Skocz do zawartości

Zmienic czy nie?

spartan5213

Recommended Posts

Witam. Pomyślałem że mógłbym zmienić sobie kolumny. Posiadam indiana line tesi 561 które mogę odstąpić rodzeństwu. Czy jest coś w przedziale do 3 tys. za parę gdzie poczuje różnice czy darować sobie narazie ? Pomieszczenie 23m2. 

P. S Jeżeli będzie coś naprawdę super to mogę i wydać 3,5k. 

Cześć,

z czym łączysz teraz kolumny ? Tesi grają dosyć ciepło. Moim zdaniem nie będzie problemem to żeby wstawić tam coś bardziej selektywnego przy zachowaniu mocnej podstawy basowej jaką w Tesi niewątpliwie posiadasz aktualnie :) Sugeruję rozważyć Polk Audio ES55 i ewentualnie zmianę na Monitor Audio Silver 100 (monitory). To wbrew pozorom dosyć potężnie grające konstrukcje więc śmiem twierdzić, że spokojnie sobie u Ciebie poradzą a różnica w brzmieniu będzie ogromna. Pytanie jednak czy bierzesz w ogóle taką opcję pod uwagę ?

Różnicę poczujesz przy wielu różnych kolumnach :) Kwestia tego, czy czegoś Ci brakuje w brzmieniu ;) Ogółem może będzie lekki krok do przodu, ale głównie w bok pod kątem jakościowym ;) Chyba że kosztem sygnatury dźwiękowej. W dobrej cenie, aczkolwiek ponad budżetem, mamy obecnie System Audio Saxo 60. Fajne, neutralne i rozdzielcze kolumny :) W budżecie jest mniejszy model, Saxo 40 :) 

8 godzin temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Cześć,

z czym łączysz teraz kolumny ? Tesi grają dosyć ciepło. Moim zdaniem nie będzie problemem to żeby wstawić tam coś bardziej selektywnego przy zachowaniu mocnej podstawy basowej jaką w Tesi niewątpliwie posiadasz aktualnie :) Sugeruję rozważyć Polk Audio ES55 i ewentualnie zmianę na Monitor Audio Silver 100 (monitory). To wbrew pozorom dosyć potężnie grające konstrukcje więc śmiem twierdzić, że spokojnie sobie u Ciebie poradzą a różnica w brzmieniu będzie ogromna. Pytanie jednak czy bierzesz w ogóle taką opcję pod uwagę ?

Mam loxije a30 i topping d10s. 

8 godzin temu, Q21 napisał:

Różnicę poczujesz przy wielu różnych kolumnach :) Kwestia tego, czy czegoś Ci brakuje w brzmieniu ;) Ogółem może będzie lekki krok do przodu, ale głównie w bok pod kątem jakościowym ;) Chyba że kosztem sygnatury dźwiękowej. W dobrej cenie, aczkolwiek ponad budżetem, mamy obecnie System Audio Saxo 60. Fajne, neutralne i rozdzielcze kolumny :) W budżecie jest mniejszy model, Saxo 40 :) 

Ogólnie nie ma źle no ale zawsze mogło by być lepiej. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jest mase kolumn w ktorych różnica będzie znacza.

Pytanie. Co chciałbyś zmienić? Jaki wzmacniacz?

A nowe czy używane?

Chciałbym kupić nowe. Nie lubię się bawić używany sprzęt. Myślę narazie podpiąć do tego co mam. W przyszłości pewnie kupiłbym jakiś lepszy. 

Edytowano przez spartan5213

5 godzin temu, spartan5213 napisał:

Chciałbym kupić nowe. Nie lubię się bawić używany sprzęt. Myślę narazie podpiąć do tego co mam. W przyszłości pewnie kupiłbym jakiś lepszy. 

Polki dadzą radę. Nic ciekawszego w tej klasie nie ma. No chyba, że monitory - tu ponawiam pytanie czy bierzesz je pod uwagę ? Jak dla mnie Silvery zrobiłyby robotę bez dwóch zdań.

3 godziny temu, spartan5213 napisał:

Dużo filmów oglądam. Monitory też wtedy mają sens? 

Zależy jakie :) Silvery mają dobry dół, ale szybki, co nie każdemu przypasuje. Warto sprawdzić na pewno System Audio Legend 5.2 w takiej sytuacji, mimo niewielkich rozmiarów świetnie sprawdzają się również w filmach ;) Została nam jedna para w bieli. Bardzo ciekawe są również Buchardt Audio P300, ale niestety zauważalnie droższe.