Mzimu Napisano Poniedziałek o 12:08 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:08 Witam. Posiadam jak w temacie amp V6A, przody oberon 1, centralny oberon vokal, tyły on-wall i svs sb-1000. Bawię się ustawieniami ale nie jestem pewny, czy zrobiłem wszystko jak trzeba. Jakie są najbardziej istotne ustawienia, które trzeba włączyć/wyłączyć, aby było dobrze? Nie podoba mi się jak YPAO ustawiło głośniki. Tyły mam prawie 4 m za głową a YPAO ustawiło je tak, że w ogóle ich nie słychać. Jak ustawić głośność poszczególnych głośników i to, żeby dominował bas z suba a nie z głośników? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Poniedziałek o 14:09 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:09 Pomiar pojedynczy czy dla 8 punktów robiłeś? Generalnie ypao dobrze sobie radzi z oceną odległości, więc może warto kalibrację powtórzyć. Poza tym w ustawieniach ampli dajesz 8ohm, żeby nie ograniczać mocy, do tego odcięcie kolumn na 80Hz i wtedy resztę przejmie svs, ypao czy flat czy natural to kwestia gustu, można tez swoje ustawienia eq wbić. Sprawdź jeszcze co kalibracja zrobiła z subem i pozostałymi głośnikami (możesz tu wrzucić wyniki). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mzimu Napisano Poniedziałek o 17:14 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:14 (edytowany) Pomiar pojedynczy. Zrobię jeszcze raz tym razem na statywie i wrzucę wyniki. Crossover wszystko na 80Hz. Wrzucam też kilka innych ustawień jakie mam. Edytowano Poniedziałek o 17:33 przez Mzimu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Poniedziałek o 21:55 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:55 Ustawienia ok, tylko tą kalibrację byn powtórzył - najlepiej wielopunktowa, tak jak pisałeś jakiś statyw, w pomieszczeniu musi być cisza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mzimu Napisano Wtorek o 09:20 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 09:20 Dzięki. A na czym polega ta 8-punktowa kalibracja? Bo filmy oglądam z jednego miejsca i tam ustawiłem mikrofon. Wiadomo jak tylko muzyka gra to robię różne rzeczy i się przemieszczam więc może to wielopunktowe ypao służy do korekcji akustyki niezależnie gdzie w danym momencie przebywam w pomieszczeniu? Co to ma dać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano Wtorek o 09:53 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:53 "Poszerzasz" obszar odsłuchu, większy tzw. sweet spot Tutaj trochę więcej nt. multipoint https://hub.yamaha.com/audio/a-how-to/how-to-calibrate-your-av-receiver-with-ypao/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano Wtorek o 15:47 Udostępnij Napisano Wtorek o 15:47 5 godzin temu, lion napisał: "Poszerzasz" obszar odsłuchu, większy tzw. sweet spot Tutaj trochę więcej nt. multipoint https://hub.yamaha.com/audio/a-how-to/how-to-calibrate-your-av-receiver-with-ypao/ Dokladnie poszerza , np na calą kanapę lub sofę Ale juz jednopunktowa powinna dać zadowalajace rezultaty Po prostu powtórz kalibrację , nawet jednopunlkrową i sprawdż efekty , potem wielopunktową aż znajdziesz odpowiednie usawienie Zawsze masz mozliwość ręczneǰ korekty w razie potrzeby Co jak co ale Yamaha w kinie wymiata , a zwlaszcza jej tryby DSP Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts