Skocz do zawartości

Wzmacniacz ze streamingiem (Spotify) do Pylon Audio Topaz 20

Recommended Posts

Cześć,

W starym mieszkaniu zbudowałem sobie nagłośnienie kina w oparciu o Marantza SR6009 i podłogówki Pylon Audio Topaz 20. Obecnie kina domowego nie mam/nie używam i mieć raczej nie będę - skłaniam się do zwykłego stereo. Zakładam, że powyższy amplituner z tymi Pylonami to nie jest najlepsze małżeństwo, więc szukam czegoś na wymianę, jakiegoś wzmacniacza stereo, który polubi się z kolumnami. Zależy mi jednak na tym, by można było używać na nim Spotify - a Spotify na Marantzu działa baaardzo losowo (alternatywna opcja to oczywiście osobny odtwarzacz, który musiałbym schować przed żoną gdzieś do szafki, więc lepiej coś zintegrowanego :) ).

A czego słucham na nich? - no tu dość różne brzmienia goszczą.. Archive, Royksopp, Florence.., Lamb,...ale i np. Norah Jones. Czy możecie mi polecić coś, powiedzmy do ok 3000 PLN ?

Dzięki!

Łukasz

Marantz PM7000n

Zagra duzo lepiej od SR6009

Albo

Arcam A5 + Wiim mini

Rotel A11 + Wiim PRO +

Cyrus one + Wiim PRO

Arcam solo UNO : https://sklep.audiocolor.pl/produkt/arcam-solo-uno-audiofilski-system-all-in-one/?mcintosh&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=014c511c-e330-4cf5-a092-b5618aeabcc6

Denon PMA900

Żeby wyrobić się w budżecie i przycelować w all-in-one (no, bez cd :) ) to zostaje Ci tak na prawdę Denon DRA-900H oraz Yamaha R-N600A. Jeśli chcesz zapewnić sobie jednak optymalne brzmienie to warto pójść w system dzielony. Te wzmacniacze z okolicy 2,5k w połączeniu z podstawowymi streamerami zagrają po prostu lepiej. Od siebie dorzucę Cambridge Audio AXR100 + WiiM Mini. 

Dzięki za podpowiedzi. Pisząc wątek byłem po wstępnym researchu, gdzie (ze względu na integralność rozwiązania) na prowadzenie wysunął się właśnie ten Denon PMA900 (mógłby być jednak trochę ładniejszy :) ). W różnych miejscach w sieci leży też sporo rekomendacji NADów (głównie C326) do tych podłogówek. Ten Cambridge Audio AXR100 też mi się rzucił w oczy, jako alternatywa - tylko tu już mamy opcję dzieloną - no ale jeśli warto, to można rozważyć - boję sie tylko łatwości obsługi przez małżonkę, która zechce w prosty i szybki sposób puścić coś ze Spotify na takim zestawie.. Muszę zaczerpnąć więcej wiedzy.

Jakaś zintegrowana końcówka od Marantza..trochę boję się powtórki z rozrywki, tj. w obecnym Marantzu gałka głośności zaczęła mi wariować, a problem z odpaleniem czegoś ze Spotify jest drugim głównym powodem chęci wymiany :) To działa tak losowo, że ja już nie mam pomysłu na to, ani tym bardziej sił...

Cześć :) Denon PMA-900HNE to moim zdaniem dobry kierunek do tych kolumn, ale są one uniwersalne pod kątem doboru wzmacniacza. Niektórzy lubią je właśnie z jaśniejszymi Cambridge'ami. Mamy w bdb cenie model CXA61 w razie czego ;) Warto też sprawdzić Audiolaba 6000A Play :) 

Zapraszam do umówienia się na odsłuch, sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, jakie brzmienie Ci z nimi pasuje :) 

Tak patrzę jeszcze, że Rotel A11 Tribute obecnie w (chyba) atrakcyjnej cenie jest (ok 1900 zł).. co by rzeczywiście kusiło z opcją WiiM. Btw. pisząc o budżecie nie miałem na myśłi, że za wszelką cenę muszę tyle wydać, a nie mniej - mniej też mogę, jeżeli przepłacać nie ma sensu :) Niestety, raczej nie uda mi się nigdzie odsłuchać i porównać (wszędzie daleko, a czasu za mało..) pozostaje iść trochę w ślepo i zaufać poradom. 

Wracając do Marantza PM7000n, to pewnie jeżeli chodzi o działanie ze Spotify, to będzie to dokładnie to samo, co w Denonie? W oczy rzucił mi się jeszcze nowy Marantz Stereo 70s - jest to coś wartego zainteresowania, poza ciekawym wyglądem?

Na spotify i teraz Tidal w PM7000n masz connect. Nic w opcję Heosa na szczecie wchodzić nie musisz. Działa to dobrze.

Dnia 20.12.2024 o 21:54, Dźwięków Furia napisał:

to będzie to dokładnie to samo, co w Denonie

Teraz tak. Mają ten sam soft.

Dnia 20.12.2024 o 21:54, Dźwięków Furia napisał:

nowy Marantz Stereo 70s - jest to coś wartego zainteresowania, poza ciekawym wyglądem?

nie warto.

Wszystkie które wymieniłem wyżej są znacznie bardziej wydajne.

Dnia 21.12.2024 o 15:30, Dźwięków Furia napisał:

Pozostaje jakaś końcówka - więc chyba ten Rotel zaryzykuje :)

Końcówka czy integra?

AXR100 który został wspomniany przez kolegów wyżej, Rotel A11 propozycja ode mnie, Arcam A5.

Integra oczywiście. 

No i zakupiłem tego Rotela A11.. i pojawiła się teoria, że powinienem go zwrócić i zamienić np. na Arcam SA20... (ew. ten A5), ehh..... Tak to jest, jak nie mam jak odsłuchać przed zakupem. Czy w Waszym odczuciu rzeczywiście to może być rozsądny krok?

Dnia 19.12.2024 o 21:48, Dźwięków Furia napisał:

Cześć,

W starym mieszkaniu zbudowałem sobie nagłośnienie kina w oparciu o Marantza SR6009 i podłogówki Pylon Audio Topaz 20. Obecnie kina domowego nie mam/nie używam i mieć raczej nie będę - skłaniam się do zwykłego stereo. Zakładam, że powyższy amplituner z tymi Pylonami to nie jest najlepsze małżeństwo, więc szukam czegoś na wymianę, jakiegoś wzmacniacza stereo, który polubi się z kolumnami. Zależy mi jednak na tym, by można było używać na nim Spotify - a Spotify na Marantzu działa baaardzo losowo (alternatywna opcja to oczywiście osobny odtwarzacz, który musiałbym schować przed żoną gdzieś do szafki, więc lepiej coś zintegrowanego :) ).

A czego słucham na nich? - no tu dość różne brzmienia goszczą.. Archive, Royksopp, Florence.., Lamb,...ale i np. Norah Jones. Czy możecie mi polecić coś, powiedzmy do ok 3000 PLN ?

Dzięki!

Łukasz

Witaj,

Duża szansa "na sukces" z Twoimi głośnikami mogła być z Bluesound Powernode 

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/bluesound-powernode-2021.html

Aktualnie za 3300 zł otrzymujesz świetnie działająca aplikację, funkcje sieciowe, DAC a przede wszystkim wydajne urządzenie małych rozmiarów :)

Z Pylonami nie zabraknie Ci energii i nie złej kontroli na basie, stereofonia również będzie nieporównywalnie lepsza!

Zapraszamy na odsłuchy!

3 godziny temu, Dźwięków Furia napisał:

Integra oczywiście. 

No i zakupiłem tego Rotela A11.. i pojawiła się teoria, że powinienem go zwrócić i zamienić np. na Arcam SA20... (ew. ten A5), ehh..... Tak to jest, jak nie mam jak odsłuchać przed zakupem. Czy w Waszym odczuciu rzeczywiście to może być rozsądny krok?

SA20 to bardziej odpowiednik A15 niż A5, oba moim zdaniem są półkę wyżej niż Rotel, który jest bardzo budżetowym wzmacniaczem. 

4 godziny temu, Q21 napisał:

SA20 to bardziej odpowiednik A15 niż A5, oba moim zdaniem są półkę wyżej niż Rotel, który jest bardzo budżetowym wzmacniaczem. 

Zgadza się. Dlatego konkurencyjnie trzeba byłoby zaproponować Rotela A14mk2 lub nawet zajrzeć w kierunku RA1572mk2... ale kolega szukający szukał czegoś bardziej przystępnego.

Dnia 23.12.2024 o 16:01, Dźwięków Furia napisał:

Integra oczywiście. 

Ciężko ocenić za Ciebie :) Pewnie już trochę posłuchałeś i możesz coś powiedzieć więc czekamy na feedback ;)

Dnia 23.12.2024 o 17:11, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj,

Duża szansa "na sukces" z Twoimi głośnikami mogła być z Bluesound Powernode 

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/bluesound-powernode-2021.html

Aktualnie za 3300 zł otrzymujesz świetnie działająca aplikację, funkcje sieciowe, DAC a przede wszystkim wydajne urządzenie małych rozmiarów :)

Z Pylonami nie zabraknie Ci energii i nie złej kontroli na basie, stereofonia również będzie nieporównywalnie lepsza!

Zapraszamy na odsłuchy!

Witam

Zastanawiam się nad  Powernode Bluesound od was dla moich nowych Polk R200.

Niestety nie mam jak ich posluchac u was. W razie jak mi nie podejdą,  nie ma większych problemów ze zwrotem?

Dnia 23.12.2024 o 16:01, Dźwięków Furia napisał:

Integra oczywiście. 

Moim zdaniem szczególnie SA20 to dobry krok.

JAk znajdziesz.

No albo wynegocjować lepsza cenę na nowy A15

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem szczególnie SA20 to dobry krok.

JAk znajdziesz.

No albo wynegocjować lepsza cenę na nowy A15

Dziś porównywałem tego Rotela z Arcamem SA30 kumpla..no jest różnica. O ile Rotel całkiem spoko radzi sobie w dole,to średnie i wysokie są wyraźnie ścięte  - jakby ktoś cienkim kocem ma kolumny rzucił. 

Jutro chyba jadę po nowego SA20 - za 3500 pln chyba dobra cena? Oczywiście jakby ktoś mi za podobną zaoferował A15 brałbym bez zastanowienia (aprobatą żony za lepszy design)  ;)

Edytowano przez Dźwięków Furia

6 godzin temu, TomiZann napisał:

Witam

Zastanawiam się nad  Powernode Bluesound od was dla moich nowych Polk R200.

Niestety nie mam jak ich posluchac u was. W razie jak mi nie podejdą,  nie ma większych problemów ze zwrotem?

Możesz do Nas napisać na priv. Wyślemy Ci sztukę, sprawdzisz. Później dasz nam znać. 

Jak będziesz chciał zakupić to wyślemy do Ciebie nową :)