Skocz do zawartości

Subwoofer do stereo ONKYO + Heco Aurora

hoobson

Recommended Posts

Witam,

przejrzałem tematy subwoofera do stereo, ale nadal nie wiem na co się zdecydować. Posiadam ONKYO TX-8270, oraz kolumny HECO Aurora 700.

Sprzęt ma już kilka lat, chciałbym dodać jednak po takim czasie użytkowania trochę więcej basu.

Budżet to powiedzmy około 1500-2500zł.

Pierwszy wybór padł na Bowers & Wilkins ASW610, powiedzcie czy mógłby się sprawdzić w moim zestawie? Czy wogóle obudowa zamknięta to lepszy wybór?

Dnia 21.12.2024 o 22:26, hoobson napisał:

Witam,

przejrzałem tematy subwoofera do stereo, ale nadal nie wiem na co się zdecydować. Posiadam ONKYO TX-8270, oraz kolumny HECO Aurora 700.

Sprzęt ma już kilka lat, chciałbym dodać jednak po takim czasie użytkowania trochę więcej basu.

Budżet to powiedzmy około 1500-2500zł.

Pierwszy wybór padł na Bowers & Wilkins ASW610, powiedzcie czy mógłby się sprawdzić w moim zestawie? Czy wogóle obudowa zamknięta to lepszy wybór?

W pierwszej kolejności napisz proszę jak duże jest pomieszczenie.

Ja bym się tak nie rozpędzał z tymi propozycjami. Nie wiem jak faktycznie nisko schodzą Aurora 700. Według specyfikacji niżej niż moje Quadrale, aczkolwiek nie jestem przekonany czy tak jest faktycznie. Niemniej, wiem że potrafią zejść dość nisko.  W specyfikacji jest podane, że schodzą do 25Hz.

Obawiam się, że potrzebny tu będzie zdecydowanie inny kaliber subwoofera niż te polecane.

Przypomnę historię tego jak się zachował u mnie JL Audio d108. Najpierw zaczął chodzić po pokoju, a jak się już zaczął być słyszalny to nie dało się tego słuchać. Chyba żaden ze wskazanych wyżej subwooferów nie da rady się tutaj przebić przez kolumny by miało to jakiś sens. No chyba, że tak bardzo jest nakłamane w specyfikacji tych kolumn. Tu potrzebny subwoofer schodzący w okolice 20Hz, a nie 27-30Hz jak te zaproponowane.