Skocz do zawartości

Kolumny do ONKYO 9050

Krzylo

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Czy moze,  jest ktoś w stanie doradzić jakie kolumny najlepiej zagrałyby z ONKYO 9050. Powierzchnia salon z aneksem ma około 25m2, typ muzyki to rock, pop, praktycznie zróżnicowana muzyka. Moja przygoda z muzyką stereo zakończyła sie kiedys na wzmacniaczu Technics su-v 90D i altusami. Chciałbym znowu skompletować cos w rozsądnym bydrzecie, wzmacniacz juz posiadam, źródłem bedzie zakup gramofonu.

- indiana Line Tesi 561, 661, lub 5, 6

- Acoustic Energy 109

- Heco aurora 700

- Daki oberon 5

- Q Acoustic 3050i

-  bowers wilkins 684

- Pylon Opal 23, 30

Hej,

nie kolumny jasne. Bowersy i Acoustic Energy nie do tego wzmacniacza.

Opale też mocno przeciętne.

Do tego wzmacniacza polecam Heco Aurora 700, KEF Q750 albo QA 3050i. Te ostatnie będa najjaśniejsze z listy ale i tak nie sa ultra detaliczne. Na wyprzedazy bo wchodzi nowa seria.

Powodzenia w wyborze.

Daj znać PO odsłuchu.

23 godziny temu, Krzylo napisał:

Witam wszystkich,

Czy moze,  jest ktoś w stanie doradzić jakie kolumny najlepiej zagrałyby z ONKYO 9050. Powierzchnia salon z aneksem ma około 25m2, typ muzyki to rock, pop, praktycznie zróżnicowana muzyka. Moja przygoda z muzyką stereo zakończyła sie kiedys na wzmacniaczu Technics su-v 90D i altusami. Chciałbym znowu skompletować cos w rozsądnym bydrzecie, wzmacniacz juz posiadam, źródłem bedzie zakup gramofonu.

- indiana Line Tesi 561, 661, lub 5, 6

- Acoustic Energy 109

- Heco aurora 700

- Daki oberon 5

- Q Acoustic 3050i

-  bowers wilkins 684

- Pylon Opal 23, 30

Określenie "najlepiej" w zasadzie w tej branży nie powinno funkcjonować bo dla każdego oznacza to coś innego ;) Niemniej jednak Piotrek w zasadzie dobrze Ci doradził. Aurory 700 to kultowy i bardzo uniwersalny model z fajnym basem, sporą dawką detali i energią. QA są trochę bardziej zrównoważone i mniej "efekciarskie" od Auror.

Dziękuję za doradzanie, niestety lub stety, kupiłem wlasnie wczoraj Indiana Line Tesi 661. Trafiła się mega okazja kupna za pół ceny ich wartości. Po świętach odbieram i zobaczymy jak to zagra, najwyżej pójdą dalej do sprzedaży i wtedy wezmę Heco Aurora.

Czy moze ktos sie spotkał z Indiana Line Tesi 661 ?

Moze ktoś się spotkał z Indiana Line Tesi 661 ?

Dnia 24.12.2024 o 11:11, Krzylo napisał:

Dziękuję za doradzanie, niestety lub stety, kupiłem wlasnie wczoraj Indiana Line Tesi 661. Trafiła się mega okazja kupna za pół ceny ich wartości. Po świętach odbieram i zobaczymy jak to zagra, najwyżej pójdą dalej do sprzedaży i wtedy wezmę Heco Aurora.

Witaj,

My jesteśmy dystrybutorem tej marki i znamy ten model doskonale.  Jeśli lubisz dźwięk ocieplony, okrągły, i nienachalny. To powinny się spodobać. Poczekamy na Twoją opinie. 

Czy te kolumny są już "wygrzane" przez poprzedniego właściciela?

Dnia 24.12.2024 o 11:11, Krzylo napisał:

Fajne kolumny, ale dosyć ciepłe. Będą Ci się podobać bo one po prostu lubią się podobac, ale większość wcześniej omawianych kolumn będzie miała więcej detali. Nie mówię, że to źle, to po prostu kwestia gustu. Pewnie już coś posłuchałeś i możesz się wypowiedzieć więc czekamy na relację ;)

Dnia 26.12.2024 o 13:08, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj,

My jesteśmy dystrybutorem tej marki i znamy ten model doskonale.  Jeśli lubisz dźwięk ocieplony, okrągły, i nienachalny. To powinny się spodobać. Poczekamy na Twoją opinie. 

Czy te kolumny są już "wygrzane" przez poprzedniego właściciela?

Właściciel twierdzi, że użył ich dosłownie dwa razy, w takim razie nie są wygrzane, jak powinno się je wygrzać? Brakuje mi jeszcze kabli do głośników  ( nie mam pojecia jakie ). Byłem około miesiąc temu w waszym salonie i chciałbym zakupić gramofon, mysle o Audio Technica  AT-LP120X  lub AT-LPW50PB, pozostał tylko dylemat który wybrać 🤔

Dnia 27.12.2024 o 12:42, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Fajne kolumny, ale dosyć ciepłe. Będą Ci się podobać bo one po prostu lubią się podobac, ale większość wcześniej omawianych kolumn będzie miała więcej detali. Nie mówię, że to źle, to po prostu kwestia gustu. Pewnie już coś posłuchałeś i możesz się wypowiedzieć więc czekamy na relację ;)

Mam taką nadzieję, ze zagra to fajnie, bo wybór był całkiem w ciemno i bez odsłuchu. Oczywiscie dam znać jak to gra, jak tylko wszystko skompletuję, jaki powinienem kupić kabel łączący wzmacniacz z gramofonem, wiem ze jest oryginalny w komplecie, ale podobno jest słabej jakości.

3 godziny temu, Krzylo napisał:

Właściciel twierdzi, że użył ich dosłownie dwa razy, w takim razie nie są wygrzane, jak powinno się je wygrzać? Brakuje mi jeszcze kabli do głośników  ( nie mam pojecia jakie ). Byłem około miesiąc temu w waszym salonie i chciałbym zakupić gramofon, mysle o Audio Technica  AT-LP120X  lub AT-LPW50PB, pozostał tylko dylemat który wybrać 🤔

Mam taką nadzieję, ze zagra to fajnie, bo wybór był całkiem w ciemno i bez odsłuchu. Oczywiscie dam znać jak to gra, jak tylko wszystko skompletuję, jaki powinienem kupić kabel łączący wzmacniacz z gramofonem, wiem ze jest oryginalny w komplecie, ale podobno jest słabej jakości.

Żeby te kolumny uznać "jako wygrzane" to trzeba przyjąć około 100 godzin grania. Więc wygląda no to, że jeszcze sporo przed Tobą...

Natomiast w przypadku gramofonu to bez zastanowienia kup model 120X. To inna liga w stosunku do LP60... poczynając od masy, jakości ramienia, wkładki, mechanizmu...

Zapraszamy Cię do kontaktu!