na krótszą metę pomogłaby delikatna regulacja, ostatecznie liczyłbym się z ewentualną wymianą.
Pozdrawiam. Busiek.
Napisano
Cytat

Kupujesz prywatnie, czy przez Allegro? Może znajdzie się inny w tej samej cenie, nawet niekoniecznie Sony, ale pozbawiony wad odczytu.
Poza tym, o ile wiem, starsze modele odtwarzaczy CD mają OGÓLNIE problem z CD-R, ewentualnie nie czytaja ich wcale. icon_wink.gif

Dlaczego akurat Sony? W przedziale tanich odtwarzaczy nie ma znaczącej różnicy brzmieniowej. Chyba, że ma pasować do reszty? Bo to żadna rewelacja, czy marka w tym segmencie.
Na allegro oferowanych jest wiele starych CD innych marek ze sprawnym laserem, spokojnie czytających CD-ry.
Właśnie takie CD (jak najtańsze) kupuję do odtwarzania płyt (głównie CD-r) na imprezach.
Artur77>>>Nie wiem skąd wziąłeś opinię, że starsze CD mają "ogólnie problemy" z czytaniem CD-r? Kilkanaście sztuk miałem/słuchałem i nie pamiętam...
Pozdrawiam.
Napisano
U mnie podobnie jak u Zukzukzuka - starych odtwarzaczy przewinęło się bardzo dużo, z żadnym nie miałem problemu jesli chodzi o CD-Ry. icon_cool.gif
No chyba że odtwarzacz kwalifikował się do wymiany lasera icon_smile.gif
Najstarsze SONY u mnie ma już co najmniej 20lat, a model D50 (jeden z pierwszych przenośnych discmanów SONY, o jakieś rok czy dwa starszy) również nie miał problemów z CD-Rami.
Na FOrum sporo jest kolegów posiadających odtwarzacze co najmniej piętnastoletnie, a jakoś nikt nie narzeka ... icon_wink.gif A wręcz przeciwnie, chwalą je sobie!

Poza tym z podstawowych modeli SONY (trzymam się SONY, bo znam dość dobrze sporo modeli tej firmy) w cenie do 100zł kupisz stosunkowo świeże modele XE-330 (lub o jeden model wcześniejsze) XE-320. Wystarczy trochę poczekać i poszukać, a masz sprzęt lepszy i o 10-15 lat młodszy icon_cool.gif
Jak trochę porządniej się przyłożysz, to masz nawet szansę trafić XE-520 czy 530 (najwyższe modele z serii podstawowej SONY), a jeżeli będzie bez pilota (standardowo powinien być do modeli XE-3x0 oraz XE-5x0) to dokupisz używanego oryginalnego za 20zł

Pozdrawiam
PS. Celowo pisałem tylko o SONY - bo temat jest obszerny i sporo firm wchodzi w grę...
Napisano
He,he icon_redface.gif - dlatego napisałem "o ile wiem", okazuje się, że nie wiem. Mimo to spotkałem się kilka razy z tym problemem, płyty oryginalne chodziły bez problemu, cd-r wcale lub wybiórczo. Nieważne, widocznie nie jest to regułą icon_wink.gif
Nie zmienia to jednak faktu, że nie doradzam kupna odtwarzacza, który już "na wstępie" ma problemy z odczytem. Chyba, że cena jest aż tak kusząca, że nie stanowi to problemu.
Pozdrawiam.
Napisano
Mam sporo starszego sprzętu.
Najmłodszy z moich CD-ków ma 9 lat. Wszystkie bez zająknięcia czytają CD-Ry. Jeden jedyny "audiofilski" transport miewa z nimi problemy, ale z oryginałami (zwłaszcza tymi bardziej podłymi) też i bynajmniej nie jest najstarszy. Cóż niektóre modele zasadniczo są himeryczne same w sobie.

norbertlimp Piszesz o atrakcyjnej cenie, podstawowego wg. słów RoRo modelu. Zgaduję, że mówimy o CD-ku którego cena to około 100 zł. Problemy techniczne prędzej czy później (raczej prędzej) skłonią Cię do podjęcia jakiejś akcji i wtedy masz dwa wyjścia.
A) Zmienisz laser za powiedzmy 30 pln + koszty przesyłki - czyli za pi razy oko połowę wartości tego CD-ka. Na pewno warto?
B) Zmienisz całego CD-ka - tylko w takim układzie po co kupować sprzęt "trafiony" już na wstępie - utopisz tylko tę hipotetyczną stówę?

Moja sugestia, policz sobie koszt trafionego egzemplarza + koszt naprawy i za tę sumę kup coś w pełni sprawnego.
Tym badziej, że czasem "prosta" wymiana lasera wcale nie jest taka prosta - no i niestety nie zawsze jest to laser icon_sad.gif

Napisano
norbertlimp
Reasumując: warto kupić tego Soniaczka tylko wtedy jeżeli ma pilota i jest w cenie pilota (czyli około 20zł) no i nie musisz korzystać z usług poczty lub kuriera (bo dojdzie jeszcze 15-30zł za przesyłkę).
Wtedy możesz pobawić się w eksperymenty i czyszczenie. Jeżeli po czyszczeniu nadal będzie kiepsko, to kupujesz wyższy i świeższy model SONY bez pilota i jesteś do przodu. No i mieścisz się wtedy w okolicach 100zł za sprawny odtwarzacz.

Jeżeli cena przekracza 30zł to nie ma co się bawić. icon_rolleyes.gif
Ten Soniak nie ma prawa nie czytać normalnie nagranych płyt CD-R, zazwyczaj najlepiej sobie radził ze starymi, mocno niebieskim płytami. Ma prawo nie czytać płyt CD-RW, ewentualnie też jakiś "wynalazków" czy dłuższych płyt 800MB / 90minut.

Pozdrawiam
PS. Teraz to już tylko czekamy na jakąś informację od Ciebie, by nie "produkować się" niepotrzebnie przy braku zainteresowania autora bieżącego wątku icon_wink.gif