Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Posiadam jak w temacie amp V6A, przody oberon 1, centralny oberon vokal, tyły on-wall i svs sb-1000. Bawię się ustawieniami ale nie jestem pewny, czy zrobiłem wszystko jak trzeba. Jakie są najbardziej istotne ustawienia, które trzeba włączyć/wyłączyć, aby było dobrze? Nie podoba mi się jak YPAO ustawiło głośniki. Tyły mam prawie 4 m za głową a YPAO ustawiło je tak, że w ogóle ich nie słychać. Jak ustawić głośność poszczególnych głośników i to, żeby dominował bas z suba a nie z głośników? Pozdrawiam

Napisano

Pomiar pojedynczy czy dla 8 punktów robiłeś? Generalnie ypao dobrze sobie radzi z oceną odległości, więc może warto kalibrację powtórzyć. Poza tym w ustawieniach ampli dajesz 8ohm, żeby nie ograniczać mocy, do tego odcięcie kolumn na 80Hz i wtedy resztę przejmie svs, ypao czy flat czy natural to kwestia gustu, można tez swoje ustawienia eq wbić. Sprawdź jeszcze co kalibracja zrobiła z subem i pozostałymi głośnikami (możesz tu wrzucić wyniki).

Napisano (edytowany)

Pomiar pojedynczy. Zrobię jeszcze raz tym razem na statywie i wrzucę wyniki. Crossover wszystko na 80Hz. Wrzucam też kilka innych ustawień jakie mam.

IMG_2959.jpeg

IMG_2958.jpeg

IMG_2957.jpeg

IMG_2956.jpeg

IMG_2955.jpeg

IMG_2954.jpeg

Edytowano przez Mzimu
Napisano

Dzięki. A na czym polega ta 8-punktowa kalibracja? Bo filmy oglądam z jednego miejsca i tam ustawiłem mikrofon. Wiadomo jak tylko muzyka gra to robię różne rzeczy i się przemieszczam więc może to wielopunktowe ypao służy do korekcji akustyki niezależnie gdzie w danym momencie przebywam w pomieszczeniu? Co to ma dać?

Napisano
5 godzin temu, lion napisał:

"Poszerzasz" obszar odsłuchu, większy tzw. sweet spot

Tutaj trochę więcej nt. multipoint

https://hub.yamaha.com/audio/a-how-to/how-to-calibrate-your-av-receiver-with-ypao/

Dokladnie poszerza , np na calą kanapę  lub sofę

Ale juz jednopunktowa powinna dać zadowalajace rezultaty

Po prostu powtórz kalibrację ,  nawet jednopunlkrową i  sprawdż efekty , potem wielopunktową aż znajdziesz odpowiednie usawienie

Zawsze masz mozliwość ręczneǰ korekty w razie potrzeby

Co jak co ale Yamaha w kinie wymiata , a zwlaszcza jej tryby DSP

Napisano
Dnia 23.12.2024 o 13:08, Mzimu napisał:

Tyły mam prawie 4 m za głową a YPAO ustawiło je tak, że w ogóle ich nie słychać.

masz według screenów które wrzuciłeś głośniki surround - efektowe i masz je w złym miejscu skoro są 4m za głową. Głośniki tylne to surround back. Głośniki surround w układzie 5.1 powinny być pod kątem 110-120° względem osi. W Twoim przypadku masz dalej do efektowych niż do frontów.

image.png.925d75d505cc8e58592e5e69605affe4.png

Druga sprawa to to, że tych głośników stale nie słychać i jest to normalne - w tych głośnikach pojawi się dźwięk jeżeli będzie zapisany w ścieżce 5.1.

Z pewnością możesz włączyć sygnał testowy do ręcznego ustawiania poziomu każdego kanału i jeżeli faktycznie będą ciszej od pozostałych trochę ręcznie je skorygować, ale raczej będą na podobnym poziomie co pozostałe. Nie wiem czy Yamaha ma coś takiego jak All Channel Stereo - jeżeli masz taki tryb to włącz go do sprawdzenia czy je słychać - wówczas sygnał 2.0 (stereo) zostanie rozłożony na wszystkie 5 głośników. Jednak przede wszystkim pomyślałbym o innym rozstawieniu - zgodnym z zasadami.