Skocz do zawartości

Jak wybrać zestaw kina domowego

Heathcliff

Recommended Posts

1 godzinę temu, Heathcliff napisał:

Także o mój budżet się nie bój. 

Gwarantuję Ci, że prosty koncepcyjnie zestaw pt. głośniki + amplituner + subwoofer albo dwa mogą kosztować więcej niż auto którym jeździsz. Nie boję się o Twój budżet bo to nie moja sprawa ale nie widzę sensu kombinowania skoro takie same lub lepsze efekty można osiągnąć taniej i prościej. 

Problemy które opisałeś w pierwszym poście jasno wskazują na braki podstawowej wiedzy o tym jak ustawić KD a zgłebianie tajników XLR albo typów połączeń cyfrowych nie doprowadzi Cię do ich eliminacji. 

1. Zrób porządek z umiejscowieniem głośników. Popatrz na zalecenia Dolby dla układu jaki docelowo planujesz. Zaczynasz od źle skonfigurowanego 5.1 a potem coś piszesz o filmach z dźwiękiem 7.2. Zmartwię Cie - nie zrobisz tego dobrze w pomieszczeniu którego plan wrzuciłeś w pierwszym poście. I nie ma tutaj znaczenia czy mialeś na myśli 7.x.2 czy 7.2. 

2. Kup najlepszy amplituner tak aby sprostał wymaganiom Twojego docelowego systemu oraz posiadał nowoczesny system korekcji akustyki. Tutaj będzie od średnio drogo do bardzo drogo. Jak chcesz jeszcze lepiej i drożej to możesz zainwestować w system dzielony ale pewnie będzie problem, żeby znaleźć na niego miejsce w salonie. 

3. Kup przynajmniej 2 porządne suby. 

4. Mikrofon pomiarowy to będzie pikuś przy pierwszych 3 punktach. 

5. Ustaw to porządnie, skalibruj i się ciesz. 

Nie traktuj tego jako ataku po prostu litania pytań którą zadałeś z komentarzami jasno pokazuje, że zabierasz się do tematu od dupy strony. 🤷‍♂️

2 godziny temu, PanKlor napisał:

1. Zrób porządek z umiejscowieniem głośników. Popatrz na zalecenia Dolby dla układu jaki docelowo planujesz. Zaczynasz od źle skonfigurowanego 5.1 a potem coś piszesz o filmach z dźwiękiem 7.2. Zmartwię Cie - nie zrobisz tego dobrze w pomieszczeniu którego plan wrzuciłeś w pierwszym poście. I nie ma tutaj znaczenia czy mialeś na myśli 7.x.2 czy 7.2. 

Dlatego pisałem, że muszę dokupić podstawki i dłuższe kable żeby kąty polepszyć. Teraz frontowe głośniki mam ok 14.5* względem słuchacza. Po rozstawieniu głośników będzie 22* czyli minimum zalecane przez Dolby. Tylne głośniki niestety będą w okolicy 100* a nie 110*, nie da się inaczej chyba że bym kanapę od ściany odsunął ale to ostateczność. 

Do KD będę celował w 5.1.2, czyli 5 głośników, 1 sub, 2 efektowe na przednich kolumnach do odbijania od sufitu… pytanie czy sufit podwieszany będzie odbijał. 

Ale chcę głównie rozbudować możliwości stereo. Stąd zainteresowanie streamerami, przedwzmacniaczami, wzmacniaczami i możliwymi ich konfiguracjami. 

Ścian nie mam gołych praktycznie nigdzie. Jedynie podłoga bez dywanu ale przy ogrzewaniu podłogowym dywanu nie dam. 

Jak widzisz sam idę podobnym tokiem rozumowania jaki opisałeś.

Zanim kupie jakikolwiek nowy sprzęt chce dobrze poznać pełen wachlarz możliwości elementów i ich połączeń, wpływu na efekt końcowy etc. Potem pochodzę po salonach HiFi  i posłucham sobie różnych głośników z różnymi wzmacniaczami etc. 

Powiedz mi gdzie tutaj błąd robię? A ze mylę pojęcia to chyba dobrze że dopytuje a się nie mądrze doradzając innym. 

Nie poleciłeś w sumie nic nowego w swoich komentarzach poza krytyką chęci lepszego zrozumienia tematu…

Edytowano przez Heathcliff

8 godzin temu, Heathcliff napisał:

Do KD będę celował w 5.1.2, czyli 5 głośników, 1 sub, 2 efektowe na przednich kolumnach do odbijania od sufitu… pytanie czy sufit podwieszany będzie odbijał.

coś tam będzie odbijał, jest to jednak mniej zalecana albo inaczej opcja w ostateczności jeżeli nie możesz umieścić głośników górnej warstwy nad słuchaczem. Najlepszy efekt uzyskasz z głośnikami montowanymi nad słuchaczem - dźwięk bezpośredni bez odbić.

Ale chcę głównie rozbudować możliwości stereo. Stąd zainteresowanie streamerami, przedwzmacniaczami, wzmacniaczami i możliwymi ich konfiguracjami.

Co do tej kwestii to całą "otoczkę" źródła, DAC-i itp. do stereo lepiej rozkminiać w części stereo forum. Dla Ciebie jeżeli chcesz korzystać z tych samych frontów w kinie i stereo najistotniejsze jest wyprowadzenie sygnału z amplitunera dla kanałów L i R. Drogi są dwie: wzmacniacz stereo zintegrowany z wejściem na końcówkę mocy (tutaj wepniesz sygnał L i R z pre amplitunera) a do wejść wzmacniacza zintegrowanego (czyli w zasadzie do jego pre) wpinasz co dusza zapragnie z stereo - DAC-i, CD, streamery itd. Ja u siebie mam właśnie tak to zbudowane RZ50 + Audiolab 8300A. Jak słuchasz stereo nie włączasz amplitunera tzn. nie musisz, jak chcesz kino włączasz ampli a wzmacniacz przełączasz na tryb końcówki mocy.

Druga droga to "zwykły" zintegrowany wzmacniacz stereo (bez wejścia na końcówkę) i zastosowanie przełącznika głośników (np. takiego) do którego wepniesz sygnał z wyjść głośnikowych L i R amplitunera oraz L i R wzmacniacza oraz podłączysz zestawy głośnikowe, a w zależności od tego czego chcesz słuchać będziesz sobie przełączał. Wada jest taka że trzeba ręcznie przełączać "hebelkami". Zaleta - większy wybór wzmacniaczy stereo bo tu już nie potrzebujesz wejścia na końcówkę.

Edytowano przez tomek72

14 minut temu, tomek72 napisał:

coś tam będzie odbijał, jest to jednak mniej zalecana albo inaczej opcja w ostateczności jeżeli nie możesz umieścić głośników górnej warstwy nad słuchaczem. Najlepszy efekt uzyskasz z głośnikami montowanymi nad słuchaczem - dźwięk bezpośredni bez odbić.

Co do tej kwestii to całą "otoczkę" źródła, DAC-i itp. do stereo lepiej rozkminiać w części stereo forum. Dla Ciebie jeżeli chcesz korzystać z tych samych frontów w kinie i stereo najistotniejsze jest wyprowadzenie sygnału z amplitunera dla kanałów L i R do systemu stereo. Drogi są dwie: wzmacniacz stereo zintegrowany z wejściem na końcówkę mocy (tutaj wepniesz sygnał L i R z pre amplitunera) a do wejść wzmacniacza zintegrowanego (czyli w zasadzie do jego pre) wpinasz co dusza zapragnie z stereo - DAC-i, CD, streamery itd. Ja u siebie mam właśnie tak to zbudowane RZ50 + Audiolab 8300A. Jak słuchasz stereo nie włączasz amplitunera tzn. nie musisz, jak chcesz kino włączasz ampli a wzmacniacz przełączasz na tryb końcówki mocy.

Druga droga to "zwykły" zintegrowany wzmacniacz stereo (bez wejścia na końcówkę) i zastosowanie przełącznika głośników (np. takiego) do którego wepniesz sygnał z wyjść głośnikowych L i R amplitunera oraz L i R wzmacniacza, a w zależności od tego czego chcesz słuchać będziesz sobie przełączał. Wada jest taka że trzeba ręcznie przełączać "hebelkami". Zaleta - większy wybór wzmacniaczy stereo bo tu już nie potrzebujesz wejścia na końcówkę.

Właśnie też o czymś takim myślałem żeby podpiąć KD do końcówki mocy. Problem wtedy ze subwoofer będzie podpięty albo do amplitunera albo do końcówki mocy/przedwzmacniacza. Są takie switche do LFE?

Jeszcze przed chwila było 7.2 ... widzisz jak ciężko za Tobą nadążyć? Nie będzie dobrze odbijał. 

Czyli straszna rzeźba z której niewielenpewnie wyniknie. Wystarczy kupic amplituner który niezle zagra w stereo. Będzie pewnie taniej, łatwiej w obsłudze i starczy Ci miejsca na szafce. 

Powiedz mi gdzie tutaj błąd robię? A ze mylę pojęcia to chyba dobrze że dopytuje a się nie mądrze doradzając innym. 

Zmieniasz założenia w locie a ponad to komplikujesz rzeczy proste.

Nie poleciłeś w sumie nic nowego w swoich komentarzach poza krytyką chęci lepszego zrozumienia tematu…

Gdybyś bardzo chciałbym ten temat zgłębić to sam przeczytałbyś pare wątków na forum, obejrzal kilka filmów yt od s4 albo q21 i dowiedziałbyś się wszystkiego o co pytałeś. Nie krytykuje chęci zdobywania wiedzy tylko brak rozsądnego podejścia do tematu. 

@tomek72a trzecia droga to po prostu lepszy klocek ze stajni Arcam, NAD, Anthem itp. 

Edytowano przez PanKlor

Właśnie też o czymś takim myślałem żeby podpiąć KD do końcówki mocy. Problem wtedy ze subwoofer będzie podpięty albo do amplitunera albo do końcówki mocy/przedwzmacniacza. Są takie switche do LFE?

Nie. Sub zostaje wpięty do amplitunera.

1 minutę temu, Heathcliff napisał:

Racja… tak czy siak sub podpięty tylko KD nie będzie działał w stereo i na odwrót 

Nie zrozumiałeś nic a nic. Końcówka mocy jest dla zestawu przezroczysta. Sub dostaje sygnal z przedwzmacniacza. Nieważne czy jest on w AVR czy wzmacniaczu zintegrowanym. W przypadku amplitunera KD + końcówki mocy sub zagra i w kinie i w stereo. 

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Nie zrozumiałeś nic a nic. Końcówka mocy jest dla zestawu przezroczysta. Sub dostaje sygnal z przedwzmacniacza. Nieważne czy jest on w AVR czy wzmacniaczu zintegrowanym. W przypadku amplitunera KD + końcówki mocy sub zagra i w kinie i w stereo. 

Ja to co opisałeś doskonale rozumiem. Mówiąc że będzie dzialal w stereo miałem na myśli że połączony z zintegrowanym wzmacniaczem lub przedwzmacniaczem jak jest osobno. Ale wtedy nie jest  podpięty do KD i nie będzie grał kanału suba z filmu. I na odwrót jak będzie podpięty do KD to jak KD jest wyłączone i działamy na zestawie stereo to sub nie będzie grał. To już było wałkowane w tym wątku.